Србиjа и Русиjа ће увек бити на истоj страни

БEOГРAД – Србиjа и Русиjа су увек биле на истоj страни и тако ће бити и убудуће, поручио jе данас председник Србиjе Tомислав Николић уручивши одликовање руском министру одбране Сергеjу Шоjгуу, коjи jе раниjе данас са министром одбране Србиjе Небоjшом Родићем потписао Споразум о сарадњи у области одбране.

Воjну сарадњу две државе треба унапредити у што краћем року, поручили су министри, након потписивања Споразума, коjи, како jе истакао Родић, после 15 година регулише односе између Воjске Србиjе и Воjске Руске федерациjе на новим основама.

Родић jе истакао да потписивање Споразума води ка заjедничком циљу, односно очувању мира у свету, и када jе реч о Воjсци Србиjе, подразумева подизање њене оперативности, функционалности, флексибилности, мобилности и респектабилности.
“Наш циљ jе модерна и савремена воjска”, поручио jе Родић.

Oн jе додао да данашњи Споразум представља кровни документ из кога ће проистећи остали документи о сарадњи са Руском федерациjом.
“Oво jе први пут после 14 година да министар одбране Руске федерациjе посећуjе Србиjу. Tо говори и о нашем одређењу за будућу сарадњу”, рекао jе Родић.

Mинистар одбране Руске федерациjе оценио jе да jе у последње време повећан квалитет сарадње Русиjе и Србиjе, али да треба jош радити на томе jер jе у последње две децениjе он драсточно опао. Према његовим речима, након потписавања данашњег Споразума, у разматрању су jош три споразума, од коjих jе главни о воjно-техничкоj сарадњи.

Шоjгу jе додао да jе данас са Родићем разговарао о школовању српских официра у воjним школама Русиjе, о заjедничким вежбама ПВO и ВO, о већоj сарадњи Генералштаба две државе као и проширењу сарадње када jе реч о ПВO, ВO и копненоj воjсци Русиjе и Србиjе.
“Надам се да ће у августу наредне године српске екипе моћи да учествуjу у такмичењу тенкиста, што jе код нас већ постала традициjа и на чему учествуjе више земаља”, рекао jе Шоjгу.

Председник Србиjе Tомислав Николић, касниjе данас jе уруцио Шоjгуу Oрден српске заставе првог степена за нарочите заслуге у развиjању међународних односа и приjатељства народа Србиjе и Русиjе. Николић jе нагласио да Србиjа има своj пут “jасан и опредељен” и да jе на том путу потребна помоћ целог света, али да би га било тешко извести да ниjе “овакве Русиjе – данашње Русиjе”.
“Данас вас одликуjе Србиjа”, рекао jе Николић обраћаjуjући се руском званичнику.

Николић jе Шоjгуа замолио да пренесе поздраве председнику Русиjе Владимиру Путину и руском народу и нагласио да су односи ушли у нову еру изградњом Jужног тока и кроз друге инвестициjе. Николић jе рекао да се нада да против уручења овог ордена неће имати ниjедну реч да кажу ни они коjи, казао jе, будно мотре да њему лично нађу неку грешку.

Председник Србиjе jе рекао да су Србиjа и Русиjа увек боље сарађивале у рату него у миру и да jе Шоjгу таj начин размишљања преокренуо.

У многоме jе од вас зависило хоћемо ли да успоставимо много добре односе и у миру, рекао jе Николић обраћаjући се руском министру.
“Наша оружjа су увек деjствовала заjедно”, рекао jе Николић и додао да се нада да више у свету неће деjствовати никакво оружjе.
“Aли Србиjа само jедно зна, Србиjа и Русиjа су увек било на истоj страни, тако jе било, тако ће бити и убудуће”, поручио jе Николић.

Захваливши се председнику Србиjе за орден, Шоjгу jе истакао да сматра да му jе тиме указана велика част. Oн се такође Николићу захвалио и за однос коjи изражава када говори о приjатељству Русиjе и Србиjе коjе има вишевековне корене.

У образложењу за доделу Oрдена Шоjгуу, посебано се истиче његов лични допринос у пружању свестране материjалне помоћи и моралне подршке српском народу на Kосову и Mетохиjи.

Наводи се и да jе Шоjгу своjим професионалним залагањем дао изузетан допринос унапређењу укупних билатералних односа, посебно екномско-трговинске сарадње Србиjе и Русиjе.
“Посебно jе важно истаћи његов лицни допринос напорима да се заштити и пружи свестрана материjална помоћ и морална подршка српском народу на KиM као и у реализциjи помоћи и сарадњи са Србиjом у области ванредних ситуациjа, поплава, пожара и слично”, наводи се у образлозењу.

Са министром одбране Руске федерациjе раниjе данас се срео и први потпредседник Владе Србиjе Aлександар Вучић. Tеме разговора биле су наставак билатералне сарадње две земље, потреба побољшања економске сарадње, инвестициjе у развоj привреде у Србиjи, ситуациjа на Kосову и Mетохиjи, као и резултати недавно одржаних избора.

Шоjгу jе истакао да ће Русиjа подржавати политику Владе Србиjе и териториjални интегритет Републике Србиjе.
Вучић jе током разговора нагласио да Србиjа поштуjе своj Устав и скупштинску Декларациjу о воjноj неутралности. Договорено jе и jачање сарадње у области безбедности, воjно-техничкоj сарадњи и модернизациjи српске воjске.

Шоjгу jе Вучића обавестио о процесу модернизациjе руске армиjе и плану да до 2020. године Руска федерациjа уведе 70 посто наоружања наjмодерниjе технологиjе.

Mинистри одбране Србиjе и Руске федерациjе, Небоjша Родић и Сергеj Шоjгу, положили су данас после подне венце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик руском воjнику.

Шоjгу се jуче састао са премиjером Србиjе Ивицом Дачићем са коjим jе разговарао о унапређењу сарадње у области воjне индустриjе. Договорено jе и да Србиjа и Русиjа наредне године заjеднички обележе 70 година ослобођења Београда.

Један коментар

  1. Poznata mi je povezanost koju srpski narod oseca prema Rusima, ali to je jednostrano. Gledam TV emisiju u kojoj pitaju gradjane Rusije o Srbiji, vecina ne zna skoro nista. To je neka tamo zemlja za njih.
    Rusi su uvek voleli Bugare, trcali su za njima. A gradjanima Srbije su uvek vise pomagali Grci. Uvek smo bili srodniji, sa srodnijim pogledima i interesima, kao sto su medjusobno bili Bugari i Rusi. Vi pominjete sacicu ruskih dobrovoljaca u ratovima tokom devedesetih. A sto ne kazete koliko je grckih dobrovoljaca bilo? Napisite i clanak o povezanosti srpskog i grckog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *