Ненад Поповић, потпредседник ДСС-а и Скупштине Србије – „Јужни ток“ је победа Србије

Учешће у „Јужном току“ је најбоље што је могло да се догоди Србији, која није често у својој историји имала овакву шансу да ојача политичке и економске позиције

У разговору за „Печат“ др Ненад Поповић, потпредседник Скупштине Србије и Демократске странке Србије, коментарише најављени почетак изградње деонице гасовода „Јужни ток“ кроз Србију.

 

У годинама иза нас, а посебно у последњих неколико месеци, били смо сведоци снажне антикампање против „Јужног тока“ у Србији. Шта се налази у позадини тих притисака да Србија напусти „Јужни ток“?

Изградња „Јужног тока“ битно ће пореметити однос снага у свету у сфери енергетике, јер се овим пројектом заокружује енергетска доминација Русије у Европи, започета изградњом „Северног тока“. Будући да је стабилно снабдевање гасом препознато као један од кључних геополитичких изазова данашњице, логично је да највеће светске силе ломе копља за превласт у овој области. Србија, као важно геостратешко чвориште, представља епицентар те политичке борбе чији је циљ заустављање руске енергетске експанзије у Европи. Зато не треба да чуди што је прошле године бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон затражила да Србија „пронађе алтернативу руском гасу“. Али алтернатива руском гасу не постоји, будући да је пројекат гасовода „Набуко“, на којем су инсистирале одређене западне земље, обустављен због недостатка финансијских средстава.

Упркос свим притисцима, на састанку директора „Газпрома“ Алексеја Милера и премијера Србије Ивице Дачића у Београду одлучено је да радови на изградњи гасовода кроз Србију почну 24. новембра. Да ли то значи победу проруске политике над прозападном политиком у Србији?

То је победа Србије и просрпске политике, а не проруске или прозападне политике. Учешће у „Јужном току“ је најбоље што је могло да се догоди Србији, која није често у својој историји имала овакву шансу да ојача политичке и економске позиције. Изградња „Јужног тока“ донеће Србији преко две милијарде евра инвестиција и директно ће запослити две хиљаде људи. Индиректно ће запослити неколико десетина хиљада више, јер ће српске компаније изводити бројне пратеће и услужне радове на изградњи гасовода. Постојање гасовода на дужи рок омогућиће стабилан и одржив развој привреде, а посебно производне индустрије која користи гас као енергент или сировину у производњи. С друге стране, Србија, као једина учесница овог споразума која није чланица ЕУ, увећава свој политички капитал и коначно долази у позицију да њени интереси од стране Брисела буду третирани са више пажње и уважавања.

Да ли то значи да би Бриселу више одговарало да „Јужни ток“ не пролази кроз Србију него да иде кроз неку суседну земљу која је чланица ЕУ?

Свакако. То смо најбоље могли да видимо по снажним притисцима који су вршени на „Газпром“ да траса гасовода прође кроз Румунију, а не кроз Србију. Акционари „Јужног тока“, а то су поред „Газпрома“ италијански ЕНИ, француски ЕДФ и немачки БАСФ, инсистирали су на томе из два разлога: први разлог је економски, будући да је траса гасовода кроз Србију дужа и скупља; док је други разлог био политички и безбедносни, будући да је Србија једина земља учесница овог пројекта која није чланица Европске уније и која је и раније била поприште политичких нестабилности. Међутим, захваљујући тадашњем политичком врху Србије, као и председнику Русије Владимиру Путину, постигнут је договор да гасовод „Јужни ток“ прође кроз територију Србије.

[restrictedarea]

Безбедносни стручњаци сматрају да ће „Јужни ток“ допринети како енергетској тако и укупној безбедности земаља кроз које пролази. Како ће се то одразити на Србију и регион Балкана?

Захваљујући „Јужном току“, Србија и Балкан ће постати важно енергетско чвориште, тако да никоме неће бити у интересу да на овим просторима долази до сукоба и нестабилности који би могли да резултирају прекидом снабдевања гасом крајњих корисника у ЕУ. У том смислу, сигуран сам да НАТО никада не би бомбардовао Србију да смо 1999. године имали „Јужни ток“. С друге стране, „Јужни ток“ ће ојачати међузависност свих актера који учествују у овом пројекту, што смањује могућности за тензије и сукобе у овом делу Европе око једног од највећих геополитичких изазова 21. века – енергетске безбедности.

Чини се да критике поводом изградње „Јужног тока“ долазе из истих кругова који су раније критиковали продају НИС-а „Газпромњефту“. Очигледно је да постоје противници руског капитала у Србији.

Време је на најбољи начин демантовало све противнике руског капитала у Србији. За пет година, колико „Газпром“ управља НИС-ом, ова компанија је од губиташа који је био на терету буџета постала једна од најуспешнијих компанија у овом делу Европе, која је прошле године само на име пореза уплатила скоро милијарду евра или 15 одсто целокупног овогодишњег буџета Србије. Поред тога, НИС планира да у следеће три године уложи нових 1,5 милијарди евра у Србији, што ће бити снажан развојни импулс за целокупну домаћу привреду. Данас све земље у ЕУ теже да имају најбоље економске односе са Русијом. Немачка је прошле године остварила рекордни обим робне размене са Русијом, од преко 80 милијарди евра. Ако је руски капитал добар за једну Немачку, не видим разлог да не буде добар за Србију. Очекујем да економска сарадња са Русијом у будућности буде још садржајнија, а на то ће свакако утицати и почетак изградње „Јужног тока“ који ће, сигуран сам, привући нове руске инвеститоре у Србију.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Гос, Ненаде добро је да се надамо успеху да ЈУЖНИ ТОК пролази кроз Србију. Дали се догодило или ће се догодити велико разочарење Гос, Попопвићу.Српска политика нема своју констстну вредност од итереса српског народа и државе. Ако преслушаму све предизборне говоре СНСа долазимо до великог несклада речи и дела
    која раде после формирања владе. Дефинитивно ова власт је КОСМЕТ
    издвојила из државне целине Србије.Газда Вучић прави савез са
    Вуком Драшковићем, знамо какву полизику Вук води. Недолазак Путина на почетак ШВАЈСОВАЊА две цеви у Шајкашу личи ми на Потенкинова села Гос, Поповићу.

  2. Mislim da sada ni jedan politicar u Srbiji ma koliko placen od fasista nesme javno da radi ptotiv interesa Srbije,odnosno “juznog toka”.

  3. Гос, Матеја слажем се са вама али слушам како Вук Драшковић урличе против сарадње са Русијом,ушао је у политичку сарадњу са
    Вучићем што значи са владом србије.Докле год такви типови имају
    места у јавним гласилима није згорег прибојаватисе, кога је змија
    угризла и малог гуштера се плаши.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *