Дачић: Договорен механизам за посете КиМ

Договорено да се успостави механизам који ће омогућити несметане посете српских званичника Косову, рекао премијер Ивица Дачић после састанка у Бриселу са Кетрим Ештон и Хашимом Тачијем. Хладни рат је завршен, поручио Тачи.

Премијер Ивица Дачић рекао је после радне вечере у Бриселу са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон и косовским премијером Хашимом Тачијем да су се договорили да се успостави механизам који ће омогућити несметане посете српских званичника Косову.

“Ја сам рекао да ћу се повући из дијалога ако посете буду забрањене тако да сам уверен да ће их бити”, рекао је Дачић новинарима после 17. рунде дијалога под окриљем ЕУ.

Како је додао, ово је био један од успешнијих састанака и нада се да ће оно што је договорено током наредних недеља бити спроведено.

Српски премијер је рекао да је осим о посетама са Тачијем и Ештоновом разговарао о бирачким списковима као и о учешћу представника Срба у надгледању изборног поступка.

Дачић је подвукао да је постигнут договори да се у бирачке спискове упише још 12.000 косовских Срба у четири општине на северу. Уз то, поново ће се, на основу нових докумената, размотрити и могућност за упис много већег броја расељених и избеглих лица са Косова који живе у Србији, рекао је премијер.

Дачић каже да је договорено да “Српска” има представника у ЦИК-у, јавио је извештач РТС-а из Брисела.

До сада, како је рекао Дачић, Централна изборна комисија на Косову омогућила је да само 17 одсто потенцијалних бирача из редова избеглица и расељених може учествовати на изборима, што је оценио као изузетно мало.

Додао је да ће, преко жалби и увида у додатна документа, као што су подаци Комесаријата за избеглице Србије, моћи да се потврди право много већег броја Срба да новембра гласају на локалним изборима.

“Сад није време за тријумфализам и приче о томе ко је победио и ко је изгубио”, рекао је Дачић.

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је, после разговора, да је састанак био конструктиван.

Слобода кретања поштоваће се “без дискриминације” рекао Тачи и додао да ће косовске власти одговорити на сваки захтев српских званичника да посете Косово, ако се поднесе захтев одговарајућим институцијама и по закону.

“Захтеви за посете ће се решавати у складу са процедуром”, рекао је Тачи и додао да је “хладни рат завршен”.

Ештонова је сазвала састанак пошто су се односи Београда и Приштине нагло заоштрили после одлуке косовских власти да забране функционерима из Србије, укључујући и Дачића, посете Косову током кампање за локалне изборе који ће се одржати 3. новембра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *