Николић: Не прихватамо пријем Косова у УН

Србија је споразумима склопљеним уз посредовање ЕУ показала да жели да заштити српску заједницу на Косову и Метохији и да свим житељима Покрајине обезбеди нормалан живот, поручио председник Томислав Николић у Генералној скупштини УН. Међутим, то никако не значи да Србија намерава да прихвати пријем Косова у УН, каже Николић.

Председник Србије Томислав Николић поручио је да Србија очекује да најкасније у јануару 2014. године започне преговоре о чланству у ЕУ, и изразио наду да ти преговори неће трајати “предуго или бесконачно”.

Истовремено, Николић је нагласио да је Србија споразумима склопљеним уз посредовање ЕУ показала жељу да заштити српску заједницу на Косову и Метохији, и свим житељима Покрајине да обезбеди нормалан живот, али то никако не значи да намерава да прихвати пријем Косова у УН.

Обраћајући се учесницима дебате Генералне скупштине УН, председник Србије је истакао да “Србија гледа у правцу времена које долази и према чланству у ЕУ”.

“Надам се да ћу вас на наредном заседању Генералне скупштине известити о току тих преговора, за које верујем да неће трајати предуго или бесконачно, као и о напретку који ће Србија континуирано остваривати на свом путу ка пуноправном чланству у ЕУ”, рекао је председник.

Николић је апеловао да мандат Унмика на Косову остане непромењен, да се број припадника Мисије не смањује и да се њене активности ојачају.

Такође, рекао је и да Србија подржава деловање мисије Еулекса на КиМ, али да та мисија, задржавајући статусно неутрални приступ, треба да настави да помаже да се у “Покрајини граде демократске институције, да се поштују људска права Срба и других неалбанских житеља, јер су основна људска права једино њима и угрожена”.

Николић је позвао земље чланице УН да подрже Србију у напорима да се сазна истина о киднапованим и убијеним Србима на КиМ, којима су органи вађени и продавани.

“Специјални известилац Савета Европе Дик Марти, сенатор из Швајцарске, доказао је, а Парламентарна скупштина Савета Европе потврдила, да су неки од садашњих албанских првака са Косова и Метохије организовали киднаповања и убијања Срба, којима су органи вађени и продавани”, подсетио је председник.

Ми нисмо били у могућности да спроведемо судски поступак за те злочине који су се десили крајем двадесетог и почетком двадесет првог века, а који до сада нису виђени нигде на свету, додао је Николић.

“Уверени смо и даље да је у истрагу неопходно укључити и Уједињене нације”, рекао је Николић.

Осврнуо се и на рад Хашког трибунала, рекавши да је тај суд “злоупотребио мандат који му је дао Савет безбедности, да је одмогао у процесу помирења на подручју бивше Југославије и да је компромитовао идеју међународног кривичног правосуђа.

“Тражимо од УН и Хашког трибунала да нађу правни пут који би омогућио да осуђеници српске националности, ради ефикаснијег постизања сврхе кажњавања, а пре свега због њихове лакше ресоцијализације, буду послати у Србију на издржавање казне”, навео је Николић.

Председник је додао да тиме не желимо да улазимо у суштину пресуда и не покушавамо да релативизујемо злочине које су ти појединци починили, већ покушавамо да допринесемо да се  по одслужењу казне врате у нормалан живот заједнице.

Стратешка партнерства

Говорећи о спољној политици Србије, Николић је казао да се обнављају стара и успостављају нова пријатељства у свету и стратешка партнерства на истоку, западу, северу и југу.

Он је указао да је Србији поверено председавање ОЕБС-у током 2015. године, додавши да је сигуран да ће то, уз деловање у регионалним иницијативама, бити “препорука и за преузимање веће одговорности у систему УН”.

Николић је рекао да је за нешто више од годину дана мандата посетио скоро све земље с којима се Србија граничи и да је разговарао с лидерима свих суседних држава и на међународним скуповима, желећи тиме да пошаље поруку да се Србија одлучила за регионалну сарадњу и заједнички рад с комшијама на решавању проблема које делимо.

“Учинио сам, у име Србије, гестове који су и симболично и суштински показали да желимо да се измиримо с народима који живе крај нас. Ти акти, уверен сам, значајно ће допринети помирењу и исправљању неправди из прошлости”, навео је председник, додавши да се сада окрећемо будућности и да Србија жели да са свим суседима гради добре односе.

“Желимо да се повезујемо новим путевима, пругама и мостовима, заједно наступамо на светском тржишту, умрежавамо енергетске потенцијале, штитимо животну средину, сарађујемо у одбрани од елементарних непогода, развијамо прекограничне пројекте, тргујемо, ширимо културну, научну, просветну, технолошку и спортску сарадњу”, навео је Николић.

Николић је истакао да Србија остаје привржена Повељи УН, остварењу Миленијумских развојних циљева и учешћу припадника Војске и МУП-а Србије у мировним мисијама УН у свету.

“Одрживи развојни циљеви би, према нашем мишљењу, требало да буду глобални по својој природи, али примењиви у свим земљама, тако различитим у капацитетима и нивоу развоја, у приоритетима и политикама. Свакако, у поступку означавања Одрживих развојних циљева, приоритетне теме су енергетска ефикасност, обновљиви извори и климатске промене”, сматра председник Србије.

Поновио је да је Србија спремна да у наредном периоду повећа обим свог учешћа у мировним мисијама УН уз ангажовање јединица и опреме која је стандард националних контингената, али и уз коришћење могућности које пружа систем стенд-бај аранжмана УН.

“У складу с нашом политиком заснованом на резолуцијама Савета безбедности, промовисаћемо и учешће жена у мировним операцијама. Наше ангажовање у мисијама Уједињених нација и другим мултинационалним операцијама, конкретан је допринос очувању мира и безбедности у свету”, рекао је Николић.

Стати на пут тероризму 

Председник Србије је упозорио на тероризам као опасност за суштинске вредности УН која је свеприсутна у свету.

“Србија прилагођава домаће законодавство како би се злу тероризма стало на пут. Недвосмислено подржавамо Глобалну стратегију УН за борбу против тероризма и све резолуције Генералне скупштине и Савета безбедности у вези с тим. Србија, као жртва тероризма од кога су у неким од напада у мојој земљи страдали и најневинији – деца – веома добро разуме потребу регионалне и шире сарадње у области антитерористичког деловања”, рекао је председник Србије.

Како је напоменуо, Србија је чланица скоро свих међународних уговора и иницијатива у областима разоружања, непролиферације и контроле наоружања и да у потпуности спроводи преузете обавезе.

“Србија никад у својој историји није водила агресивни рат, а оружје које има служи јој само за сопствену одбрану. Уз то, Србија никад никоме није представљала претњу, није располагала оружјем за масовно уништење и не планира да таква средства увршћује у свој арсенал, који је видљив и проверљив”, закључио је Николић.

Николић је честитао новоизабраном председнику Генералне скупштине Џону Вилијему Ашу, као и досадашњем председнику Вуку Јеремићу, оцењујући да је он “достојно представљао Србију, уз задржавање непристрасности и уз врхунску професионалност”, додајући да је “беспрекорно председавао” у овом високом дому у претходну годину дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *