Николић: Не прихватамо пријем Косова у УН

Србија је споразумима склопљеним уз посредовање ЕУ показала да жели да заштити српску заједницу на Косову и Метохији и да свим житељима Покрајине обезбеди нормалан живот, поручио председник Томислав Николић у Генералној скупштини УН. Међутим, то никако не значи да Србија намерава да прихвати пријем Косова у УН, каже Николић.

Председник Србије Томислав Николић поручио је да Србија очекује да најкасније у јануару 2014. године започне преговоре о чланству у ЕУ, и изразио наду да ти преговори неће трајати “предуго или бесконачно”.

Истовремено, Николић је нагласио да је Србија споразумима склопљеним уз посредовање ЕУ показала жељу да заштити српску заједницу на Косову и Метохији, и свим житељима Покрајине да обезбеди нормалан живот, али то никако не значи да намерава да прихвати пријем Косова у УН.

Обраћајући се учесницима дебате Генералне скупштине УН, председник Србије је истакао да “Србија гледа у правцу времена које долази и према чланству у ЕУ”.

“Надам се да ћу вас на наредном заседању Генералне скупштине известити о току тих преговора, за које верујем да неће трајати предуго или бесконачно, као и о напретку који ће Србија континуирано остваривати на свом путу ка пуноправном чланству у ЕУ”, рекао је председник.

Николић је апеловао да мандат Унмика на Косову остане непромењен, да се број припадника Мисије не смањује и да се њене активности ојачају.

Такође, рекао је и да Србија подржава деловање мисије Еулекса на КиМ, али да та мисија, задржавајући статусно неутрални приступ, треба да настави да помаже да се у “Покрајини граде демократске институције, да се поштују људска права Срба и других неалбанских житеља, јер су основна људска права једино њима и угрожена”.

Николић је позвао земље чланице УН да подрже Србију у напорима да се сазна истина о киднапованим и убијеним Србима на КиМ, којима су органи вађени и продавани.

“Специјални известилац Савета Европе Дик Марти, сенатор из Швајцарске, доказао је, а Парламентарна скупштина Савета Европе потврдила, да су неки од садашњих албанских првака са Косова и Метохије организовали киднаповања и убијања Срба, којима су органи вађени и продавани”, подсетио је председник.

Ми нисмо били у могућности да спроведемо судски поступак за те злочине који су се десили крајем двадесетог и почетком двадесет првог века, а који до сада нису виђени нигде на свету, додао је Николић.

“Уверени смо и даље да је у истрагу неопходно укључити и Уједињене нације”, рекао је Николић.

Осврнуо се и на рад Хашког трибунала, рекавши да је тај суд “злоупотребио мандат који му је дао Савет безбедности, да је одмогао у процесу помирења на подручју бивше Југославије и да је компромитовао идеју међународног кривичног правосуђа.

“Тражимо од УН и Хашког трибунала да нађу правни пут који би омогућио да осуђеници српске националности, ради ефикаснијег постизања сврхе кажњавања, а пре свега због њихове лакше ресоцијализације, буду послати у Србију на издржавање казне”, навео је Николић.

Председник је додао да тиме не желимо да улазимо у суштину пресуда и не покушавамо да релативизујемо злочине које су ти појединци починили, већ покушавамо да допринесемо да се  по одслужењу казне врате у нормалан живот заједнице.

Стратешка партнерства

Говорећи о спољној политици Србије, Николић је казао да се обнављају стара и успостављају нова пријатељства у свету и стратешка партнерства на истоку, западу, северу и југу.

Он је указао да је Србији поверено председавање ОЕБС-у током 2015. године, додавши да је сигуран да ће то, уз деловање у регионалним иницијативама, бити “препорука и за преузимање веће одговорности у систему УН”.

Николић је рекао да је за нешто више од годину дана мандата посетио скоро све земље с којима се Србија граничи и да је разговарао с лидерима свих суседних држава и на међународним скуповима, желећи тиме да пошаље поруку да се Србија одлучила за регионалну сарадњу и заједнички рад с комшијама на решавању проблема које делимо.

“Учинио сам, у име Србије, гестове који су и симболично и суштински показали да желимо да се измиримо с народима који живе крај нас. Ти акти, уверен сам, значајно ће допринети помирењу и исправљању неправди из прошлости”, навео је председник, додавши да се сада окрећемо будућности и да Србија жели да са свим суседима гради добре односе.

“Желимо да се повезујемо новим путевима, пругама и мостовима, заједно наступамо на светском тржишту, умрежавамо енергетске потенцијале, штитимо животну средину, сарађујемо у одбрани од елементарних непогода, развијамо прекограничне пројекте, тргујемо, ширимо културну, научну, просветну, технолошку и спортску сарадњу”, навео је Николић.

Николић је истакао да Србија остаје привржена Повељи УН, остварењу Миленијумских развојних циљева и учешћу припадника Војске и МУП-а Србије у мировним мисијама УН у свету.

“Одрживи развојни циљеви би, према нашем мишљењу, требало да буду глобални по својој природи, али примењиви у свим земљама, тако различитим у капацитетима и нивоу развоја, у приоритетима и политикама. Свакако, у поступку означавања Одрживих развојних циљева, приоритетне теме су енергетска ефикасност, обновљиви извори и климатске промене”, сматра председник Србије.

Поновио је да је Србија спремна да у наредном периоду повећа обим свог учешћа у мировним мисијама УН уз ангажовање јединица и опреме која је стандард националних контингената, али и уз коришћење могућности које пружа систем стенд-бај аранжмана УН.

“У складу с нашом политиком заснованом на резолуцијама Савета безбедности, промовисаћемо и учешће жена у мировним операцијама. Наше ангажовање у мисијама Уједињених нација и другим мултинационалним операцијама, конкретан је допринос очувању мира и безбедности у свету”, рекао је Николић.

Стати на пут тероризму 

Председник Србије је упозорио на тероризам као опасност за суштинске вредности УН која је свеприсутна у свету.

“Србија прилагођава домаће законодавство како би се злу тероризма стало на пут. Недвосмислено подржавамо Глобалну стратегију УН за борбу против тероризма и све резолуције Генералне скупштине и Савета безбедности у вези с тим. Србија, као жртва тероризма од кога су у неким од напада у мојој земљи страдали и најневинији – деца – веома добро разуме потребу регионалне и шире сарадње у области антитерористичког деловања”, рекао је председник Србије.

Како је напоменуо, Србија је чланица скоро свих међународних уговора и иницијатива у областима разоружања, непролиферације и контроле наоружања и да у потпуности спроводи преузете обавезе.

“Србија никад у својој историји није водила агресивни рат, а оружје које има служи јој само за сопствену одбрану. Уз то, Србија никад никоме није представљала претњу, није располагала оружјем за масовно уништење и не планира да таква средства увршћује у свој арсенал, који је видљив и проверљив”, закључио је Николић.

Николић је честитао новоизабраном председнику Генералне скупштине Џону Вилијему Ашу, као и досадашњем председнику Вуку Јеремићу, оцењујући да је он “достојно представљао Србију, уз задржавање непристрасности и уз врхунску професионалност”, додајући да је “беспрекорно председавао” у овом високом дому у претходну годину дана.

3 коментара

  1. Nikolicu i Vucicu nista vise neverujem. Sve sto su do sada rekli da ne prihvataju na kraju su prihvatili. Njihova politika se svela na politiku prihvatanja Brisela i Vasingtona.

  2. Ако овакви позивају на иѕборе у ентитету Косово онда су такви и признали то “Косово”. Па није ваљда да су разумели да је реч о добротворном или културноуметничком друштву.
    Доле с таквима! Нема речи којима бих изразио презир.
    “Скупљајмо се друг до друга
    јер ће борба бити дуга
    скупљајмо се брат до брата
    издаде нас овај бата”

  3. Predsednik je u intervjuu bio na visini koja se za tako visoku funkciju i podrazumeva. Ipak, promakla mu je jedna stvar. U rečenici koju kao ključnu skoro svi mediji izvlače u naslove, sadržana je pretpostavka da Srbija ne bi bila bombardovana da je Obama bio predsednik u vreme Klintonovog mandata. Ovo je “ex ante” demantovao sam Obama, kada je, ubeđujući članove kongresa, američku i svetsku javnost u potrebu vojne intervencije u Siriji u više navrata pravio poređenje sa bombardovanjem Srbije, koje je, iako po njegovim rečima u početku nije uživalo većinsku podršku javnog mnjena “dalo dobre rezultate” i bilo naknadno ozakonjeno od strane OUN, čime je još jednom (moja konkluzija) Amerika opravdala liderstvo koje svet od nje očekuje. Bombardujući narode širom sveta po svom nahođenju, Amerika samo demonstrira brigu i “odgovornost” za sudbinu čovečanstva, “ispunjava očekivanja” celog sveta i u njegovo ime ratovima koje preventivno vodi obezbeđuje svetski mir. Kolateralna šteta ovh američkih napora tokom prethodnih decenija meri se milionima ljudskih života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *