Jосиповић са Николићем о ћирилици

ЗAГРEБ – Председник Хрватске Иво Jосиповић поновио jе данас, у вези са ситуациjом у Вуковару око двоjезичних натписа, да jе важно постићи консензус о односу према мањинским заjедницама и наjавио да ће о тоj теми разговарати с председником Србиjе Tомиславом Николићем на следећем састанку.

Oценивши да “шовинизам ниjе замро ни у Хрватскоj ни у суседним земљама”, Jосиповић jе рекао да би, без постизања консензуса о односу према мањинама, ова тема могла да се врати у много тежем облику.
“Гледаjући у Хрватскоj, али и у суседним земљама, таj дух искључивости и шовинизма ниjе замро”, упозорио jе Jосиповић, а своjу тезу поткрепио “натписима на фудбалскоj утакмици коjа се недавно између
Хрватске и Србиjе играла у Београду”.

“Mоjа идеjа jе да отворим расправу у хрватском друштву о фундаменталном питању о правима националних мањина и заjедништву коjе мора да произлази из поштовања jедних према другима”, рекао jе хрватски председник у емисиjи ХTВ-а “Нулта тачка”.

Ситуациjу у Вуковару око двоjезичних натписа, према Jосиповићу, изазвала jе “критична маса фрустрациjе коjа jе довела до отпора провођењу закона”, због чега, како jе рекао, треба обновити позитивне политичке процесе, пренела jе Хина.

Хрватски председник jе додао да оваj проблем представља “много више од примене ћириличног писма и српског jезика”.

Jосиповић сматра да сада не треба скидати постављене плоче с натписима, али да кроз разговор треба доћи до решења да “нико из постоjеће ситуациjе не би изашао понижен, поражен или увређен”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *