Александар МЕЗЈАЈЕВ: СИРИЈА – РАТ КАО НАЧИН ДА СЕ САКРИЈУ ДОКАЗИ О КОРИШЋЕЊУ ХЕМИЈСКОГ ОРУЖЈА

И тако – САД су објавиле да је већ следећих дана могућ почетак рата против Сирије. Москва је тренутно реаговала. Изјава МИП-а Русије је формулисана изузетно оштро. У њој се подсећа на догађаје који су се десили пре десет година када су, „Сједињене Државе, заобилазећи УН,  користећи лажну информацију о томе да Ирачани поседују оружје за масовно уништење, кренуле у авантуру чије последице сви одлично знају“.   У изјави МИП-а Русије се подсећа да је одлука о могућем почетку рата против Сирије учињена уз потпуно игнорисање много чињеница које указују да је акција која је повод за  рат у ствари чиста провокација такозване опозиције.

Москва је позвала западне престонице да не дозволе да дође до поступака, супротних међународном праву. То је врло битно: уколико САД почну рат против Сирије, подржане при том низом западних земаља, то ће представљати најгрубље могуће кршење међународног права. Прво, то ће представљати агресију која се сматра за најтежи међународни злочин. Друго, коришћење силе уз заобилажење Савета безбедности УН ће представљати кршење базног међународног уговора – Повеље УН. И још горе од тога: међународног уговора који има приоритет у односу на било који други уговор. Без обзира на све то, британски министар иностраних послова је већ изјавио да за војну акцију уопште није потребна дозвола Савета безбедности.

У предратној хистерији коју су створили лидери западних земаља, за учествовање у рату уопште нису сви. У току телефонског разговора са министром иностраних послова РФ С.В.Лавровом специјални представник генералног секретара УН за Сирију Л.Брахими се сложио   да „у овом критичном тренутку све стране, укључујући и спољне „играче“, треба да делују изузетно одговорно, а да не понављају грешке прошлости“, а на конференцији за штампу 28.августа  био је још директнији: „Ја сам у принципу против војне интервенције“.

Истог дана, 28.августа, изјаву је дао и Генерални секретар УН. Његово иступање је било у Дворцу мира у Хагу, у коме је смештен и Међународни суд УН. У иступању Бан Ки Муна су се чула два  важна момента.  Прво, он је подвукао потребу да се шансе дају миру и дипломатији. „Прекините ратна дејства и почните да преговарате,“ – изјавио је Генерални секретар УН. Бан Ки Мун је такође позвао на „поштовање Повеље УН“. То је сасвим јасна позиција, која представља забрану коришћења силе уколико то није одобрио Савет безбедности. Друго, Генерални секретар је дао за њега унеколико необичну изјаву када је рекао да   рад међународних кривичних судова (у Хагу су смештена четири таква суда) „у одређеној мери“ представља „подсетник за оне који се спремају да учине међународни прекршај“. Не зна се да ли је Бан Ки Мун мислио на власти САД и Британије или није, али звучало је врло убедљиво. Ко се то данас припрема да направи нови међународни прекршај – то се добро зна.

Истовремено, степен истинитости сазнања о ономе што се догодило у предграђу Дамаска 21.августа  је врло  низак. О нивоу постојећих информација говоре изјаве које су дала лица која би, рекло би се, требало да о томе знају више од било кога другог. Тако је на конференцији за штампу 28.августа у Женеви Л.Брахими буквално изјавио: „Коришћена је некаква материја (?! – А.М.) од чега су погинуле стотине људи, тачније – стотина, а неки људи (?! – А.М.) причају да је триста, још неки  – да је шест стотина“.  А одмах после тога  Брахими  је додао: „А можда их има и хиљада, па чак и више“.[1] При тако смешном излагању „детаља“ јасно је да никакве веродостојне информације о ономе  што се догодило 21.августа  једноставно нема.

Брзина са којом Вашингтон и Лондон пожурују догађаје после 21.августа има за циљ мешање у рад експерата УН за хемијско оружје, који је успешно започет. МИП Русије је констатовао да  та брзина „изгледа посебно чудно, ако се присетимо колико дуго су Париз и Лондон блокирали слање у Сирију мисије за истрагу инцидента у коме је коришћено хемијско оружје, а до кога је дошло 19.03. о.г. у Хан ал-Асалу код Алепа“.  Ми мислимо да у ствари нема ничег необичног. У марту је Запад осметао спровођење истраге у вези са коришћењем хемијског оружја на један начин, сада чини то исто, само мало другачије. Изузетна брзина у вези са почињањем могућих војних дејстава против Сирије може да значи само једно: Запад покушава да сакрије доказе свог учествовања у коришћењу хемијског оружја у Сирији…

Ујутро 28.августа премијер Велике Британије Џ.Кемерон  је на својој страници у „Твитеру“ написао да ће на састанку пет сталних чланова Савета безбедности УН дати свој пројект резолуције о Сирији.[2]  Шта може да значи таква иницијатива која се даје после завршетка рада комисије за истрагу у вези са коришћењем хемијског оружја, а уочи преговора о Женеви-2, може да се схвати из изјаве министра иностраних послова Велике Британије Вилијама Хејга: пошто је признао да мада он нема доказа да је влада Сирије користила хемијско оружје, Хејг је изјавио да сиријске власти (пажња!) „морају да докажу да то нису оне учиниле“.

Још је очигледнија  провокативност пројекта резолуције који је предложила Британија: према Кемероновом  „твиту“  пројект „осуђује коришћење хемијског оружја од стране Асадовог режима“. И тај пројект се нуди Русији иако се зна да су руски стручњаци обавили своју истрагу и потпуни досије те истраге  (у којој су чињенице да је управо „опозиција“ користила хемијски  отров  у Хан ал-Асалу документоване) 24.августа предали Секретаријату УН. Односно – Русији, која  тачно зна  ко је користио хемијско оружје, предлаже се да призна да је њено знање лаж, а да се права лаж претвори у истину која одговара онима који што желе да започну ново крвопролиће у том делу света.



[1] Погл. Видеоснимак конференције за штампу Л.Брахимија: http:/

/webtv.un.org /watch /lakhdar- brahimi-joint- special-representative –

for- syria- press- conference -geneva- 28-august-2013/2633000402001.

[2] Погл.страницу премијера Британије Џ. Кемерона у „Твитеру“: https://twitter.com/David_Cameron

“Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *