Ратко Паић: Шта Србија може да научи од чешког политичара Вацлава Клауса?

Вацлав Клаус, један од најутицајнијих чешких политичара и некадашњи председник и премијер те земље, а такође и академик Српске академије наука и уметности, пре неколико дана је приликом посете балканском простору упозорио овдашње лидере да би могли да направе огромну грешку покушавајући да што пре уђу у Европску унију. То је назвао трагичном грешком коју никоме не саветује. Међутим, поставља се питање – да ли има икога да чује савете овог искусног политичара и економисте?

Иначе, ово није била прва његова изјава те врсте, него штавише, Вацлав Клаус већ годинама указује на илузије које су о Европској унији гајили његови сународници и зато у бројним јавним наступима и предавањима објашњава у чему се оне састоје, при чему прецизно наводи мане и недостатке те наднационалне структуре. Последње у низу је било предавање у Охриду, на коме је, поред малопре поменуте опаске о погрешној журби у Европску унију, балканским земљама препоручио да се уместо тога концентришу на сопствени политички, економски и социјални развој.

Такво мишљење Клаус је поткрепио оценом да „Европска унија није заинтересована, нити способна да у овом тренутку прихвати нове чланице“, а уједно је изразио сумњу да ли ће Европска унија уопште постојати у садашњем облику у будућности јер се по њему „Европа драматично мења нагоре“.

Он је навео као негативан пример своју сопствену земљу, рекавши да је за Чешку улазак у Европску унију имао превисоку цену, а изразио је и уверење да je то за Чешку и друге источноевропске земље умногоме значио корак уназад..

Поред тога, занимљиво је и мишљење које је Клаус изнео нешто раније, када је рекао следеће: „Ја издвајам само три економске групе – Европу, Америку и земље БРИК-а, односно Русију, Индију, Кину и Бразил“, а осврнувши се појединачно на њихов дугорочни потенцијал, он је нагласио да ће се значај Европе и даље смањивати, зато што по његовом мишљењу „Европа у многим аспектима напросто спава“. Међутим, с друге стране он је истакао да будућност земаља БРИК-а изгледа више оптимистично, зато што сматра да људи у тим државама знају да њихов лични успех не може бити постигнут без упорног рада, за разлику од људи у Европи и Америци, који се по Клаусовим речима надају да ће им бити довољни само технологија, наука и компјутери.

Стога је Вацлав Клаус почетком ове године у свом говору који је одржао у Москви, навео цели низ разлога зашто верује у то да земљама БРИК-а предстоји брзи економски раст. Посебно је подвукао да све те државе у потпуности схватају свој садашњи значај зато што су оне велике у стратешком, политичком и економском смислу. Између осталог, он је приметио да се на бази индустријализације Русија и друге земље БРИК-а несумњиво брже развијају од земаља Уније, чије се економије базиране на деиндустријализацији налазе у стагнацији.

У сваком случају, чини се да српски политичари ипак нису узели у обзир искуство и ставове овог чешког политичара. То је очигледно, јер би у супротном случају, у жељи да доведу стране стручњаке у Владу Србије, довели управо Вацлава Клауса, и то на пример за саветника за преговоре са Европском унијом.

Али ако владајући политичари нису ништа научили из Клаусових речи да би брзо стремљење у Европску унију представљало трагичну грешку, онда нема сумње да барем грађани Србије могу од њега да науче много. Српски академик и дугогодишњи чешки лидер им је све потанко објаснио.

Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *