Улица Гаврила Принципа мења име у Франца Фердинанда

Београд, 3. јул 2013. године (Бе92) На данашњем заседању Скупштине града Београда одлучено је да улица Гаврила Принципа напокон промени име у Франца Фердинанда. До ове иницијативе дошло је на предлог посланика ЛДП-а који иначе немају своје посланике у Скупштини града, али имају прилично снажан утицај на њу преко појединих градских општина.
Да подсетимо, Гаврило Принцип је 28. јуна 1914. године убио аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, што је послужило као директан повод за крвави Први светски рат, односно Велики рат, како се тад називао, а међу Србима је дуго владала заблуда да је овај убица и терориста заправо херој јер су сматрали да тадашња Босна не заслужује оправдану анексију од стране Аустроугарске него да се тај исти Гаврило Принцип, иначе припадник ултранационалистичке српске организације „Млада Босна“, сматра борцем за ослобођење јужнословенских земаља од западноевропских сила и Турске.
Међутим, како су доказала новија историјска истраживања, али и однос данашње Србије према овим земљама, у питању је била велика заблуда — херој је Франц Фердинанд који је тог дана мучки убијен заједно са својом супругом мирно и пријатељски обилазећи Сарајево.
Ова одлука ступиће на снагу већ наредних дана, а табле ће заменити службеници Комуналне полиције и радници предузећа „Мењање табли београдских улица ДОО“ које запошљава преко 1.000 радника и фирма је која се налази у приватном власништву Марине Станојковић, иначе сестре од куме тетке млађег брата од стрица Драгана Ђиласа.
„На овај начин, ми доказујемо да смо привржени европском путу и интеграцијама и надамо се да ће овим поводом и са највишег врха бити упућено јавно извињење Аустрији због ове историјске неправде. Не заборавимо да се ближи стогодишњица од овог догађаја, те је потребно ове ставове ревидирати у што краћем року како не би затајио месец јануар“, изјавио је Ђилас овим поводом.

Жарко Обрадовић:„Не разумем ове згубидане што се шетају и заустављају саобраћај“

Београд, 2. јул 2013. године (Зета) Министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Жарко Обрадовић поводом данашњег протеста научних радника и још неколико организација и синдиката који су подржали овај протест, изјавио је да му никако не иде у главу зашто се од њега тражи оставка од стране сумњивих грађана који уместо да обављају свој посао усред радног дана, и то од 10 ујутру, демонстрирају тражећи од њега оставку.
„Мој случај је очито исполитизован од стране извесних појединаца који себе сматрају научницима, а све у циљу да се доведе у сумњу кредибилитет моје личности. Ако је неко научник онда сам то ја, у шта се можете уверити кратким прегледом у моју радну биографију. Да постоји било какав разлог за моју оставку, ја бих је први тражио од самог себе. Какве везе с науком имају људи који у по бела дана марширају улицама, ометајући саобраћај, носећи којекакве транспаренте, насмејани и весели? Наука је грана привреде која тражи велика одрицања, рад и самодисциплину, а не шеткање усред радног времена по лепом времену“, појаснио је за наш медиј свој став овај угледни научник са звањем доктора и дугогодишњи министар Социјалистичке партије Србије.
На крају свог излагања, очито изнервиран, овај наш уважени доктор наука истакао је да се очигледно ради о истој оној групи ленштина и спадала који су својевремено ноћу протестовали по парковима због забране продаје алкохолних пића после 10 увече.
„Уосталом, уверићете се у то и ви новинари и новинарчићи кад ова забрана буде поново уведена. То су све ти исти људи“, додао је Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *