Настаје војска Косова?

НАТО: Косовске безбедносне снаге су достигле „пун оперативни капацитет“

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен јуче је саопштио да су Косовске безбедносне снаге (КБС), са чијим оснивањем се званични Београд никада није сложио из уверења да ће из њих настати војска Косова, достигле „пун оперативни капацитет”.

„КБС је у потпуности у стању да изврши све задатке који му се повере у складу са њиховим мандатом и стандардима НАТО-а”, навео је Расмусен у саопштењу објављеном на сајту овог војног савеза захваљујући том приликом припадницима Кфора „за све што су учинили како би помогли изградњу тих снага”.

У саопштењу Расмусена се тврди да мисија КБС-а остаје „каква је и била” – да спроводи операције заштите цивила, да помаже цивилним властима у случају природних катастрофа и других ванредних ситуација, као и да ће НАТО наставити да пружа помоћ и савете овој формацији. Он је позвао припаднике свих заједница на Косову да размисле о укључивању у КБС како би оне постале „истински мултиетничке и репрезентативне снаге”.

Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије, каже за „Политику” да КБС и даље не могу да имају легалитет јер је њихово постојање у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Он подсећа да је ова формација настала после самопроглашења независности Косова 2008. године, и то из Косовског заштитног корпуса (КЗК) који је створен из Ослободилачке војске Косова (ОВК). У овој формацији били су озлоглашени појединци, као што је ратни командант ОВК Сулејман Селими звани Султан, против кога се данас и у Приштини води кривични поступак.

– КБС изазива подозрење код Срба, та формација је извор нестабилности, својевремено су из КЗК распиривани сукоби на југу Србије и Македонији. Нико не верује у то да КБС постоји због подршке цивилима у ванредним ситуацијама, уосталом носе маскирне униформе и опремљени су пешадијским наоружањем, а Приштина их практично третира као своју војску. Управо генерални секретар Расмусен подржао је гаранције НАТО-а, дате Србији у оквиру Бриселског споразума, да припадници КБС следећих десет година неће долазити на север Косова и Метохије – каже Дрецун истичући да званични Београд нема потребе да реагује поводом изјаве Расмусена, али да сигурно неће позвати Србе са Космета да се прикључе КБС-у.

Ове снаге основане су почетком 2009. године, уз образложење да су у складу са Ахтисаријевим планом. Имају око 2.500 припадника, недавно је на Косову спроведена кампања са циљем да се више припадника мањина прикључи овој формацији. По оснивању КБС-а који је подржао НАТО, односи Војске Србије и Кфора извесно време били су спуштени на технички ново, односно нису се одржавали састанци начелника Генералштаба ВС и команданта Кфора.

М. Галовић

Политика

3 коментара

  1. Србија је поклонила КОСМЕТ на реду је Брозова Македонија пада
    буде заокружен шиптарски национални корпус.Грчка је већ у НАТО ИМПЕРИЈИ и нема шта дасе од ње очекује.

  2. натовци умишљају да ће створити `своју` војску и `стабилност` приде ?! Јер, сами, војске немају довољно, за своје велике `апетите` ?!

  3. НИП небрините за НАТО ИМПЕРИЈУ они ће створити од ШИПТАРА 100000
    хиљада војника да крену
    где империја буде кренула. Србија је изгубила корак за своју одбрану од окружења са све четири стране. Када смо могли ми нисмо
    хтели да заокружимо свој етнички простор. Сада су добили Шиптари и они ће успешно то завршити на нашу несрећу и аљкавост у вођењу
    државне политике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *