Дмитриј СЕДОВ: Едвард Сноуден, Владимир Путин, ујка Сем и пуцањ у предео дебелог меса

Светски скандал са Едвардом Сноуденом изненада је обасјао области међународне политике које су до тог тренутка биле у сенци.

Као прво, постала је очигледна улога лидера јужноамеричких држава у организованом супротстављању америчком империјализму.

Јасно је да је услед распада социјалистичког система и гигантских напора западних медија, термин “империјализма” практично избачен из политичког речника, али због тога рен није постао слађи од репе. Амерички империјализам је остао исти и својим понашањем свакодневно доказује чињеницу свог постојања. Укључујући и блокирање маршруте пута председничког авиона суверене Републике Боливије. Реакција на овај трик председника земаља регионалне организације АЛБА, показује да су Американци својим грубим увртањем руке свима онима који нису вољни да се подвргну потпуној рендгеноскопији “досадили” народима Латинске Америке.

Над светом се није надвио само систем “Призма” него и систем “Ешалон” који као усисивач усисава у себе сваку сумњиву реч у ефиру и обрађује све информативне токове са не баш разумљивим циљевима.

Искрено речено, уопште ми није јасно због чега ће се “Ешалон” усредсредити на реч “терориста” и убудуће снимати сваки разговор моје жене и таште. Да, моја жена ме понекад назове терористом и то није најгрубља поруга коју она зна да изговори. А и ташта ме сматра непријатељем човечанства, али зашто њихова дебата интересује велику Америку?

Јасно је, на пример, да је увек корисно снимање сексуалних ужитака Берлусконија или неког другог сексуалног мешетара из ранга високих политичара. Дакле, кажу да је Хајнрих Химлер снимио на филмској камери мастурбирање у Рајх канцеларији Рудолфа Хејса, тако да се он од срамоте укрцао са падобраном на авион и искочио на територију Велике Британије. Било је то писмено уклањање конкуренције.

Али зашто да Америка снима такве акте незапослених Француза, који су због беспарице изгубили могућност посете омиљеним јавним кућама?

Можда је Америка полудела? Ево шта о томе каже Едвард Сноуден, директно указујући на клиничка обољења мозга. Само пацијент са манијом гоњења у сваком пролазнику види свог убицу и сумња на све редом, све до мале деце. Промењивој демократској власти нису потребна чак ни издвајања из обимног информативног потока која по целом свету прикупљају “Призма” и “Ешалон”.

Зашто је потребно Америци да зна да број тајних хомосексуалаца у В. Британији износи више од 17% од укупне мушке популације и да они у јатима посећују Тајланд где их очекују дечаци који по уговору задовољавају њихову удобност током одмора? На крају крајева, питање моралног распада британског друштва спада у надлежност социолога.

Но, америчким пореским обавезницима ће на нос искијати овакве информације.

Због чега из ефира прикупљати све трачеве о разводу брака руског председника? Зар није боље занимати се нечим другим?

Каква је корист од тога што Американци прислушкују разговор Ангеле Меркел и Владимира Путина? И без тога ће Ангела све изрецитовати Бараку. Наравно, њему ће бити пријатније када провери да му је Ангела веран савезник. Али све зависи од цене питања.

Рекло би се да је то загонетка: зашто се прагматични Американци толико баве сумњивим задовољствима?

Одговор на ову загонетку можда лежи у разматрању саме природе империјализма. Будући да представља систем који гуши животе других народа, империјализам тови своје специјалне службе и апарат тоталне контроле до невероватних размера. То се догодило и Америци. После 11. септембра 2001. године Патриотским актом ове “најдемократскије државе на свету” све је обрнуто наглавачке. Као допуну и без тога гломазној ЦИА и ФБИ створене су допунске службе и министарства које треба све да прате. Та тајна империја је позвана да обезбеди Америку од будућих терористичких напада. Али пошто се тероризам и остале махинације непријатеља Америке не ограничавају само на територију САД, приступило се преузимању контроле над целим светом.

У складу са законом Паркинсона, свако министарство има право да надувава чињенице. Њихово руководство може у сваком тренутку да затражи где пожели, хитну потребу за проширењем и повећање својих државних надлежности. То се догађа и са америчким тајним службама које Конгрес не ограничава у њиховим бескрајним захтевима за сопственим ширењем. Као што видимо, Конгрес је дошао себи тек кад су из тих министарства почеле да цуре информације о злим делима самих конгресмена.

А обична Америка, за разлику од Конгреса, већ је све схватила. Она је огорчена. Према анкетама, 55% Американаца подржава Сноудена – младог борца против империјализма.

Америчке тајне службе сумануто јуре за Сноуденом, надајући се да ће га ућуткати. Али овај младић је одлучан да се са тим закулисним ужасом званичне Америке са којим се суочио, бори до краја.

Уверен сам да ћемо по мери његових сазнања ми сазнати да смо сви учесници тог ријалити-шоуа који је почео у В. Британији и зове се “Велики брат”. Сви учесници тог шоу-програма се као на рентгену снимају од јутра до вечери, укључујући и недопустиве најинтимније детаље.

Нема сумње да су у америчком “Великом брату” фиксирани сви људи – и велики и мали, са свим појединостима њиховог интимног живота. Америка се плаши овог разобличавања јер ће постати јасно да је амерички империјализам достигао ту фазу труљења у којој се свака људска прљавштина на систематски начин искористи на корист владајућих кругова. Истина о свему томе ће изгледати одвратно.

И нису узалуд латино-амерички председници упоредо са критиком Америке позвали Сноудена себи. Он представља информациони пендрек који може да сруши са висина сваког делатника и највећих размера.

Међутим, Владимир Путин је испао паметнији од свих. Он је за пружање политичког азила поставио Е. Сноудену услове да се не бави наношењем политичке штете својој земљи. То је потез великог политичара, који једним ударцем убија више мува.

Господин Сноуден је 12. јула текуће године прихватио ове услове и затражио политички азил у Русији. Шта то значи?

–       Владимир Путин је учинио леп гест према Западу, на који се мора одговорити са захвалношћу.

–       Сноуден неће отворено наносити штету својој земљи. Али и 4 његова лап-топа са информацијама неће се истопити у простору. Русија ће имати приступ њима.

–       Западним политичарима неће бити тако једноставно да се срећу са Владимиром Путином, свесни да он има извештај о њима који не зна чак ни њихова жена. Можда зна све, не само о гресима у кревету, него о политичким гресима. На пример, тајну о убиству Хуга Чавеза.

–       Без обзира колико Е. Сноуден буде послушан у Русији, ко може гарантовати да се нека чињеница коју је он донео неће појавити у неким другим деловима света?

–       Американци ће учинити све што је у њиховој моћи, да се дочепају Сноудена. Но, верујући духу сарадње и владавини права, Русија има све основе да их одбије.

Поготово што је принудила избеглицу на ћутање. А могла је да то не уради.

Браво Владимире Путине! Браво Едарде Сноудене!

Ујка Сем је са револвером у руци трчкарао по светским степама, али никако није могао да види проклетог бегунца. Али загушујући облак скандала који је подигао Сноуден, добија све веће размере.

Преостаје им само да од срамоте сами себи пуцају у дебело месо и завуку се у изненадни губитак памћења.

“Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *