Барак Обама тражио престанак хајке над Сноуденом и Асанжом

Вашингтон, 23. 7. 2013. (Бе92) – На данашњој конференцији за новинаре у Белој кући, која је била посвећена људским правима, председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама затражио је да свет престане да гони Едварда Сноудена, бившег сарадника америчке Националне безбедносне агенције, и Џулијена Асанжа, оснивача Викиликса. Обама је ово објаснио тиме што није у складу са демократским принципима да се врши хајка на људе који су разоткрили истину и који јавно испољавају своје мишљење.
„Уколико бисмо наставили с гоњењем ова два часна човека, то би био јако лош сигнал и свету и будућим генерацијама јер би то значило да Америка крши свој сопствени Устав и да ускраћује људима елементарна људска права, а то су право на истину и изражавање“, рекао је Обама на немало изненађење новинара, који су очекивали да ће председник Обама наставити уобичајену причу о томе како се САД залажу за људска права и на својој и на територији других земаља у свету.
На новинарско питање да ли то значи да Сноуден може да се врати у Америку а Асанж у Аустралију, Обама је рекао да наравно да могу, и да то никад није било спорно. „Спорна је њихова параноја, а не америчка правда. Један се крије у некаквој опскурној амбасади а други на аеродрому у Москви, што је потпуно сулудо. Та количина параноје вероватно је узрокована превеликим медијским лажима које пласирају Кина и Русија“, одговорио је Обама и додао да је овај случај за њега затворен, осим ако се не докаже да су њих двојица заиста извршили неко кривично дело, попут силовања или крађе.

Шећер од септембра под контролом државе

Ница, 24. 7. 2013. (Бе92) – После сензационалног открића да је шећер знатно канцерогенији од дувана, чак и до десет пута, на јуче завршеном хитно сазваном заседању у чувеном француском летовалишту Ници, којем су присуствовали државници и министри здравља и здравствени радници из 78 земаља света, међу којима и Србија, која је на састанак послала министарку здравља Србије Славицу Ђукић-Дејановић, Милутина Мркоњића, Жарка Обрадовића и још 28 здравствених радника из СПС-а, донета је одлука да од септембра сав шећер, било да је произведен од шећерне репе или шећерне трске, од 1. септембра постаје монополски производ на који ће се лепити акциза. Колико ће држава опорезивати шећер још увек није познато, али се зна да ће се на шећер и све производе који садрже више од 20 одсто ове намирнице стављати маркице упозорења на којима ће писати „Шећер убија“, „Људи који користе шећер умиру млађи“, „Шећер може нашкодити људима у вашој околини“, „Људи који користе шећер ризикују да добију рак материце“ и слично, по угледу на дуван за који је решено да се ови знаци упозорења скину пошто је у истом истраживању доказано да дуван уопште није толико штетан као што се раније погрешно мислило.
Представници наше земље задржаће се још две недеље о трошку државе у Ници, како би разменили искуства и знање са својим колегама из читавог света. У нашем тиму се налази и екипа од 12 преводилаца који махом нису чланови Социјалистичке партије Србије. Премијер Ивица Дачић изјавио је још прекјуче да му је жао што не може да присуствује овом састанку јер има обавеза око преговора са Тачијем и Вучићем, нарочито зато што би његовим одласком држава, због његовог изузетног познавања енглеског и француског језика, уштедела на трошковима за најмање пет преводилаца.

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *