Видовдански пророк

Милорад Вучелић, главни уредник

Jовица Станишић и Франко Симатовић су толико невини да их чак ни Хашки трибунал није могао означити кривим. Само најдомишљатији могу да замисле колика је њихова невиност када их ни хашке судије нису могле осудити. Истовремено, није потребно нимало маште да би се схватило колико су криви они који су их утамничили и стрпали у Шевенинген. А то су исти они који су то учинили и председнику Слободану Милошевићу.

Нису нам потребни данас ни машта, нити фантазирање, а још мање бриселско видовданско „зелено светло за датум“ да бисмо видели где смо, ко смо и како смо. Да и ово не остане недоречено, рецимо да је ту реч о самом историјском дну. Чак је и описивање и дијагностицирање овог дна самопонижавајуће и подразумева извесну припремљеност на нискости.
Све ово о чему сада размишљам и говорим, попут пророка је правовремено видео Слободан Милошевић, који је и сам постао део српске видовданске судбине. Нека од најсветијих, а далеких места историје и вере на којима сам пре само два дана био, и то што ме је управо на тим местима обузела неочекивано јасна помисао на њега, обавезују ме да са читаоцима „Печата“ поново поделим део његових предвиђања изговорених на самом почетку октобра 2000. године. Ево шта је, као некакав јасновиди пророк, он тада рекао:

****
Као што и сами знате, пуну деценију трају напори да се Балканско полуострво стави под контролу неких западних сила. Велики део тог посла је обављен успостављањем марионетских влада у неким земљама, претварањем тих земаља у земље ограниченог суверенитета или земље лишене сваког суверенитета. Због нашег отпора таквој судбини за нашу земљу, ми смо били изложени свим притисцима којима у савременом свету људи могу бити изложени. Број и интензитет тих притисака умножавао се како је време пролазило.
Своје искуство у другој половини двадесетог века које велике силе имају у рушењу влада, изазивању немира, подстицању грађанских ратова, компромитовању и ликвидирању бораца за националну слободу, довођења држава и народа на руб сиромаштва – све је то примењено на нашу земљу и народ. Догађаји који су организовани за наше изборе су, такође, део организоване хајке на земљу и народ, зато што су наша земља и народ баријера успостављању потпуне западне доминације на Балканском полуострву…
У склопу те политике распарчавања Југославије, Косово би била прва жртва. Његов садашњи статус би се прогласио за легалан и дефинитиван. То је први део Србије са којим би она морала да се опрости, не изражавајући, при том, чак ни наду да ће јој тај део њене земље једном моћи да буде враћен. Територија која би престала да носи име Србија била би окупирана од стране међународних, америчких или неких трећих војних снага, коју би ту територију третирале као војни полигон и као власништво, којим се располаже у складу са интересима силе, чија се војска на њој налази. Слику тог располагања и последице тог располагања гледали смо већ деценијама, а нарочито, у овој деценији у многим земљама широм света, нажалост последњих година и у Европи, на пример на Косову, Републици Српској, Македонији, у нашем непосредном окружењу.
Српски народ би снашла судбина Курда, са перспективом да буду истребљени брже јер их је мање од Курда и јер би им кретање било ограничено на мањи простор него што је онај на којем се Курди већ деценијама налазе…
… Затим, све земље које су се нашле у статусу ограниченог суверенитета, са владама под утицајем страних сила, вртоглавом брзином су постојале сиромашне. И то на начин који искључује наду у праведније и хуманије социјалне односе. Велика подела на већину сиромашних и мањину богатих – то је слика Источне Европе већ неколико година, и њу сви можемо да видимо. Та слика не би мимоишла ни нас. И ми бисмо, под командом и контролом власника наше земље, брзо стекли већину веома сиромашних, чија је перспектива да из тог сиромаштва изађу веома неизвесна и далека. Мањина богатих била би састављена од шверцерске мањине, којој би било допуштено да буде богата само под условом да буде у сваком погледу лојална команди која одлучује о судбини њихове земље. Јавна и друштвена својина брзо би се трансформисале у приватну, али власници те својине, из досадашњег искуства наших суседа, по правилу били би странци. Мали изузеци били би искључиво они, који би право на власништво куповали лојалношћу и покорношћу измештену из сфере елементарног, и националног и људског достојанства. Највећа национална добра у тим приликама постају власништво странаца, а они који су до сада њима управљали, чинили би то, у овим измењеним приликама, као службеници страних фирми у сопственој држави.
Неслободне земље укидају право грађана који у њима живе да слободно изразе своје мишљење, јер би се то мишљење, пре свега сукобило са неслободом. А о испољавању воље, разуме се, тек о томе нема ни говора. Манифестовање воље допуштено је само у виду фарсе, испољавају га само скутоноше страних газда. А њихова симулација слободне воље служи као покриће окупатору да је успоставио демократију, у чије име је запосео и територију туђе земље.
Нарочито желим да нагласим, због младих људи, интелектуалаца, научних радника, да су земље лишене суверенитета по правилу лишене и права на стваралаштво, а нарочито на стваралаштво у области науке. Велики центри, велике моћи, финансирају научно стваралаштво, контролишу домашаје и одлучују о примени његових резултата.
Зависне државе, уколико имају научне лабораторије и научне институте, немају их као самосталне субјекте, већ као испоставе централа која им контролише све, а нарочито домашаје у стваралачком мишљењу и раду. Ти домашаји се морају кретати у границама, које у окупирану земљу и окупирани народ неће унети семе побуне или еманципације…
Сматрао сам као своју дужност да упозорим грађане наше земље, на последице активности које финансирају и подржавају владе НАТО алијансе. Грађани могу да ми верују, а и не морају да ми верују. Моја је жеља да се у моја упозорења не увере касно, да се не увере тек онда када буде тешко да се исправе грешке које су грађани у својој наивности, површности или заблуди сами учинили. Па ће се те грешке тешко отклањати, а неке можда неће моћи никада да се отклоне.
Мој мотив да изразим своје мишљење, на овај начин, није уопште личне природе. Два пута сам биран за председника Србије и једном за председника Југославије. Ваљда би сваком после ових десет година требало да буде јасно да они не нападају Србију због Милошевића, него нападају Милошевића због Србије. Моја савест у том погледу је савршено мирна. Моја савест, међутим, не би била ни најмање мирна ако свом народу не бих, после свих ових година на његовом челу, рекао шта мислим о његовој судбини, ако би му ту судбину наметнуо неко други, макар и тако што би народу објашњавао како је такву судбину изабрао сам. Та заблуда да бира сам оно што за њега бира неко други, најопаснија је заблуда и главни је разлог моје одлуке да се обратим грађанима Југославије.

15 коментара

  1. I miš nikada neće da prizna
    kako se lavu iskreno divi.
    Miš sanja često slavu i presto.
    Al‘ gricka, šuška i tako živi.

  2. Sve je to apsolutna istina.
    Ali kako razumijeti ovo što radi njegov portparol i bliski saradnik.
    Kako to, da to nije vidio, ko se krije ispod njegovih skuta ?
    Kako to da danas narod i pored svega što mu se dešava / ostaje bez radnog mjesta, zdravstvene zaštite, stanarskog i svakog drugog prava i KIM jadna mu majka / ponovno glasa za onogm ko prosto gura zemlju i narod u neviđeno siromaštvo i nestanak /Dačić, Vučić Nikolić / ?
    Imate li odgovr na to ?, gospodine Vučeliću…

  3. Хвала на подсећању… Знамо, као и сви они, који су трезвено посматрали, шта се то догађало 90-тих година прошлог века на територији бивше СФРЈ ?! Ствар је у томе, што сада, када су се већ `изређали` сви који су власт жарко желели, нико разуман не може да порекне речи Слободана Милошевића ?! А неравноправна борба се наставља ?! И неверје обманама је један њен `вид` ?! И не буде све тако, како су осиони испланирали ?!

  4. Добар текст разложно објашњено КОМЕ??? Био сам на тргу Републике
    2000 год, када је викано Војо Србине укључујући и моју малекост.
    Још ме памћење слижи за в реме владавине Коштинице велики број
    Срба се ( ДОБРО ВОЉНО ПРЕДАО) инквизиторима Западне демократије
    Гос, Вучелићу. Сада Запад покушава на други начин да превари
    преварене Србе и пре петог Октобра и ових сада настављача ЖУТОГ
    КАРТЕЛА .Стиро полци где ће вам душа ако је имате?

  5. Sve ove izgovorene reci pok.Slobodana Milosevica se,nazalost,vec ostvarene u Srbiji,a neke se privode kraju,kao sto je predaja kosmeta i srpkog naroda taciju i to kriminalca i ubice srba s poternice MUP-a Srbije. Ali jos zalosnije je sto je politicka partija SPS koju je stvorio pok.Milosevic,danas vodi njegov tadasnji potparol stranke ivica dacic,koja nije vise ta partija,vec iskljucivo ima izdajnicku ulogu, i upravo udruzena sa strankom DS koja je pok.Milosevica poslala u Hag,krseci ustav, i saucesnik u ubistvu pok.Milosevica u haskom kazamatu. Svi znamo da je pok.Slobodan Milosevic ubijen,jer je uspeo svojom izuzetnom obdarenoscu i odbranom da dokaze nevinost,ne samo svoju,vec i svih srba za vreme razbijanja bivse sfrj,kao i desavanja na KiM. Za vecinski srpski narod Slobodan Milosevic ostace kao SRPSKI HEROJ,koji je odbranio srpstvo i dokazao haskom tribunalu da je samo produzena ruka NATO. Vecinskom srpskom narodu,a posebno srbe skosmeta,nije jasno dali je mpoguce da se od ivice dacica napravi takav izdajnik-strani placenik,koji u saradnji sa vucicem i nikolicem(svi su oni prevarili srpski narod koji su ih glasali na izborima)toliko otvoreno srlja i radi na izdaji sopstvene zemlje, i tu u liku PREDSEDNIKA VLADE Srbije. Vucic i Nikolic su se busali u grudi,pretvarajuci se u patriote,cak i vise u nacionaliste,da bi cim su primili duznost i domogli se vlasti,radili sasvim suprotno,na stetu Srbije i srpskog naroda,pri tom gazeci Ustav zemlje na kome su polozili zakletvu.Oni su i prekrsili sve norme njihovog politickog programa svojih partija,gde nigde ne stoji izdaja kosmeta nizasta. Dakle,sve ovo sto je pok.Slobodan Milosevic rekao je GOLA ISTINA,ali ne bih se slozio da je Milosevic na zadnjim izborima izgubio,naprotiv,siguran sam da je pobedio. Zasto taj tzv.DOS na celu sa Kostunicom i Djindjicem nije ponovio izbore,ako su bili sigurni u tu njihovu “pobedu”. Nasilno su nazalost izvrsili prevrat u zemlji i spuskama u ruci zaposeli institucije vlasti. Sta se kasnije izdesavalo sada smo svi svesni,ali najbitnije je da su izvrsili pljacku veka srbije a narod doveli do prosjackog stapa,bez ikakvih prava na bilo sta(rad,zaposljavanje,lecenje,penz.osiguranje).I dok su naveliko vrsili pljackanje Srbije iz njihovih poganih ustiju nije izlazio pok.Slobodan Milosevic,uvek je ON bio glavni krivac,tako da su svoju pljacku pokrivali,kao alibi, napadajuci Milosevica.Srbija je sada okupirana od strane okupatora koji nas je besomucno skoro 3 meseca bombardovao,uz pomoc domacih izdajnika-stranih placenika,koji su posle Milosevica vladali i ovih koji danas vladaju,a koji su na prevaru dosli na vlast,obecavajuci sve i svasta narodu,a oni zapravo samo sluze kao sluge nasim neprijateljima. Kada za to bude vreme,a vreme ce takvo brzo doci, istorija Srbije ce pokazati ko je izdao zemlju i narod,a ko ce se upisati kao srpski heroji. Pok.Slobodan Milosevic je SRPSKI HEROJ,koji je braneci Srbiju i srpski narod pred haskim kazamatom dao i svoj zivot za slobodu zemlje i naroda. Neka mu je vecna slava i hvala mu.

  6. Ko god je saradjivao sa Amerikancima,on ce biti “proglasen” nevinim.Proglasice ga nevinim americki haski tribunal,bilo koji USA posrednik…proglasice ga “nevinim” Vesna Pesic.Dovoljno!
    Na protiv,ne samo da su “nevini”,vec svi koji saradjuju sa Amerinakcima,dobijaju sve pocasti,odlikovanja,”duznosti”…

    “Familija Djindjic” je dobila “licencu” za posedovanje Srbije.
    Oni su “prva ruka” “druge Srbije”,svi ostali su podizvodjaci.
    Toj “familiji”,na noge ide Kolin Pauel i sama Angela Merkel.
    Samo njima se veruje,u sve ostale se sumnjici,iz Evrope…

    Danas Dacic u Novostima ,u tekstu “Socijalistima zatvaraju vrata”,kaze da vec 5 godina ceka da DS pogura da SPS udje u socijalisticku internacionalu i ostale medjunarodne levicarske institucije…cak se pre par dana u EP zalio da DS opstruira SPS?

    Dakle,ni stranku ne mozes uvesti u “evropu”,a kamoli Drzavu,bez DS,ustvari,bez “familije Djindjic”.
    Pri tome ne mislim bas na familiju Djindjic,koja ote vilu zivom coveku na Dedinju,pred Bogom.. pred Borisom Tadicem i “pravnim poretkom” Srbije?!

    Srbija se nalazi tacno tamo gde se nalaze i njeni lideri i njihove partije…NI NA NEBU NI NA ZEMLJI.U sah-mat poziciji?!

    Najveci lider Srbije ,kako mediji vole da kazu za Vucica,kaze da je isuvise mali da bi se video sa Merkel,ali,anonimna Grubjesicka,sa istom komunicira kao sa starom prijateljicom sa Tosinog bunara.Zato niko ne sme da uhvati Dinkica za revere,
    podigne ga od zemlje i stisnutim zubima zapita-GDE SU BRE PARE???Ne,hajde da pricamo o reformama…HAJDE DA CESLJAMO KOSU.

    Sada ce DS koji se prividno rastura,ustvari pregrupise,sto je metod stranih sluzbi,da se letecim izmenama,prekidaju tokovi informacija i relaksiraju oni koji su u odredjenoj fazi “donosili teske odluke”…napraviti 2-3 stranke,poslanicka kluba…koje ce sutra,zajedno sa nama svima,kolektivno ulaziti u projektovani svenarodni,SNS.

    SVI CE MO UCI U SNS,jer da bi se on razbio,mora prvo da se napumpa,da naraste,i da se u njega,posto realno i nema kadrove,a treba odrzavati SUTRA apsolutnu vecinsku vlast…udju prefabrikovani kadrovi DS-a.Razni Petrovici,Jeremici i drugi.
    I JA…mada kao pojedinac nisam interesantan,najbolje je cele organizacije da udju u SNS.

    Posto ulazak u SNS treba da bude nasa nova vera i nada…kao nekada doktrina ONO I DSZ…pored kolektivnog pristupanja,najbolje je masovno “industrijsko” pristupanje,cak,institucijalno pristupanje,tako sto oni koji se rode,da ne dobijaju JMBG,vec broj
    clanske karte u SNS.
    To ce biti dvostruka radost u porodici,RODIO SE CLAN J.BOTE!!!

    Dok se taj uspon i pad SNS-a obavi,Srbija sama sebe nece prepoznati.Ona ce biti tacno onakva kako je zamisljaju Amerikanci.
    A mi ce mo tada,pod senkom kolektivne izdaje,prikrivati individualni zlocin prema svojoj zemlji.

  7. G. Vucelic nas opet podseca na poznate cinjenice.
    Zar je toliko tesko jasno oznaciti najvece izdajnike u istoriji Srbije – Vucica, Nikolica i Dacica ? Zato ih g.Vucelic opet nekako zaobilazi, sve skrecuci temu u svoji tekstovima na menja bitne stvari ?

  8. K A K O S P A S I T I S R B I J U ,a time i sebe samoga???????
    Citat govora Milosevica,za koji oni”manje bistri” bar danas mogu sa
    sigurnoscu znati koliko je SLOBA bio u pravu,a ljude ciji intelektualni nivo prevazilazi razumjevanje “tablice mnozenja” morao je potpuno razumjeti situaciju u SRBIJI i SVIJETU i prije, a posebno neposredno poslije ovog FAMOZNOG govora.Ocito da su sve to znali i “krvnioci srpkog naroda” i da su uspjeli aktivirati (KUPITI – KORUMPIRATI) unutrasnje neprijatelje, postaviti ih na sam vrh politickih, kulturoloskih, informaciskih i svih ostalih aktivnosti u drzavi,cije rezultate imamo sada. I da dodje do prevremenih parlamentarnih i predsjednickih izbora u SRBIJI, koga biste birali da spasite SRBIJU??? I da prebrojavanje glasova bude 100% ispravno. Podsjetiti cu Vas da je KOSTUNICA srusio MILOSEVICA. Sjetite se samo sta su obecavali veliki sumadinac TOMISLAV NIKOLIC u vezi sa KOSOVOM i kakve stavove je imao VUCIC dok je bio OPOZICIJA!!!!
    Ivica Dacic jos uvjek glasove dobiva na”brk”Slobodana Milosevica, iako radi diagonalno suprotno od Slobe………Intelektualci koji bi mogli povesti narod, vec duze vrijeme drze “glavu u pjesku”….
    PRAVOSLAVNA CRKVA je sama i nemocna……………..KAKO SPASITI DRZAVU SRBIJU, a time i sebe samoga???????

  9. Izgovorena upozorenja predsednika Miloševića već su upisana u knjigu istorije Srbije i govore sama za sebe – proročanski.
    Međutim, tvrdnje gosp. Vučelića, da je neko nevin ako ga ni Hag nije osudio, u najmanju ruku pristrasne su (u tom slučaju šta je sa hrvatskim generalima, na čelu sa Gotovinom).

    Inače, gosp. Vučić već duže vreme opisuje očajno stanje u našoj zemlji, ali uporno izbegava da imenuje sadašnje krivce za to, očigledno opet pristrasan prema svojim prijateljima.

  10. Goran Mitrovic

    Ko na brdu ak imalo stoji, vise vidi no onaj pod brdom. I pokojni predsednik Milosevic je video i dajje i bolje od drugih, ali ni to nije bilo dovoljno da usmeri svoje naslednike, Kao sto je rekao legendarni Brana Crncevic “Milosevic je bio drzavnik sa greskama, a ovi posle njega SU GRESKE BEZ DRZAVE”

  11. Ovaj govor bi trebalo malo cesce da se objavi kako bi se potsetili na coveka koji je mudro vodio Srpski narod, ali sila zla jos uvek ima vecu moc. Sve je za vreme, i to ce se se uskoro pokazati!

  12. Iako sam simpatizer Slobana Miloševića, moram reći da je gospodin Vučelić u ovom slučaju pristrasan – to što je Haški tribunal oslobodio Simatovića i Stanišića, nije dokaz da su oni nevini. Haški tribunal svakome ko ugrožava interese ljudi koji su ga osnovali, odrapljuje decenijske osude, bio on kriv ili ne. Naročito ako je Srbin.

    Simatović i Stanišić su inače bili i ostali agenti američke CIE. Zato ih je Haški sud oslobodio! Ova dvojica nisu nikakvi pravedni i časni ljudi, nego najobičniji domaći izdajnici.

    Ne budite pristrasni i ne svrstavajte sve ljude koji su pripadali nekadašnjim strukturama 90-etih za dobre ljude i patrijote.
    Klasičan primer je izdajica Dačić.

  13. KAD VOJSKA KOSOVA UDJE U NATO A TO CE BITI BRZO JER SPREMAJU SE SPECIJALNE JEDINICE ALBANIJE KOSOVA DELTA AMERICKI DA OPREME VOJSKU KOSOVA EMIGRACIJA SIPTARSKA SAD VEC SALJE 1 MILJARDU ZA NAORUZANJE CESTA PRISTINA ALBANIJA SE BRZO PRAVI NARAVNO OVO TESKO ORUZJE SE NECE VIDETI NA PROSLAVAMA TZV VOJSKE KOSOVA.TAD CE 30 000 SIPTARA PROVOCIRATI JUG SRBIJE PRESEVO I SLICNO TEORIRISTE SATELITIMA AKTIVIRATI KOJI SPAVAJU U PRESEVU BUJANOVCU I MEDVEDI IMA IH 40 000 I VISE NAPASTI SRPSKU VOJSKU S LEDJA JEDNE I DRUGE LINIJE KAD SRBI ODGOVORE NATO CE TUCI POLOZAJE NA JUGU JER ETO NAPDA CLANICU NATO PAKTA.OVA IZDAJNICA STRUKUTRA S NIKOLICEM IZDAJICOM DACICEM UNISTITI CE SRBIJU TOTALNO DALI SU MITROVICU OTICII CE JUG SRBIJE KAOI RUDNICI U VLASNISTVO TAJKUNA IZ EUROPE.AKO SRBIJA NE UDJE U ODKB ODMAH KASNO CE BITI ZA NOVE OLUJE OVOG PUTA SROSKE VOJSKE NA JUGU SRBIJE DOCI CE DO NISA NA MANJE OD 100 KM.NARAVNO OVO ZVUCI SULUDO KAKO PA SRBIJA IDE U EUROPU KOSOVO JE PREDANO OD DACICA NECE BITI SUKOBA VISE. VREME SVE POKAZUJE A SRBI CE JOS JEDNOM GLEDATI U DUPE SIPTARIMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *