СЕМАФОР СРБИЈА

Нацији и жени се не прашта када оде са првим зврндовом или ветропиром који наиђе. Ово звучи конзервативно да не кажем реакционарно и утолико је чудније што је то написао највећи мислилац револуције. Био је модеран, али његов модернизам није био без обала.
Шта данас рећи о онима који су напустили и заборавили Србију и Косово не могавши да одоле чарима Штефана Филеа, Кети Ештон, Пола Рикера, Андреаса Шокенхофа и светлостима Брисела. Како ту бити модеран и широк? Исти ти потом су од ЕУ одбачени и јавно су признали свој нацији да су били заведени, остављени и „преварени“, како би то отворено рекао премијер Ивица Дачић. Треба ли нација да им опрости или да са великим правом окриви себе што је допустила да је такви уопште воде и што им је поклонила било какво поверење? Проблем је утолико тежи што они не траже никакав опроштај. О томе да онај ко је допустио да буде око Косова преварен, а водио је државу, мора бар да поднесе оставку, нема ни говора. Да не би било дилеме о чему је реч, они отворено признају да је то што су чинили било штетно по Србију и да ће они потпуно свесни тога, уколико им Брисел не да обећано зелено семафор светло, престати да наносе зло Србији. Јер, ако су чинили нешто што је добро, што би онда престајали? Коме је то претња: ЕУ или нама које нису могли да преваре, нити су преварили? Да ли је неко одиста толико ограничен да мисли да ће данашње претње упућене из званичног Београда некога у Вашингтону или Бриселу уплашити и поколебати или тако само сами зидају још један степеник на бескрајном степеништу нашег самопонижења под геслом „Косово за семафор“.
Како то да неће да чују новог српског амбасадора у Лондону Огњена Прибићевића који са сладострасним мазохизмом бескрајно понавља да „смо ми толико мали“. Како се не сете Бориса Тадића који је на специјалној конференцији за новинаре, славодобитно саопштавајући да је уловљен генерал Ратко Младић, што је био услов свих услова за ЕУ, упозоравајуће поручио онима у Бриселу да смо ми учинили све што се од нас тражи и да их сада само гледамо и чекамо да ураде оно што су обећали? Што се неко не присети шта је све после тога дошло на дневни ред?
Има ли икога нормалног у Србији ко не зна шта ће све бити услов за неки неизвестан условни датум или „зелено светло“ и шта ће све морати да се уради на тој стрмоглавој странпутици? Зар је могуће да нико на власти не види да се тражи потпуна интернационализација „војвођанског питања“, да се у „парламента Косова“ доноси некаква резолуција о заштити права Албанаца на југу Србије. Како српски медији и политичари неће да разумеју покушај наранџасте револуције у БиХ и рушење Дејтонског споразума и Републике Српске. (Обавезно прочитати текст Зорана Цветановића „Босанско пролеће” у овом броју „Печата“). Уз паролу „Бебе уједињују БиХ“ Гаврило Принцип постаје терориста Осама Бин Ладен, а „Млада Босна“ Ал каида, а све то подржавају из иностранства плаћене невладине организације у Новом Саду и Београду, док се у Бањој Луци несметано рекламирају и продају новине које славе усташке зликовце. (Прочитати текст Ратка Дмитровића „Магнетизам црне хрватске униформе“ у овом броју „Печата“).
Да ли је могуће то не знати и не видети или то медији и власт у Србији неће да виде!
Најдаље је у одбрани евроунијских чиновника отишао Владимир Тодорић из ДС-а тврдећи да је збрка око датума и зеленог светла настала због оскудног знања енглеског језика српског премијера, па се много тога изгубило у преводу. Дачић је добро разумео шта мора да уради, али није разумео да ће за то што уради за Србију добити само даља понижења које он види као велике победе. Поука је да би српске власти требало озбиљно да приону на учење енглеског језика да Србија не би страдала. Није то нимало лак задатак за министре који раздирани између апса, концерата, забаве, давања по пет телевизијских изјава, маникира, педикира, фризера, реформисања, европских закона, путовања и прављења нових агенција немају кад ни да завире у неке податке, анализе и документе. А и што би када, примера ради, курс динара зависи од изјава функционера ММФ-а и Фискалног савета, а не од „Народне банке Србије“ која не прави разлику између психологије и економије.
Не знамо још какве ће све последице изазвати изјава Лу Брефора, шефа Канцеларије „Светске банке“ у Београду, који је био шокиран када је чуо да Срби иду на летовање. Шта њега ког врага брига да ли ми идемо или не идемо на летовање? И шта нас брига какве ће он све закључке из тога извући. Намерава ли да распише потернице за Србима који летују и забрани им да летују или ће их све пријавити Интерполу или директору Пореске управе Србије Ивану Симичу, унајмљеном страном држављанину, а онда ће све ићи чак до оног Дежера, а преко њега све до оног Ромпеја.
Када је већ реч о пријављивању били смо сви сведоци својеврсног часа анатомије претходног режима и данашњег шефа жутог картела Драгана Ђиласа од стране власника „Пинка“ Жељка Митровића. Између осталог реч је о једном од највећих државних предузећа „Телекому“ и штетама по буџет израженим у десетинама милиона евра. Дешава ли се шта у вези с тим или ће сва јавна пажња и даље бити концентрисана на пет-шест већ дежурних тајкуна док ће већина других бити „испод радара“. Јер у Србији се, када је реч о претходном режиму, радило о систематској и планској пљачки народа и државе чије последице ни после годину дана борбе против корупције нису сагледиве. Можда ту несагледивост можемо захвалити припадницима бившег режима који су остали на власти. При том се не може превидети чињеница да су бројни подаци о трговини вештачким ђубривом и злоупотреби и пљачки робних резерви били и јавно обелодањивани, па тако и доступни јавном тужиоцу који је обавезан да нешто предузме када до њега дође први јавни глас о почињеним кривичним делима.
Било како било ради се о планираном онеспособљавању државе за нормалан живот, што је далеко већи злочин од крађа и пљачки.
Брине ли кога што смо постали по мапама ЦИА-е, а поводом случаја Едварда Сноудона (прочитати текст Биљане Ђоровић „Сноудон против полиције мисли“ у овом броју наше новине) права земља сарадник коју не морају да прислушкују и чији Интернет не контролишу јер им српски политичари, државни функционери и данашњи шефови посланичких група редовно, дневно и недељно, подносе исцрпне извештаје о чему се свако може информисати из „Викиликсових“ тајних депеша из Београда. Зар смо толико престали да будемо држава и да ли нам је стварно државна стратегија „да будемо толико мали“ да се нико и не обазире на нас.
Нема ниједне прилике која се неће искористити за сламање борбеног духа овог народа. Годишњица Кумановског споразума је по стоти пут проглашена капитулацијом, мада је реч о техничком споразуму о примени услова прекида рата којим се гарантује мир, територијална неповредивост државне територије и повлачи готово нетакнута војна и оружана сила.
Све у свему, поред једне једине проглашавана је и „друга“ и „трећа Србија“, а сада се у Бриселу појавила и „Семафор Србија“.
Из те понижавајуће каљуге српски народ ће се сигурно извући и његова већина и данас, без обзира на све муке и патње, не обитава у њој. То је утолико лакше када постоје светли путокази.
Није нимало случајно „Горски вијенац“ често памћен наизуст у српском народу, присутан и прихваћен као „Пето Јеванђеље“, каже Митрополит Амфилохије. У својој свести лако налазимо потврду да је митрополитово запажање тачно, јер нам је искуство одавно и заувек у срце и памет утиснуло речи овог спева, највећег и најзначајнијег на српском језику, као речи у које се верује истом дубином и једноставношћу којом се верује богонадахнутим јевенђељима. Као што се свете књиге о Христовом страдању сматрају у целости истинитим, тако је „Горски вијенац“ као спев о херојству и страдању реч која за нас сија једнако великом снагом и надахнућем божанске убедљивости.

9 коментара

  1. Ја сам се учланила у СПС да бих се запослила. Посерем се и на себе и на своју диплому, која верификује моју глупост. Требала сам да нађем урбаног сељачину да ме заскочи, направи десеторо деце и да живим на селу,да раним синове и спремам за војску а не за геј параду.Чега се бојите? Можда да одете на свој запуштени посед и да се суочите са травом и бубама? Слажем се лепше је бити курва него рађати и одгајати децу и лопов и криминалац него честит и одговоран човек зато и јесмо дозволили да Косово оде сви ми а не само Дачић, јер непоштено је оптуживати га и вадити се на њега, а да сам у криву Београд би горео а не би славио по сплавовима и пинковим фармама.Имате још једну светлу алтернативу, да емигрирате на запад и да живите срећно и задовољно до краја свог живота, а да своју отаџбину за коју су вековима Ваши дедови крварили препустите туђину.Ја остајем да лупам главом у зид у нади да ће сива смеса да ми се разбистри и да уживам у походима нашег белог политичара на походе у Перу и на К2.

    • Ja se nisam uclanio u SNS zbog posla, imamam ga i radim ga posteno skoro 4 decenije ali me je prevario i zaveo svojim izjavama i prepostenim zivoitom jedan sumadinski seljak. Preokrenu se bre covek preko noci i pogazi sve sto je pricao. Draga Sladjana, u jedno sam siguran ,,ovo se ne resava izborima uvek su kradeni,, Retki su oni koji su potrosili sve ono sto su za zivota pokrali.

  2. Niko se ne pita koliki je usur Dacic uzeo za predaju KiM, one noci na zajednickom letu sa Tacijem do Amerike. Probudi se Srbijo! Jetre i bubrezi srpske dece su isplatile Dacica.

  3. oprosti mi Katrin,
    za rat ti je kriv Srbin,
    nisam bio glavni tada…
    oprosti mi Katrin,
    moj paraf je tako fin,
    sve je tvoje do Novoga Sada…

    …pardon,nisam primetio da sam “ukljucen u program”…

    Naidje mi melodija Djordja Balasevica,panonskog mornara,a po nekima,panonskog govnara…

    Doduse,i ovi danas sto izdadose “Srbiju za amnestiju”,su govnari,a uskoro,i “svi mi sto smo im dozvolili”,kako bi Balas zapevao…

    Zaista,ovo sto radimo i sto su nam nasi vlasnici dozvolili ,je obicna auto-obdukcija.
    Vlada nece pasti,zasto bi pala?Vlada ceka rezultate OBDUKCIJE,i nada se “povoljnom ishodu”,a to je da je smrt Srbije nastupila PRIRODNIM PUTEM.
    Vlada ce da dokaze da je Srbija umrla sama od sebe,prirodnim putem…a posle ce da je dostojno,sahrani.
    Zato sluzi ova Vlada.Zasto bi dala ostavku?

    “Nisu krivi oni,krivi smo mi sto smo im dopustili…”

  4. “к`о победа издаја се хвали/ проклетство се бешчаснима смеши..” ?!

  5. Ova vlada je za ovu godinu dana vladavine radila samo na prevarama, lazima,zamajavanjima,pljackanju,reketiranju predhodnih pljackasa(ne svih samo po nalogu mikija,ljubavnika ace musliju),neprekidnom zalaganju na putu za EU bez alternative,uz prodaju kosmeta i rasparcavanju zemlje za veliku isplacenu proviziju. Svo vreme vladavine za ovu godinu dana,herojski je podrzavao sumadijski seljak u liku predsednika drzave,nikolic, u narodu poznat kao “TOMA GROBAR”. A sto je veoma interesnatno,za svo ovo vreme narod srbije cuti i trpi. U Tursku su samo zbog jednog parkica,gde je vlast htela da ga ukloni zbog gradnje dzamije,ustao narod,a protesti se prosirili,gde traze ostavku Erdogana i cele vlade i istraje narod u tome. Ovaj olos i sljam od politicara izdade zemlju,otpusta radnike,bolesne ostavio na milost i nemilost boga jer lecenja nema, zaduzili su nas za godinu dana sa toliko milijardi evra kao da su vladali 4 godine,smeju se otvoreno narodu,SPC predstavljaju u najvecem ruglu… A narod ceka,cuti i uzdise,pa dokle braco srbi,zasto se i mi ne dignemo i oteramo ovaj politicki olos koji nas je ojadio,prevario i zeli da sprovodi dalje prevare,sve dok srbija ne postane beogradski pasaluk. USTANAK,svi na ulice u svim gradovima,jedino tako cemo moci ovaj sljam oterati svlasti,silom, inace drugacije nece moci,oni nikada nece dati ostavke,jer znaju da ih ceka sudjenje i dozivotna robija za izdaju zemlje i pljackanje naroda. Ujedinimo se u jedinstveni nacionalni front srbije,imamo ljude koji mogu da izvedu Srbiju na pravom putu i preporode je. Jedino tako mozemo preziveti,sve ostalo (bice bolje i sl.) su samo bajke za malu decu.

  6. Milanka Vukomanović

    Nije mi jasno šta je nejasno. NJegoš je Gorski vjenac posvetio PRAHU OCA Srbije-KARADJORDJU-“Blago tome ko dovjek živi, imao se rašta i roditi.”A njegovi potomci-njegov GEN u šta je evoluirao? Videste li u Topoli prevaspitavanje prestolonaslednika i pandam švajcarskoj školi od strane našeg protokola. Pa šta očekujete od obične raje? U šta je ona mogla da evoluira od Karadjordja do danas? Bar znamo srpski, ako ništa drugo, bar da psujemo.
    A tek to post humno sahranjivanje. Mogli su da izaberu neki “srpskiji” datum iz slavne srpske istorije a ne baš 25.maj-nekadašnji DAN MLADOSTI. Nažalost, ako nekog kopiraš, znači da mu se diviš, da ga slediš i da ćeš zauvek ostati samo kopija. Čija je to bila ideja i nije važno ali sama po sebi govori mnogo-da smo mi stoka jedna grdna- i da su sve priče ispričane. Gledajući tu paradu “poltički osvešćenih” iz one gomile neosvešćenih iz pedeset i neke, stihovi su sami poleteli….
    U IME NAS IZ PEDESET I NEKE…..

    DANAS, 25.og MAJA 2013.og LETA,
    UMESTO ŠTAFETE I ĐAČKOG SLETA
    I UMESTO PROSLAVE DANA MLADOSTI
    ISPRAĆAMO NJIHOVE KRALJEVSKE KOSTI.

    SVE BIVŠI UČESNICI SLETA I DANA MLADOSTI
    A SADA U PRATNJI KRALJEVSKOM ČETVERCU
    KOJI U MIRU POHRANJUJU SVOJE MRTVE KOSTI
    U TOPOLI, U PORODIČNOJ KRIPTI NA OPLENCU.

    ETO, PRUŽILA SE PRILIKA I PETROVOM PRVENCU
    DA LIČNO SAHRANI RODITELJE OVDE NA OPLENCU.
    I ALKSANDRI, KRALJICI BEZ KRALJEVSTVA I KRUNE
    DA U SRBIJI, REPUBLICI-UZ KRALJA MRTVA TRUNE.

    KRUNA I KOSTI U PRATNJI PATRIJARHA I VLADIKA,
    I IZVIŽDANIH SRPSKIH, PREMIJERA I PREDSEDNIKA.
    A ON U KUĆI CVEĆA I SVETA KOJI GA SE JOŠ SEĆA,
    OPET BIVŠIH NOSILACA ŠTAFETE I UČESNIKA SLETA.

    ETO, TO JE NAMA NAŠA DEMOKRATIJA DALA,
    DA SAHRANJUJEMO NJIHOVE KRALJEVSKE KOSTI
    BAŠ NA RODJENDAN POKOJNOG NAM MARŠALA,
    NJIMA LAKA ZEMLJA,A NAMA NEK BOG OPROSTI.

    SRBIJA JE BAR ZA POKOJNIKE OBEĆANI RAJ.
    DOK SU MLADI IZ NJE ODLAZE ŠIROM SVETA,
    A NJOJ VRAĆAJU TEK KAD IM ODZVONI KRAJ,
    KADA IM NI OVDE BAŠ VIŠE NIŠTA NE SMETA.

    Mislim, da je NJegoš još živ, a gledajući poltičke preletače sa bezbroj preleta svakakvog soja i svih boja, da bi se duboko izvinio ženama za stihove-
    Ćud je ženska smješna rabota,
    ne zna žena ko je kakve vere,
    stotinu će promjenit vera
    da ugodi što joj srcu milo….

    Sve se menja, samo su promene STALNE…..

  7. Koмуњаре-слугењаре! Да су комунисти постојали за време Исуса Христа, издали би га упола цене: за 15 сребрњака. Ако и кад буду ушли у ЕУ ево изненађења, шта их чека!

    B92 Srbija 2020 Vesti EU
    “Izjednačiti komunizam i nacizam”
    13:24 | Izvor: Beta
    Nove članice EU na području istočne Evrope nastoje da se nacizam i komunizam stave u istu ravan kao totalitarni režimi.

    Nove članice EU na području istočne Evrope, u nastojanju da se kao totalitarni režimi u istu ravan stave nacizam i komunizam, uspele su sa prvim korakom – da Evropa dobije poseban institut za studije komunizma.

    Evropska komisija je ove nedelje saslušala istoričare nacionalnih instituta pamćenja naroda i studija totalitarnih režima iz Češke, Slovačke, Rumunije, Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije ali i naučnike iz Rusije.
    “Glavni cilj bila je deklaracija koja bi podržala otkrivanje zločina komunizma. Tamo su bili i predstavnici zapadnoevropskih univerziteta. Raspravljali smo i o tome da pojam totalitarnog režima ne može da se svede samo na nacizam”, kazao je za današnje “Lidove novini” Pavel Žaček, direktor češkog Instituta za studije totaliranih režima.
    Istoričari iz “stare” Evrope govorili su u toj raspravi pre svega o zločinima nacizma, dok u “novoj” Evropi preovlađuje mišljenje da Zapad nipodaštava zločine i pretnju koju je predstavljao komunizam.
    “Razmišljamo i o osnivanju evropskog muzeja totalitarnih režima”, kazao je Žaček i dodao da je sada najvažnije da se iz Evropske komisije čuje glas da totalitarni režimi nisu bili samo prošlost Istočne Evrope već i Francuske, Grčke i naravno Nemačke, odnosno mnogih zemalja koje su danas demokratske.
    Evropska komisija je posle te rasprave odlučila da se za sada kao prvi korak formira sveevropski institut za studije komunizma.

    Postojeći komentari (13) | Pošaljite komentar

    EU – ostali naslovi četvrtak 10. april 2008.

  8. ********СТАРА ЊУБАВ ЗАБОРАВА НЕМА ”ДРУЖЕ” ВУЧЕЛИЋУ********

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *