Влада усвојила план имплементације

Влада Србије усвојила план примене бриселског споразума. Премијер Ивица Дачић обавестио је о тој одлуци високу представницу Европске уније за спољну политику Кетрин Ештон.

Влада Србије усвојила је извештај тима за израду плана имплементације споразума постигнутог у Бриселу, као и План имплементације Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа, као документ који не прејудицира статус Косова и Метохије, саопштено је из Владе.

Председник Владе Србије Ивица Дачић обавестио је високу представницу Европске уније за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон о овој одлуци.

У писму упућеном Кетрин Ештон наводи се да Влада Србије сматра да ће усвајање Плана имплементације као и доношење потребних измена закона неопходних за спровођење Првог споразума отворити врата да политичка садржина вишемесечних напора да резултате који ће одговорити интересима и очекивањима грађана и свих страна укључених у процес.

Како се наводи у саопштењу, Влада Србије сматра да ће именовање регионалног команданта полиције за север Косова и Метохије, које ће бити извршено коришћењем овлашћења Заједнице општина из члана 9. споразума, дати видљив допринос изградњи поверења и стабилизацији укупних политичких и јачању безбедносних прилика на читавом подручју Косова и Метохије.

Влада Србије указује да утврђивањем Плана имплементације Првог споразума, као и постизање свих претходних и будућих споразума и њихово спровођење не нарушавају потврђени принцип статусне неутралности у свим фазама спровођења, наводи се у писму упућеном високој представници ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон.

Влада Србије на данашњој седници није прихватила оставку директора Канцеларије за Косово и Метохију и одлучила да ову канцеларију настави да води Александар Вулин.

Седница Владе, која је била заказана за 18 сати, почела је са око два и по сата закашњења.

Премијер Ивица Дачић рекао је раније данас да ће, пре седнице, телефоном разговарати са Ештоновом, како би била разјашњена нека спорна питања.

“За нас је веома битно да неко случајно не протумачи да оно што ми сада договарамо има неко значење у погледу статусних питања”, рекао је Дачић за Б92.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је јуче да треба покушати да се за Србе на Космету добију још неке гаранције око кључних питања везаних за имплементацију бриселског споразума.

6 коментара

  1. Dacicu, sjesti ces na optuzenicku klupu kad-tad!

    • Najodgovorniji je Nikolic, pa Vucic, pa Dacic, pa ostali clanovi Vlade…. Za svaki slucaj treba obezbediti i drugi red klupa za par generala Vojske i Policije i kompletan Ustavni sud.

      Ali, u svakom slucaju Daciceve bravure ne stvaraju nikakvu obavezu narodu. Sve sto je u suprotnosti sa Ustavom je prtivzakonito i nelegalno. Samo treba smeniti ovu vlast i ne glasati za lazove. Ostalo se podrazumeva, a birokratija EU posle neka pravda svoju subvezivnu podrsku pred svojom javnosti….

  2. Hitno treba izvrsiti dezfinfekciji, dezinsekciju i deratizaciju najvaznijih zgrada Vlade, Skupstine i Ustavnog suda. Iste mere treba hitno primeniti i u zgradama Generalstaba i Uprave Policije.
    Vise se od nepodnosljivog zadaha nemoze disati u Beogradu.

  3. Ako cela ova briselska prica,nije delom i satusna prica,tj,ne ulazi u status Kosova i Metohije,to je za mene prijatno iznenadjenje i ohrabrenje.
    Kao sto je preneto,sam Dacic je najavljivao taj telefonski razgovor sa Eston,PRE SEDNICE VLADE…da joj to sugerise,”da neko ne pomisli da se prica o statusu KiM”…
    Ocigledno,do toga telefonskog razjasnjenja ili razgovora nije doslo,jer bi to bilo u zvanicnom saopstenju…tako da to sto je Vlada unela stav,govoreci o vecerasnjoj odluci…”kao dokument koji ne prejudicira status Kosova i Metohije”…moze biti velikih problema u buducnosti.
    Zato smo stalno apelovali da se svaki zarez i tacka gleda,I DA SE NE POTPISUJE NISTA OLAKO…
    Treba cuti i pravnike kako ovo tumece.
    Podvlacim,ako briselski sporazum nije i makar delom statusni,to je ohrabrujuce,ili, ima neke nade,makar se PRIVREMENO,dislocirale neke funkcije Srbije na Kosovo…

    • Ja smatram da covek ako nesto prica,ili pise,TREBA NESTO I DA KAZE…
      Ja sam izneo USLOVNI stav …ok,neko kaze,TO JE SMECE,ili se samo ne slaze…pa mi je dao minus.Vrlo me interesuje ZASTO?
      Nije tesko napisati 5 redova i izneti stav,zaista me interesuje.Ili Dacic obmanjuje,ili je nesto drugo u pitanju.

      Meni licno je VELIKO IZNENADJENJE da je Ivica Dacic 2 dana,u subotu i nedelju,najavljivao taj telefonski razgovor sa Eston,PRE SEDNICE VLADE,i doslovo rekao,kao sto je Pecat gore preneo,”da neko ne pomisli da se prejudicira status KiM…”

      Kao da se Dacic uplasio ovoga sto je do sada uradio,kao da do sada nije video kuda sve to ide.
      Tesko je zamisliti da Dacic,koji je rekao “Kosovo nije nase…”,sada INSISTIRA da se nije govorilo o STATUSU KOSOVA?Makar ne tako direktno,jer se ipak potpisuju neki sporazumi.Ja bih voleo da nije,da ce status tek biti tema.

      Meni je to veliko iznenadjenje?
      Ako je tako,ako se u Briselu nije FORMALNO uslo u temu STATUSA KOSOVA,to je dobra vest.Ali cudi da Dacic sada insistira,da se nije radilo o statusnim pitanjima.
      Kao da se uplasio onoga sto je uradio,jer to do sada nije spominjao.
      Inace,i nije normalno da Srbija u Briselu,gde nije nikakav clan,a ne u OUN u Njujorku,gde jeste clan…razgovara o statusu Kosova.I drugo,sve sto su potpisali u Briselu,ne samo da je neustavno,vec je i sporno sa stanovista medjunarodnog prava,jer medjudrzavne ugovore,mogu sklapati Drzave,a to Kosovo,do danas ,JOS NIJE.
      Meni je sada vaznije cuti neki argument vise,od povika o izdaji.Ako je naceta prica o STATUSU KOSOVA,naceta je i prica o IZDAJI.Dotle,treba videti o cemu se zaista radi.

  4. Dobro je to sto nije donela SRPSKA vlada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *