Шта је потписао Ивица Дачић

Фото: ФоНет

 

До краја године биће завршена интеграција правосудних институција. Све установе судства Србије на Косову биће затворене до тада, а нова тела ће бити успостављена и особље интегрисано у косовски систем. Неће бити рупа у службама.

Две стране ће формирати Менаџмент тим за успостављање Асоцијације/Заједнице (српских општина), чији ће рад одредити Комитет за имплементацију. Ове одреднице ће укључити рад и на нацрту статута

Тим ће бити задужен за сва питања везана за успостављање ове Асоцијације/Заједнице и у одређеном периоду ће имати овлашћења предвиђена члановима 4. и 6. “Првог уговора”

Тим ће се састојати од представника четири северне општине и биће успостављен уз подршку овлашћене косовске власти. Комитет за имплементацију ће надгледати рад Менаџмент тима

План примене споразума Београда и Приштине

План имплементације

Две стране договориле су следеће принципе организације рада Комитета за имплементацију:

– кораци на имплементацији у свим доле наведеним областима биће предузимани симултано

– уколико се укаже потреба, план ће бити подложан ажурирању од обе стране у оквиру Комитета за имплементацију

– обе стране наставиће да улажу напоре у циљу информисања њихових изборних јединица везано за садржај “Првог споразума” и Плана имплементације.

Имплементација ће се састојати од 6 главних елемената:

– усклађивање правних оквира

– асоцијација/Заједница

– полиција

– општински избори

– опште одредбе

1. Усклађивање правног оквира:

До краја маја:

Обе стране ће представити своје детаљне планове и рокове за законске измене потребне за имплементацију “Првог уговора” Комитету за имплементацију.

До средине јуна:

Обе стране ће спровести све потребне правне измене за имплементацију “Првог споразума”, укључујући и Закон о амнестирању.

2. Асоцијација/Заједница:

До краја маја:

Две стране ће креирати Менаџмент тим за успостављање Асоцијације/Заједнице, чији ће рад одредити Комитет за имплементацију. Ове одреднице ће укључити рад и на нацрту статута. Тим ће бити задужен за сва питања везана за успостављање ове Асоцијације/Заједнице и у одређеном периоду ће имати овлашћења предвиђена члановима 4. и 6. “Првог уговора”. Тим ће се састојати од представника четири северне општине и биће успостављен уз подршку овлашћене косовске власти. Комитет за имплементацију ће надгледати рад Менаџмент тима.

До краја октобра:

Након општинских избора и потврђивања резултата истих, Тим за припрему ће бити распуштен. Асоцијација/Заједница ће бити успостављена према члану 1. “Првог уговора” и усвојиће свој Статут у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законом.

3. Полиција

До краја маја:

Две стране ће успоставити радну групу за имплементацију чланова 7., 8. и 9. “Првог уговора”. Радна група ће развити детаљне планове и рокове за интеграцију безбедносног особља Србије у косовске структуре и радиће на успостављању било којих других структура предвиђених уговором, уз асистенцију Еулекса.

Вршилац дужности шефа Регионалне полиције за северне општине ће бити именован у складу са чланом 9. “Првог уговора”.

До средине јуна:

Србија ће започети процес гашења својих безбедносних структура на Косову.

Србија ће осигурати информације о броју и чиновима службеника Владе Србије у безбедносном сектору на Косову који су изразили жељу да се придруже косовским структурама.

Косово ће им понудити позиције унутар Полиције Косова и других структуре узимајући у обзир место становања.

Србија ће покренути све потребне интерне процедуре за престанак исплате плата службеницима, након што они буду интегрисани у косовске структуре и тај ће програм презентовати радној групи. Овај процес ће започети у случају да службеници већ раде у Полицији Косова.

До средине јула:

Све институције безбедносних структура Србије на Косову ће бити затворене.

До краја године:

Чланови безбедносних структура Србије на Косову ће бити у потпуности интегрисани у одговарајуће косовске структуре и њихове плате ће бити исплаћиване искључиво из буџета Косова.

4. Правосуђе

До краја маја:

Две стране ће успоставити радну групу за имплементацију члана 10. “Првог уговора”. Радна група ће развити детаљне планове за интеграцију правосудних институција Србије у косовске структуре и биће задужена за успостављање нових структура у складу са уговором, укључујући основне судове и канцеларије јавних тужиоца у општинама са српском већином. Све ће бити изведено унутар правосудног оквира Косова и уз асистенцију Еулекса.

Биће договорен датум и план за преузимање нових случајева унутар судског система Србије на Косову.

До средине јуна:

Србија ће омогућити информације о броју свог правосудног особља на Косову које је изразило интерес за придруживањем косовским структурама одмах након усвајања Закона и амнестији.

Косово ће омогућити позиције за то особље унутар својих правосудних структура.

Састав судства ће рефлектовати етнички састав територијалне надлежности сваког суда.

До краја године:

Интеграција правосудних институција ће бити завршена. Све установе судства Србије на Косову биће затворене до тада, а нова тела ће бити успостављена и особље интегрисано у косовски систем. Неће бити рупа у службама.

5. Општински избори:

До прве седмице јуна:

Комитет за имплементацију ће започети дискусију везану за одржавање општинских избора. ОЕБС ће учествовати у овим дискусијама и водиће потребне радне групе које ће радити на овом сегменту.

До краја октобра:

Општински избори ће бити одржани.

6. Опште одредбе

– Транспарентност финансирања: До краја маја, Србија ће омогућити детаљни преглед финансирања свих институција на Косову кроз Комитет за имплементацију. До средине јула, биће дефинисани методи извођења принципа за транспарентно финансирање; на томе ће радити обе стране Комитета за имплементацију.

– Пуна имплементација свих уговора који су раније постигнути у процесу дијалога. Обе стране се обавезују да у потпуности имплементирају раније постигнуте уговоре:

Катастар

Јавни регистри

Царинске маркице

Универзитетске дипломе

Слобода кретања

Регионално представљање

ИБМ

Договори за везу

Специјално полицијско одељење за заштиту религијског и културног наслеђа

Фонд за развој царине северног Косова

http://www.vaseljenska.com

6 коментара

  1. Ovaj Djetic sa Kosova Ravna, se Boga mi ne sali. Uvesce Srbiju u “raj” brze nego sto su ameri mislili. Svaka mu “cast” on je pravi otac “Rajske Srbije”.

  2. Što je tu još nejasno ?
    Ivo / sa pobratima Nikolićem i Vučićem / samo nastavlja tradiciju izdaje srpskih interesa od strane komunista.
    Srbija bez Srba…

  3. Ovo je van pameti. Da li je nasa vrhuska pri cistoj svesti i pameti?

  4. Nemojte vise komentirati Dacica, Vucica i Nikolica. Znamo tko su, sta su, za koga rade i protiv koga rade. To komentiramo isuvise dugo bez ikakvog rezultata. Sta rade SRPSKA INTELIGENCIJA, CRKVA, PATRIOTE, NACIONALISTI, LJUDI DOBRE VOLJE, SRPSKI NAROD kojega ipak netko mora organizirati,da javno OTKAZU povjerenje ovoj VLADI ZBOG V E L E I Z D A J E!!!!!!! Ako se to ne ucini,biti ce to KRAJ DRZAVI SRBIJI i SRPSKOM NARODU!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Sta god da je potpisao, to je njegova privatna stvar. Za mene postoji samo Ustav Srbije, tako da me Nikoliceve, Vuciceve, Daciceve i Dinkiceve zajebancije ne zanimaju. Nemam nikavu obavezu da postujem izdaju, a vraticu koliko god budem mogao. Kad ce izbori!

  6. Isplela sam venac tuge,boje duge,
    neveselo sjaje boje,odraz tuge duše moje.
    U latici svakog cveta,u suzi ,suza splela venac bola,
    ovila se oko cveta kao jadi celog sveta.
    Svaka suza priču zbori,da se hrabro progovori
    naša čutnja teret jada,tiranina ne savlada.
    Prekratak je vek čoveka,da je roblje bolesnog svetskog
    poretka.
    Dostojan budi imena čoveka.
    Seti se slavnih predaka,seti se svoga porekla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *