СНАГА СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА

Пише Момир Булатовић

Величина овог државника и политичара била је у томе што се наслањао на најјасније тековине и државне традиције, народа и земље које је представљао

Требало би почети са захвалношћу људима који су у тешком времену и незахвалним приликама водили Удружење „Слобода“. Ја одавно не учествујем у политичком животу, али у разговору са пријатељима из „Слободе“, са задовољством сам прихватио ову дужност.
Досадашњи резултати „Слободе “, нису импресивни, али да будемо искрени, право је чудо и да постојимо у условима у којима смо деловали и били.
Испричаћу вам један детаљ, за који мислим да га и ви доживљавате, а мени се догодило на једној бензинској пумпи у Рашкој. Младић који је точио гориво ми је рекао да локална радио-станица два пута дневно емитује последње јавно обраћање Слободана Милошевића грађанима из 2000. године. Рекао ми је да се масовно слуша зато што се никада теже није живело, а да је у Милошевићевом обраћању тада тачно предвиђено шта ће и како ће да нам се деси. И каже ми тај млади човек, који ће тог дана остати без посла, пошто сам му ја последњи купац који сипа гориво, да нико тада није био ни свестан тих пророчанских речи.
С друге стране, на једном међународном научном скупу одржаном ових дана у Бијељини, о којем наша јавност није обавештена јер су у питању Руси и њихов долазак на просторе Балкана, један млад, образован и бриљатан човек причао је како су они као матуранти, пре него што ће добити дипломе отишли у војни одсек, задужили оружје и отишли да бране земљу и слободу. Када се вратио, разредна, онако одушевљена му је рекла: „Ух, па ти си жив.“ Дечко је тада имао потребу малтене да се извини. Узвратио сам му да би требало да зна: ко му је тада спасио живот и вратио га кући живог и здравог. Да је било по ономе како су се тада одвијале прилике; да није било мира у Дејтону и Слободана Милошевића, он не би седео ту, нити би било Републике Српске. И та свест се данас полако прима.
Искрен да будем ја нисам давао неки велики допринос Удружењу „Слобода“, али сам много више добио, него што сам дао у оној доследности која нас је овде све окупила. Ми смо имали привилегију да нисмо морали да поклекнемо ни пред било каквим теретом или било каквим искушењима. Зато знам када размишљамо о општим стварима, свако од нас може да буде миран и да каже: на правом смо путу. Схватиће се то пре или касније.
Величина Слободана Милошевића је била заправо у томе што се наслањао на најјасније тековине и државне традиције, народа и земље које је представљао. То се не цени у датим политичким приликама, али не може да буде заборављено, уколико опстаје народ и држава. Код Слободана Милошевића у тим бескрајним и мени драгоценим данима, где смо се дружили и сарађивали, научио сам једну реченицу коју стално понављам. Он је говорио:„Момо, политика се не заснива на моралу, али је незамислива без морала.“ И морал је био та одредница која се сада негде препознаје. А нарочито се добро препознаје онда када се изгуби.

[restrictedarea] Чини ми се да данас живимо у приликама када све више народа вапи за неким подсећањима и наш задатак је управо у томе.
Ми смо давали онолико колико смо знали и могли у одбрани Слободана Милошевића у Хагу, који се одбранио на један бриљантан и чудовишан начин, плативши страшну и велику цену. А пошто сам био поред њега тих задњих дана, знам да је био потпуно миран и потпуно уверен у победу. Како је почео, тако је и овоземаљски живот завршио у једном снажном убеђењу.
Наш задатак је да наставимо са обележавањем свих ових вредности, да наставимо са праћењем датума који су непосредно везани за живот и судбину Слободана Милошевића. Да покушамо да изнађемо начина да ту елементарну истину о односу државе према тим људима изведемо начистац. Покушаћемо да разговарамо са представницима Владе Србије и надам се да ћемо и ту направити неки искорак. Можда ће нам време ићи у прилог.
Али овде постоји једна тужна истина, која је најтужнија због Србије – да ми данас у Србији имамо три врсте удовица, а требало би да буде само једна једина врста удовица.Требало би да држава поштује жене независно од тога да ли су оне биле са Јосипом Брозом, Слободаном Милошевићем или Зораном Ђинђићем. И то ћемо покушати да објаснимо људима из владе.
Ми немамо политичких амбиција, нити желимо да се уплићемо у политички живот. Ми ходамо у духу са временом. Данас има много људи који су спремни да се укључе и помогну. Требало би да успоставимо такав систем у који ћемо пропуштати нове људе на бази опредељења које они имају, а то је да наставе да се боре за оне вредности које већ сад симболизује Слободан Милошевић. Зато више нема потребе објашњавати шта стоји иза тога. Млади људи то најбоље знају. Зато је наш задатак да покушамо да одговоримо том изазову.

Реч новоизабраног председника Удружења „Слобода“, изговорена на недавно одржаној скупштини ове асоцијације

Декларација Удружења „Слобода“

У Декларацији коју је Скупштина једногласно усвојила истиче се да се Хашки трибунал доказао као отворена антисрпска институција која је директно одговорна за смрт Слободана Милошевића, ускративши му неопходну медицинску помоћ и лечење. Зато ће Удружење „Слобода“ подићи тужбу за убиство Милошевића са предумишљајем: против судија, тужилаца и секретара Хашког трибунала, који су директно одговорни за Милошевићеву смрт.
Захтевамо да надлежно Тужилаштво Србије покрене истрагу и утврди: ко је, када, и по којем правном основу донео одлуку о предаји Слободана Милошевића тзв. Хашком трибуналу, имајући у виду претходно донету одлуку Савезног уставног суда о неуставности Уредбе о сарадњи са тзв. Трибуналом, односно имајући у виду чињеницу да ни до данас није пронађено судско решење о предаји Милошевића Трибуналу у Хагу.
У том смислу захтевамо од Тужилаштва да испита кривичну одговорност свих који су учествовали у овом процесу .
Тражимо да се одмах заустави, безумни и бестијални политички прогон породице Слободана Милошевића, укину потернице и прекину монтирани судски процеси, као и да им се омогући сигуран, безбедан повратак у Србију.

Ново руководство Удружења „Слобода“

Протекле недеље Удружење „Слобода“ одржало је изборну Скупштину у свечаној сали Скупштине Општине Вождовац на којој је изабрано ново руководство за наредни четворогодишњи период.
За председника Удружења „Слобода“ изабран је др Момир Булатовић, некадашњи председник Црне Горе и председник Савезне Владе СР Југославије, један од најближих сарадника Слободана Милошевића. Потпредседници су: Вукашин Јокановић, некадашњи председник Скупштине АП Косова и Метохије и савезни министар за унутрашње послове; проф. др Ново Вујошевић и генерал Милош Ђошан, сведок Милошевићеве одбране у Хагу.
Нови председник и потпредседник Управног одбора су новинари и публицисти: Слободан Лазаревић и Драган Радевић, док је председник Надзорног одбора проф. др Бранко Ракић.
Нова Скупштина Удружења броји 124 члана.

[/restrictedarea]

9 коментара

  1. djindji je rekao kome je stalo do morala neka ga potrzi u crkvi.

    • Djindjic je obican izdajnik,da budemo sasvim jasni.

      Pored njega su spijuni radili svoj krvavi posao,protiv Srbije,navodno protiv Milosevica…i pojedini radnici i seljaci i generali i udbasi,svi su isli prtinom koju je Djindjic prtio,ZA DNEVNICE…KA IZDAJI,to i danas traje jer se boje NEBESKOG MILOSEVICA,vise nego djavo krsta.

      Milosevicu su pripisali sva zla “devedesetih”,a on je 1995.g.potpisao Dejtonski sporazum,i danas se Srbi ponose Republikom Srpskom,1996.g.,potpisao je sporazum sa Ibrahimom Rugovom,a postojala je mogucnost,urediti i status Srba u Hrvatskoj,u fazi pomirenja.

      Ali,nastupile du DJINDJICEVE DEVEDESETE,I DVEHILJADITE…I TRAJU DO NOCAS,rasturio je sve sto je Milsevic postigao,i stigao do bombardovanja NATO pakta,do unistenja Milosevica i Srbije.

      U Milosevicevim devedesetim,narod je otkupio jeftino drustvene stanove,a Djindjicevi su kasnije,tajkunima jeftino (pro)dali,i (pro)daju,narodne fabrike…ZA DVE BANKE?!

      DOS,tacnije,”demokratska” opozicija SRBIJI(!),TAJ NOVI ANTISRPSKI KOMUNIZAM…unistila je srpsko bice,memoriju,
      drzavu i ekonomiju,i to cini do danas.

      Milosevicu su svi Srbi BILI SRBI,a danas sluzbeni Beograd ima problem da se orijentise u nacionalnom prostoru,(jer kada izdas jednog brata,tesko da ti ostala braca veruju),
      Milosevic kao bankar ,nije usao u NBJ ili NBS,sa kalasnjikovim…Milosevic nije govorio Kosovo nije nase…
      Milosevic je postovao SPC,bar je nije ovako brutalno brukao pred celim svetom,kao sto sa sluzbeni Beograd cini.

      SPC je zadnja integrativna snaga Srba,zato je bagra navalila ko luda,bagra ,kojoj je Bog nemacki MERCEDES,i samo Mercedesu veruju…

      Ja mogu samo da im kazem,ko SPC stavi u pogana usta,dabogda se udavio!
      Isto tako,jos glasnije,ko krene iz Beograda protiv Republike Srpske,dabogda ga nikad iz hladne Drine ne izvadili!

      A Kosovo…nista jos gotovo nije.
      Sada kao Pristina zateze,a mi kao branimo sporazum,koji je dobar???Zasto bi Pristina zatezala,a preuzimaju vlast?

      Oni mogu da lazu koliko hoce,sto potvrdjuje Drecun,pa mu se omaknu kada rece…”ako briselski pregovori nisu imali statusni karakter,onda srpska dokumenta vaze”???
      Cuj,on se pita…AKO NISU?
      Slobodan Milosevic je za ove nove dosmanlije,genije,a za Srbe, patriota.Dzaba im aleje velikana i lakirane price…

  2. Nosiocima vlasti poslije MILOSEVICA je veoma jasna buducnost.
    Ili ce potpuno unistiti DRZAVU SRBIJU, tako da od nje ne ostane ama bas nista, i tako spasiti sebe i opljackano…ili ce im oteto bogatsvo biti oduzeto, a oni zavrsiti u zatvoru, biti zigosani kao IZDAJNICI ……………..Upravo zbog toga pominjanje SLOBODANA MILOSEVICA je T A B U, od prevrata do danas.Svi smo imali vremena, prativsi sudjenje u HAGU , i dogadjaje na domacoj politickoj, javnoj i drustvenoj pozornici, da sasvim precizno odredimo tko je tko. Ukoliko DRZAVA SRBIJA prezivi smrtonosne udarce vlastite politicke “elite” koju je zapad nametnuo srpskom narodu, SLOBODAN MILOSEVIC ce napokon zauzeti mjesto koje zasluzuje,HEROJ,PATRIOTA,
    MISLIOC,HUMANISTA…………uci ce u udzbenike skola i fakulteta,
    mnoge ulice i trgovi u gradovima ce nositi njegovo ime,biti ce u istoj ravni sa CAREM LAZAROM , MILOSEM OBILICEM…………… samo
    da SRBIJA prezivi, sto i nije ” S A M O “!!!!!!

  3. Lep tekst, tako redak u današnja vremena. Divila sam se i divim ljudskim gestovima Slobodana Miloševića. Bulatović je pošten i fini čovek. Kakva retkost danas!

  4. Nazalost,ima nas u dijaspori koji smo prevalili dug i tezak put od “bezanja od nacionalnog ludila” do “bezanja od liberalnog ludila” u nasim pedesetim.Pa da se tek polu-privatno ovde izvinem Momi za sve nas koji smo brisnuli devedesetih a sada gledamo drugacije,ili jednostavno sada VIDIMO.Mislim da je Milosevic imao greske u koracima,jer je mislio da je sukob principijelan ,a bio je to “CNN RAT” u kojem su nas unapred proglasili za porazene.Svaka Cast za republiku Srpsku.Svadjao sam se 90-ih, sa svojim pokojnim Starim.Nije vise ziv.Jos jednom Momo izvini.

  5. S ponosom isticem da je u Krusevcu u Kulturnom centru predstavljena knjiga Momira Bulatovica “EKONOMIJA I DEMOKRATIJA” ali knjiga haskih govora Slobodana Milosevica”OPTUZUJEM” koji su predstavili Uros Suvakovic,Tomislav Milenkovic i Vladislav Jovanovic.Cestitke Dr Bulatovicu na novoj duznosti,predsednika udruzenja “SLOBODA”.

  6. SSSS
    SAMO SLOBA SRBIJU SPASAVA,
    ZA ŽIVOTA, I DOK MRTAV SPAVA.
    TELO SPAVA, ALI DUH VEČNO BRODI
    STIDITE SE SRPSKE IZDAJICE I IZRODI.

    BOGA NIJE MOLIO, NIKOM DODVORAVAO
    SA SVETOM SE BORIO I SRBIJU SPASAVAO.
    NIJE SE KRSTIO, JER JE BIO KOMUNISTA,
    A STRADAO ZBOG VERE, POPUT HRISTA.

    NIJE KLEČAO USRED HILANDARA,
    I NIJE SE U POSTU POSNO HRANIO
    IPAK SE UZNEO DO CARA LAZARA
    JER JE NA KOSOVU SRBIJU BRANIO.

    A VI, POBOŽNI, JEDNOBOŽNI A NESLOŽNI,
    I VI, DOSOVCI I SVIH BOJA DEMOKRATE,
    SVI VI ŠTO SA SVETOM KAO SUPER ZNATE,
    ZNATE, A ONI NAM SRBIJU KRATE LI KRATE.

    I OPET POBEDI SRPSKA NESLOGA I ZLOBA,
    SRBIJU NA KOSOVU KRATE I ALELUJA KADE,
    A VAS SVE POZDRAVLJA I MRTAV SLOBA,
    SA-OPROSTI IM BOŽE, NE ZNAJU ŠTA RADE.

    HOLANDIJO, ZEMLJO NAJLEPŠIH LALA,
    SRBIJA TI JE SVE SVOJE NAJBOLJE DALA.
    DALA TI JE SVE HEROJE, NEVINE I ŽIVE
    A TI JOJ VRAĆAŠ SAMO MRTVE I KRIVE.

    PREDADOŠE GA HAGU BAŠ NA VIDOVDAN,
    PONIŽENOG I SA LISICAMA VEZANIH RUKU.
    DOS SREĆAN, OSTVARI SVOJ VAZALNI SAN,
    A SRBIMA OSTAVI TUGU, SRAMOTU I BRUKU.

    I KAO ŠTO MUDRE GLAVE ZBORE
    DA, NIČIJA NIJE GORELA DO ZORE,
    I KAO ŠTO SVAKO IMA SVOJ SAN,
    TAKO IMA I SAMO SVOJ VIDOVDAN…..

    11.03.2006.

  7. e momire da si pravi bio bi krivi,uvek sam se cudio zasto se kao tadasnje rukovodstvo niste nasli u ekonomiji nego u vojevanju,zasto se nije posle ante markovica krenulo u vaucersku privatizaciju u srbiji pa bi iznenadili evropu i svet, nasli bi ih zatecene, a dobro su nas poznavali,malo nas rgnuli 91.ve, ko 14.te, 41.ve,mi za mac a oni po vratu i jos traje, i ne vidi se kraj,kao da nismo imali neprijatelja,ili nismo bili sposobni da ih prepoznamo,ne zameram slobu nista jer je covek mrtav ali ti si ostao si ovom narodu,iz bivse srj duzan dosta konkretnih odgovora za sve sto se desavalo,ko je pravio lose geopoliticke i ekonomske procene,dokle c nas inglezi presvlaciti na duplo golo,u vojsci su nas ucili da smo opkoljeni brigama,bugarska,rumunija,italija,grcka,albanija,madjarska,austrija,a i tebe su to isto uculi ali nista nismo naucili,zlotuci,kako bi rekli stari crnogorci,neka nam je bog upomoc,

  8. Micic Sladjan

    Procitah ovaj Bulatovicev tekst,a i vase komentare prijatelji pa bih i ja da prokomentarisem.Samo malo cu neformalno to da uradim.
    Braco Srbi da Vas pitam nesto!?
    13 godina je proslo od tog famoznog 5.oktobra, od jeli “velikih
    demokratskih promena” od kada je trebalo da ,Boze moj svima “svane”
    i “bude bolje”.Da prodju te “mracne devedesete”
    PA JELI BOLJE BRACO!? A!?
    Vecina vas je tada “listom”glasala protiv ovog coveka!Ja NISAM!?
    Glasao sam za njega!?
    I NE KAJEM SE!?
    A hocu da VAS pitam jeste li svesni posle svih ovih godina,svih izgovorenih lazi o njemu i svih istina koje izlaze i tek ce izlaziti na videlo o ratu na prostoru bivse Jugoslavije ,kolika
    je ISPRAVNOST POLITIKE SLOBODANA MILOSEVICA!!!!!???????
    Optuzivali su ga da je “izazvao rat” jeli!?
    A svima nama odzvanjaju u usima Tudjmanove reci da”rata nebi bilo
    da ga Hrvatska nije zelela”
    Setimo se izjave Vorena Kristofera iz 1994.-“Nemacka je rasturila
    Jugoslaviju”(dao ju je New York Times-u)
    Sta pisu sada svi medjunarodni posrednici u svojim memoarima!?
    A sta su svedocili NJEGOVI svedoci u Hagu!Narocito memacki generali
    ucesnici Verifikacione misije na Kosovu!
    I da ne duzim .Hiljadu je novih i novih dokaza i argumenata.
    Optuzivali su ga za”iznosenje para na Kipar”
    Pa gde su ta pare!? Ne nadjose ih!?
    Optuzivali su ga za inflaciju!?
    A jesmo li svesni da je zemlja bila pod stravicnim sankcijama prekinute su finansijske veze sa svetom i da je Centralna Banka
    morala da vrsi emisiju novca(bez pokrica)za pokrice gorucih zarista
    zdravstvo,vojska…Nije imalo izbora.
    A bili smo pod sankcijama jer NIJE HTEO DA PRISTANE da BRACI PREKO
    DRINE prekine zilu kucavicu!? Pomoc u najtezem vremenu!?
    Kazu neki nije hteo privatizaciju!?
    Pa ovakva privatizacija(pljackaska) kakva je sprovedena posle 5.oktobra daj Boze da nikad nije ni sprovedena!?
    MAJKO SRBIJO!!! Pravice ovaj narod Slobodana Milosevica od blata!!!
    Unapred HVALA i svako dobro!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *