Иринеj: Oстаните душом и срцем уз народ на Kосову

Фото: Фонет

БEOГРAД – Патриjарх српски Иринеj позвао jе данас вернике да остаjући уз Бога, остану душом и срцем и уз страдални народ на Kосову и Mетохиjи и у свим краjевима земље где православни страдаjу због имена и вере у Христа.

”Позиваjући вас све на богољубље и човекољубље, децо наша духовна, позивамо вас и да свагда останете уз онога коjи jе победио сва страдања и искушења, коjи jе на краjу победио смрт као нашег наjвећег неприjатеља, да, остаjући уз њега, останемо душом и срцем и уз наш страдални народ на Kосову и Mетохиjи, и у свим краjевима земаљским где православни страдаjу због свог имена и своjе вере у Христа, коjи jе рекао – не боjте се, jа сам победио свет”, казао jе Иринеj у ускршњоj посланици.

Иринеj jе поручио да истина Васкрсења посебно снажно ођекуjе у нашем времену, препуном патњи и страдања – времену у коjем се, као ретко када раниjе, поставља питање смисла и циља живота.
”Сведоци смо тога да jе из дана у дан све више усамљених и остављених, толико jе домова без топле људске речи, толико jе деце лишено родитељске пажње и љубави. Пуне су болнице страдалника, оних коjи болуjу телом и душом”, казао jе Иринеj.

Поjаве као што су насиље, терор, пљачка туђе имовине, невиђен немир коjи jе данас завладао у душама људи широм света, склоност криминалу, угрожавање мира и среће других, произилазе из духовно опустелих и морално раслабљених душа, и то наjчешће код младих људи коjи се губе пре него ли и нађу неки пут у живот.

Према његовим речима, себичност и непоштење и данас, као и jуче, уништаваjу сваки прави живот у заjедници, заjедничко добро и имовину. Неповерење и грамзивост, насиље и отимање туђег, угрожаваjу личност и њену сигурност и достоjанство.
”Oн, коjи jе победио свет, даруjе снагу онима коjи су његови, да и они побеђуjу миром и трпљењем страх у себи, као и своjе неверjе и маловерjе, да побеђуjу сва насеља коjа се врше над децом Божиjом, да одолеваjу насиљу, опет миром и трпљењем, сигурни да jе Божиjа сила свевремена, а људска сила привремена”, казао jе Иринеj.

Патриjарх jе поручио да веруjући у Васкрсење Христово, ми веруjе у непрекидно обнављање људског достоjанства и у могућност васкрсења људског морала, стида и доброте.

Патриjарх Иринеj jе пожелео да се Васкрс проведе у слози, миру, љубави и радости.
”У васкрсломе Христу правда увек побеђуjе. Њиме и у њему она ће победити и у наше дане. Aко jе васкрсли Хростос са нама и ми са њим, онда – ко ће против нас? Са овим мислима и жељама поздрављам вас наjрадосниjим хришћанским поздравом – Христос васкрсе ваистину васкрсе”, поручио jе Патриjарх.

4 коментара

  1. Драган

    Не може се душом бити уз народ на КиМ, а стомаком и…
    у Европској унији?
    Није било нити бити може?

    Драган Славнић

  2. Vasa Svetosti Ovaj sto je sedeo i strajkovao na stiroporu prevari Vas
    i narod Srbije, Onaj drugi usudujese da drzi pridiku Crkvi na gori
    nacin nego komunisti. Svasta smo dozivjeli ali prezivljeli pacemo i
    OVE ispratiti u zapecak gde im je jedino mesto. Vasa Svetosti nije
    moje da Vas podsecam na vreme Konkordata nasa Crkva imala je
    Snage u sebi i sa narodom da odbaci unijacenje, ponovo je vreme
    na Crkvi i narodu srpskom da odbaci EU i Nato Imperiju.

  3. SRPSKI PRAVOSLAVNI NAROD UVEK JE BIO I BICE UZ SVOJU CRKVU…OSTALI KOROV DOSELJENICKI I PRODANI NEKA IDE SATANISTIMA I TAMO NEKA SE MOLI…NICIJA NIJE DO ZORE GORELA…BOG CUVA SRBE SA MAJKOM ROSSIJOM-AMIN GOSPODE……..HRISTOS VASKRESE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *