Цетиње: Његоша прогласили за свеца

Уношењем иконе Светог митрополита Петра Другог у Цетињски манастир, 19. мај је на нивоу Митрополије установљен као датум празновања митрополита Петра Другог Петровића Његоша као светитеља Цркве Божје

Свечаним литургијским уношењем иконе Светог митрополита Петра Другог, Тајновидца Ловћенског, у Цетињски манастир, у недељу је на Цетињу 19. мај на нивоу Митрополије црногорско-приморске установљен као датум празновања митрополита Петра Другог Петровића Његоша као светитеља Цркве Божје. Свету службу на празник Светих жена мироносица, праведног Јова и преноса моштију Светог Саве служио архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством Митрополије и Епархије буеноајреско-централно-јужноамеричке.

У литургијској проповеди митрополит Амфилохије је рекао да је и митрополит Петар Други Петровић Његош, попут Светог Саве и свог стрица Светог Петра Цетињског, сведок Христовог васкрсења.

– Попут њих, несумњиво је сведок Христовог васкрсења и Свети митрополит Петар Други, цетињски пустињак и ловћенски тајновидац. Тако је већ написано на његовој икони, која је литургијски унета на овај свети дан у храм Рождества Пресвете Богородице Цетињског манастира – казао је Митрополит Амфилохије. – Величина Светог митрополита Петра Другог Петровића Његоша није у томе што је био владар и најбољи песник српског језика, него у томе што је сведок да “над свом овом грдном мешавином опет умна сила торжествује” и да се нада да ће то схватити и они који, иако воле Његоша, то не схватају.

Његош је на икони, која је осликана у манастиру Дуљево у Паштровићима, представљен у архијерејским одеждама. У десној руци држи ловћенску цркву Светог Петра Цетињског, а у левој свитак са стиховима из “Луче микрокозма” посвећеним Христу васкрсломе. На икони је исписано: Свети митрополит Петар Други, Ловћенски Тајновидац.

На предстојећем заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве биће покренуто питање канонизације и уношење у диптих светих владике Петра Другог Петровића Његоша и на свеправославном нивоу.

http://www.novosti.rs

3 коментара

  1. Слава Богу, достојан је владика Његош да буде уписан у диптих светих !

  2. “ПОМОЗ БОГ” и хвала Вам поштовани Амфилохије.Даје БОГОМ дато да што више имамо таквих као ВИ!!!!!!!

  3. Петар II Петровић Његош (1/13. новембар 1813 — 19/31. октобар 1851) био је духовни и световни владар Црне Горе, те један од највећих српских пјесника и филозофа.
    Његош је рођен у селу Његуши, близу Цетиња. Образовао се у неколико црногорских манастира и постао је духовни и световни вођа Црне Горе по смрти свог стрица Петра I. Пошто је уклонио све почетне унутрашње противнике својој владавини, сконцентрисао се на уједињавање црногорских племена и упостављање централизоване државе. Увео је редовне порезе и низ нових закона да замјене оне које су његови претходници увели много прије њега. Увођење пореза се показало врло непопуларним међу црногорским племенима и због тога је током његове владавине избило неколико буна. Његошева владавина је такође обиљежена сталним политичким и војним сукобом са Османским царством и његовим покушајима да прошири територију Црне Горе уз добијање безусловног признања од Високе порте. Залагао се са ослобођење и уједињење свих Срба и био је спреман да се одрекне својих световних власти зарад уједињења са Србијом.
    Његош је поштован као пјесник и филозоф, а најпознатији је по својој епској поеми „Горски вијенац“, која се сматра за ремек-дјело српске и јужнословенске књижевности. Друга његова важна дјела су „Луча микрокозма“, „Огледало српско“ и „Лажни цар Шћепан Мали“. Његош је сахрањен у малој капели на Ловћену, коју су срушили Аустроугари у Првом свјетском рату. Његови остаци су премештени у Цетињски манастир, а потом у обновљену капелу 1925. Капела је уз подршку југословенске владе 1974. замењена Мештровићевим маузолејом.
    На нивоу Митрополије црногорско-приморске, 19. мај је установљен као датум празновања Његоша као светитеља. На својој првој икони, која је 19. маја 2013. унијета у Цетињски манастир, Његош је представљен у архијерејским одеждама. У десној руци он држи ловћенску цркву Светог Петра Цетињског, а у лијевој свитак са стиховима из „Луче микрокозме“. Стихови на првој икони Његоша посвећени су васкрснућу Христа, а налазе се на самом крају „Луче“.
    Владика Петар II Петровић Његош треба да буде светац, зато што није био злочинац, већ је био поштован као духовни и световни владар Црне Горе, те један од највећих српских пјесника и филозофа.
    Нека је слава богу милостивом да Владика Његош треба да буде достојан да заслужи да буде светац на место Светог Саве и његовог стрица Светог Петра Цетињског и да буде уписан у диптих светих! Пре 2. године 19. маја 2013 треба да буде установљен као датум празновања Његоша као светитеља. Његош заслужује да буде светитељ а не да буде злочинац!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *