УЗМИ ИЛИ ОСТАВИ

БРИСЕЛ, 17. април 2013. (ФоНет) – У овом тренутку дошло је до застоја у преговорима због тога што постоји проблем на албанској страни око прихватања форумулација, које је предложила висока представника Европске уније Кетрин Ештон везано за полицију, изјавио је саветник председника Србије Марко Ђурић, потврђујући да је њена понуда за српску страну далеко повољнија него раније.

По папиру који је Београду и Приштини предложила висока представница Европске уније Кетрин Ештон, заједница српских општина имала би непосредне надлежности за избор регионалног команданта и команданата општина, а полиција би у већини у српским срединама одражавала састав становништва, изјавио је Ђурић.

Како преноси Радио Слободна Европа, Ђурић је новинарима, у пазузи преговора који се настављају у 22 часа, рекао да је понуда стављена на сто овај пут у Бриселу “далеко повољнија за српску страну од понуде о којој је било речи у претходној рунди дијалога”, као и да се побољшања “пре свега тичу надлежности заједнице српских општина у области полиције”.

“Ранији предлог, који је био предвидео да полицијски регион севера обухвати и општине Јужна Митровица, Вучитрн и Србица, у којима је албанско становништво, па да се на тај начин промени ентичка слика региона, је одбачен и на столу је сасвим другачији предлог што се овога тиче”, навео је Ђурић.

И нови предлог о правосуђу, како је рекао Ђурић, предвиђа “боље уређење судова које омогућује да српске судије имају већег присуства на северу и у срединама у којима живе Срби”.

Он је објаснио да Тачи не прихвата формулације које су дате у папиру од 15 тачака Кетрин Ештон и да постоји настојање да се ублажи тачка 14, која се односи на учешће двеју страна у процесу европских интеграција, како је тренутно формулисана, “а албанска страна би желела да се то односи на чланство, под знацима навода, Косова у међународним организацијама”.

На питање да ли је о свим осталим тачкама постигнута сагласност, Ђурић је одговорио да се “споразум не бави свим питањима која треба уредити”.

“Још траје детаљна анализа читавог папира да бисмо могли да говоримо о томе да ли ће он бити прихваћен или не. Прво морамо да знамо шта стоји на столу. Оног момента кад буде јасно шта стоји на столу, тај папир ће отићи у Београд, државни врх у Београду ће разматрати тај папир”, рекао је Ђурић.

Он је додао да ће се са тим изаћи сигурно и пред Србе који живе на Косову и Метохији и пред друге државне институције и политичке субјекте и да очекује да ће одлука о томе бити саопштена до краја викенда.

Ђурић је изјавио и да очекује да ће понуда Брисела бити по систему “узми или остави”.

3 коментара

  1. Nisu to nikakvi pregovori. To je predaja Kosova uz vrlo male ustupke za preostali narod, koji tamo posle ove predaje nece sigurno ostati.

  2. Kako ovaj mladac postade savjetnik predsjedniku od cca 70 godina.
    Kada i gdje je stekao takva znanja i iskustvo da bi bio savjetnik…
    Da nije tragično bilo bi smješno.
    Pretpostavite kakav bi bio odgovor, da neko od katolika zatraži da napuste i predaju Vatikan ?

  3. Кад Ти неко нуди – УЗМИ или ОСТАВИ – тада СВЕ СВОЈЕ УЗИМАШ , а ТУЂЕ – НИКАДА и НИШТА ! Само олош другачије размишља …
    Чојство и Јунаштво … или … шарени бомбони …
    ДИЛЕМА или ДИЛЕЈА …
    Или Нас НЕКО – замајава … или за-бава …?!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *