УДАЉЕНА СТАНОВИШТА

БРИСЕЛ, 03. април 2013. (ФоНет) – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да у маратонској осмој рунди дијалога Београда и Приштине није постигнут договор, али је оценио да су разговори били коректни, мада су становишта две стране и даље удаљена, као и да је направљен “велики искорак” у нормализацији односа. Дачић је у Бриселу рекао да је поносан на делегацију Србије и њено јединство. Потпредседник Владе Александар Вучић у току ове рунде преговора, због тежине ситуације, нудио је оставку, али је Дачић новинарима рекао да је он то одбио. Осврћући се на разговоре са делегацијом Приштине, Дачић је рекао да је направљен искорак у смислу међусобног разумевања, али и даље постоје различити прилази начинима за решавање неких проблема. Према речима Дачића, Приштина се плаши да заједница српских општина не буде основа за отцепљење или сепаратизам, док Срби са Косова не прихватају да та заједница буде без озбиљних овлашћења.

“За сваки народ је важно ко га чува, ко га брани, ко га тужи, ко му суди, ко га лечи, ко школује… Зато је важно да озбиљно приступимо овом питању, разумевајући позиције које имају Београд и Приштина”, нагласио је Дачић.

Добијање датума за почетак преговора са Европском унијом (ЕУ) није најважније питање, али је постало део проблема, указао је Дачић, и констатовао да Србија неће добити датум, уколико не буде позитивног исхода дијалога. Ми немамо пуно времена и очекујем да наредне недеље буду предузети даљи кораци, додао је Дачић, а дотле треба да “разговарамо у Београду”.

“Ми не кријемо ништа од нашег народа, али постоје ситуације у којима не смете да посматрате да ли је нешто праведно или није”, објаснио је Дачић. У нормалним околностима овакав предлог тешко би могао да буде оцењен као праведан, указао је Дачић, али је питање да ли имамо боље решење и другу могућност. Он је напоменуо да између Београда и Приштине још не постоји довољан ниво поверења да би се постигао овако важан споразум, истичући да је Београду стало да се постигне споразум.

“И ако се не постигне договор о заједници српских општина, ми остајемо привржени дијалогу и спремни смо да у сваком формату разговарамо и директно са властима у Приштини, без посредника, а спремни смо да једнострано испунимо неке од услова ЕУ који за нас нису спорни”, рекао је Дачић. Упитан да ли је први потпредседник Владе Александар Вучић током преговора “подигао глас”, Дачић је одговорио да “тога има на сваком кораку”.

“Данас је сигурно ситуација била мало напетија, јер је било процењивано да је ово последњи дан преговора, а ја мислим да није”, закључио је Дачић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *