Тачи вежба упад на северне општине

Све учесталији притисци на Србе са Космета уочи последње рунде преговора у Бриселу нису нимало наивни. Тактичка вежба КБС код јужне Митровице досада је најозбиљнија демонстрација силе

Уочи последње рунде преговора у Бриселу Србима на северу је три дана искључена вода, без објашњења. Кулминација притисака провокација је војна вежба припадника Косовских безбедносних снага, које Приштина назива својом војском, прошле недеље у близини јужне Митровице.

Око 1.000 припадника КБС под пуном борбеном опремом прошло је кроз јужну Митровицу. Америчке униформе, наоружање и начин кретања у групама са карактеристичним наредбама гестикулацијом указују ко их је обучавао. Извели су “тактичку обуку” на правцу јужна Митровица – Баир – Ваганица. Тај терен по карактеристикама веома наликује на правац Суви До – Брђани – Звечан, где у последње три године траје интензивно насељавање Албанаца. Према свим проценама, то би био најповољнији правац евентуалног напада на север – открива за “Новости” обавештен извор близак међународним снагама.

Тактичка вежба КБС досада је најозбиљнија демонстрација силе. Међутим, јасно је, Приштина, нити може, нити сме да предузме иједан корак без допуштења САД. Препричавају се “сценарији” по којима би албанске јединице послужиле као пешадија за изазивање инцидента, с циљем да се умеша Кфор и реши “српским проблем”.

Управо је тако нешто наговестио Тачи, који је претходних дана изјавио да би “непостизање договора могло да доведе до погоршања ситуације и да ће Приштина у том случају морати да успостави власт и на северу Косова”. Зато се са занимањем очекује долазак америчке 525. борбено-извиђачке бригаде, чијих око 600 припадника треба да буде респоређено у камп Нотинг Хил код Лепосавића.

Делови ове 525. бригаде су 1995. и 1996. распоређени у Мађарској, Италији и у БиХ с тежиштем обавештајног рада према СРЈ, у склопу припрема за НАТО агресију. Задатак 525. борбено-извиђачке бригаде је пре свега пружање обавештајне подршке 18. ваздушно-десантном корпусу оружаних снага САД, намењеном за кризна подручја.

Нека врста обавештајне претходнице, сматра се, већ је боравила на северу Космета. Врло је идикативно да су пуцњаве, паљевине и бомбашки напади у Митровици, за које су били оптужени “екстремни Срби”, због којих је значајно повећан број припадника Еулекса и Кфора на северу, престао после тајанственог нестанка четворице преводилаца међународних институција.

– Тројица су се представљала као Срби из Босне, а један као Хрват. Међутим, експресно су пуштени, кад се испоставило да имају америчко држављанство. После тога их више нико није видео – речено нам је у северној Митровици.

Општи је утисак да се изузетно појачао и рад албанске тајне службе ШИК на северу КиМ.

У стању опште несигурности прича се да је прошле недеље преко источног моста, у необележеном џипу, на север долазио и Агим Чеку.

НЕ МОЖЕ СЕ МИРНО ГЛЕДАТИ ДА ПОНОВО УБИЈАЈУ СРБЕ

Албански екстремисти од 1991. године па до данас никада нису повукли потез и спровели насиље без зеленог светла из иностранства, каже др Милан Мијалковски са Факултета за безбедност у Београду.

– Главну улогу на Косову и даље имају Кфор и Еулекс. Без њиховог благослова, ни Албанци неће напасти Србе. Ипак, чињеница је да ће још дуго бити тензија и могућности за сукобе на Космету, без обзира на то како се заврше актуелни преговори – упозорава Мијалковски.

– Наша влада мора и може да преузме одређене кораке како би заштитила српско становништво у јужној покрајини – истиче Мијалковски.

– Државни врх би требало да упозори међународну заједницу да неће мирно гледати нови погром као онај из 2004. године. Свима мора да се стави до знања да не можемо мирно да гледамо како албански екстремисти поново убијају Србе. Зна се какве мере у том случају држава мора да предузме, не само уз помоћ Жандармерије већ и припадника Војске Србије. Ово се не може назвати никаквим потенцирањем сукоба, јер се ради о основном праву да се заштити цивилно становништво – објашњава  Мијалковски.

У ИГРИ И ЈУЖНИ ТОК

Процена је да долазак 525. америчко-борбено-извиђачке бригаде на Косово не значи да би та јединица и директно учествовала у сламању било каквог отпора Срба на северу. Они ће у региону бити “очи и уши” америчке копнене војске следећих девет месеци. Амерички обавештајци долазе и због Руса и “Јужног тока”, путеви гасовода увек се и обавештајно надгледају и прате, сматрају аналитичари.

(А. П.)

http://www.novosti.rs

2 коментара

  1. Treba pod hitno uciniti ono cega se trebalo drzati uvjek:
    Vratiti sve pod nadleznost O N U i izistirati na R1244.
    Zahtjevati RUSKE TRUPE kao zastitu stanovnika sjevera KOSMETA.
    Ekonomsko politicku buducnost razvijati sa zemljama BRIKa.
    Poceti pod hitno suditi domacim izdajicama, bez obzira koju
    poziciju u DRZAVI imali….parlamentarac (Ceda Jovanovic) ili
    NEVLADINE ORGANIZACIJE , mediji ili navodno “slobodni strijelci”!

  2. Ovo treba shvatiti veoma ozbiljno. Znaju siptari da se Srbima nemogu ni nereseno da izvuku. Zamislite jedan narod koji je stisnut izmedju Srba i planinskog venca Prokletija ako zezne stvar gde bi bezao, a nije im prvi put. E za tu svrhu ameri su im napravili autoput do Tirane ali tim putem mogu i Srbi da podju za njima. Dosadile su nam vise pretnje. Lako cemo sa njima a sta cemo sa nasim domacim izdajnicima????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *