Тачи прекинуо преговоре

Фото: ФоНет

БРИСЕЛ – Хашим Тачи прекинуо је преговоре незадовољан предлогом Кетрин Ештон.  У овом тренутку је пауза и није извесно шта ће се даље дешавати. Како је раније објављено, српска страна у Бриселу је добила нешто бољу понуду када је реч о полицији и безбедносним питањима.

Дијалог Београда и Приштине посредством шефице европске дипломатије Кетрин Ештон ушао је у шести сат, и, према доступним информацијама, “одиграва” се у формату билатералних сусрета.

Ештонова се најпре састала са делегацијом Приштине, потом са представницима Београда, па је уследио други круг консултација са Београдом, па са Приштином и тај састанак, према дипломатским изворима, још траје. У овом тренутку није познато шта се догађа иза затворених врата канцеларија Кетрин Ештон.

Према извору блиском нашој делегацији, на столу је нешто боља понуда од оне коју је Београд, у претходној, осмој рунди дијалога, одбио као неприхватљиву. Београд инсистира на одређеним решењима за надлежности српских општина у области правосуђа и полиције и на томе да на северу Косова и Метохије не буду присутне косовске безбедносне снаге.

Исти извор наводи да су разговори тешки и да је тешко проценити исход  данашњих преговора.

Члан српске делегације Александар Вулин, изјавио је за Тањуг уочи трилатералног састанка да Србија очекује знатно бољу понуду. Вулин је изјавио да је преговарачки тим био у праву што током прошле рунде није прихватио предлог споразума о северу Косова и да сада очекује бољу понуду.

“Могу са сигурношћу да кажем да је одлука да се одбије предлог била потпуно исправна”, рекао је Вулин непосредно уочи почетка трилатералног састанка.

Он је рекао да је након билатералног састанка београдског тима са Кетрин Ештон јасно да се може очекивати знатно повољнија понуда од оне која је раније овог месеца била предложена.

“Да ли ће то бити довољно да се постигне споразум – тек треба да видимо”, рекао је шеф Канцеларије за Косово владе Србије.

Он се осврнуо на синоћну изјаву шефа приштинске делегације, косовског премијера Хашима Тачија, да Приштина остаје при ставу да будућа заједница српских општина на Косову не треба да има извршна и законодавна овлашћења.

“То ће ипак морати и нама да каже”, рекао је Вулин и закључио да такве изјаве не доприносе успеху дијалога.

Маја Коцијанчич, портпаролка Кетрин Ештон, изјавила је уочи почетка девете рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу да се очекује да данас буде постигнут споразум о северу Косова.

“Учинићемо све да до договора дође”, рекла је Коцијанчич новинарима у седишту Европске комисије.

Она је потврдила да ће Ештон у понедељак, 22. априла шефовима дипломатија земаља чланица поднети извештај о исходу дијалога, од чега зависи да ли ће Србија у јуну добити датум за преговоре о придруживању ЕУ.

“У интересу је обе стране да до споразума дође”, рекла је Коцијанчич и додала да је неопходно да се и Београд и Приштина сложе око решења за север Косова.

Шведски министар спољних послова Карл Билт позвао је данас две стране да постигну споразум о нормализацији односа који је услов Европске уније за наставак њихових евроинтерграција.

Билт је у Загребу, на конференцији о проширењу ЕУ организованој поводом посете шведског краља Густава Хрватској, рекао да српски и косовски премијер не морају да реше сва питања, али да је споразум о статусу српских општина на северу Косова кључан за почетак преговора са Бриселом. Хрватска агенција ХИНА пренела је и да је шведски шеф дипломатије казао да би ЕУ требало 2014. да отвори приступне преговоре са свим земљама југоисточне Европе, јер у супротном “прети опасност избијања социјалних и политичких напетости каквих је било у прошлости”.

Тачи је по доласку у Брисел рекао да је дошао са “најбољом намером да постигне споразум Србије и Косова”, јер сматра да је време да “вековни сукоб остане иза нас”.

“Овај споразум значио би добросуседске односе и евроатлантску будућност за две земље и народе наших земаља”, рекао је Тачи.

Према његовим речима, споразум не би био само у интересу Косова већ и у интересу Србије и Европске уније и ишао би у прилог миру и стабилности у региону.

“Надам се да ће Србија радити заједно са нама како бисмо постигли тај договор. Ми желимо да оставимо иза себе прошлост и кренемо ка добросуседским односима и миру. Имали смо вековни сукоб и време је да то остане иза нас и да кренемо ка миру,” рекао је Тачи.

Уочи хитно сазваног састанка у Бриселу власти у Београду обавестиле су европску администрацију који је довољан разлог и услов за прихватање споразума с Приштином, док је у очекивању резултата дијалога, Европска комисија одлучила у уторак да одложи извештај о напретку Србије, а неизвесна је и расправа на исту тему у Европском парламенту у Стразбуру.

Дачић је уочи разговора у Бриселу изјавио да је протеклих дана дефинисано неколико питања за која Београд сматра да је непоходно да буду садржана у договору да би српска страна могла да прихвати тај документ, а Тачи да је у Брисел дошао са “најбољом намером да постигне споразум Србије и Косова”, јер сматра да је време да “вековни сукоб остане иза нас”.

Предстојећа рунда је, како је незванично поручено из Брисела, последња шанса да се испуни услов Европског савета да Србија добије датум за почетак преговора о придруживању ЕУ у јуну. Савет је у децембру прошле године условио датум “видљивим и одрживим напретком” у односима Београда и Приштине.

У делегацији Београда су, уз премијера Ивицу Дачића и првог потпредседника владе Александра Вучића, и потпредседница Владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић, саветник председника Србије Марко Ђурић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Танјуг

6 коментара

  1. Tači prekinuo /kao fol/ pregovore, da ojača dramaturgiju i pokaže kako su se Dačić i Vučić teško borili /za što/ ?
    Rezultat, Vučić i Dačić potpisat će kapituilaciju / ne svoju / Srbije.

  2. Imam utisak da je i famoznoj EUROPSKOJ UNIJI stalo da “ugura”SRBIJU
    pod svoje “skute”, da bi je jos lakse pljackala, ponizavala,i na kraju i izbrisala kao drzavu, a u najboljem slucaju ostavaila kao “geografski pojam”! Dacic i Vucic jos nisu shvatili koliko su “ZARADILI” sa onim odavno zaboravljenim i tesko izuscenim ” N E ” !Kad se tome jos doda i odlazak Dacica u Rusiju, rezultat je vec sada ocigledan i vidljiv, kao sto je ocigledno i vidljivo da potpisivanje ugovora sa PRISTINOM steti SRBIJI……………..i zato SRPSKA STRANA trebala, poput TACIJA da trazi ono sto dobiti ne
    moze u ovom momenti………….i cekati bolji trenutak, ali i bolje mjesto za pregovore ……..O U N inzistirajuci na R 1244, uz pomoc RUSIJE………………..

  3. Klasična IZDAJ to i slepac vidi ali ovi naši pregovarači će biti nacionalni heroji jer su postigli sporazum.Sad ćemo imati para nemoramo ništa raditi narednih 100 godina EU će raditi za nas.”JADNE NAM MAJKE” Ovoće istorija zapamtiti kao najperfidniju izdaju ove herojske političke garniture.A ovi štosu glasali za heroje već su zaboravili šta je se govorilo u izbornoj nkampanji.

  4. E Kosovo,pusto…
    Nije “crvena linija” da Srbi na Kosovu,imaju neke nadleznosti,vec da SRBIJA ima neke nadleznosti,na Kosovu.
    Taj sever Kosova,je kao DUGME,koje zakopcava dve strane kaputa.
    Bez toga DUGMETA,ici ce mo i kao Srbi i kao Srbija…
    RAZDRLJENI,kao BESKUCNICI…

    Srbija treba da USLOVI,da Kosovu dozvoli odredjeni medjunarodni subjektivitet,u zamenu za neki oblik unutrasnjeg subjektiviteta Srbije,na Kosovu i Metohiji.
    Sve ostalo je nedovoljno,a ako to neko iz Srbije ili spolja, predstavi kao “uspeh”,ili je glup kao tocak,ili je obicna baraba.

    • Dakle danas vidimo,ono sto sam sinoc predosetio,da su “ubacili nesto o cemu se nije raspravljalo,clan 14…”.
      Oni traze jednu formu priznavanja Kosova,to sto se prica o nekim “tehnickim” detaljima,to moze zavarati,ali sustina je-EU HOCE PRIZNAVANJE KOSOVA,bilo kako…I STO PRE,bez dileme.

      Zato sam sinoc u gornjem reagovanju,rekao da jednu formu medjunarodnog subjektiviteta Kosova,kada vec mora…TREBA USLOVITI odredjenom formom UNUTRASNJEG SUBJEKTIVITETA Srbije na Kosovu i Metohija.
      To je najbolje kroz mini TEHNICKU UNIJU,gde ce se Srbija pitatu za neke stvari,a)u vezi imovine na Kosovu,b)u vezi Srba na celom Kosovu,skolstvo…c)kroz aktivniju poziciju na Severu Kosova…
      Ako se nekome ucini da je to nerealno,jedan primer:
      Ako u Evropskoj UNIJI,zemlja clanica ,recimo Belgija,kroz parlament u Strazburgu i kroz druge organe EU,se PITA i za neke detalje trgovine povrcem ili ribom,koje posebno pogadjaju DRUGU ZEMLJU U UNIJI,recimo Spaniju…to neko moze nazvati MESANJE U UNUTRASNJE STVARI DRUGE ZEMLJE???
      Moze biti,ali to je zivot u uniji…
      Dakle,ne bi bilo mesanje u unutrasnje stvari Kosova,vec saradnja KROZ JEDNU FORMU tehnicke UNIJE,kada bi Srbija imala odredjene kompretencije nad gore navedenim oblastima.
      Tako se moze izbeci klasicno priznanje Kosovske nezavisnosti,a dozvoliti im formu,da se medjunarodno predstavljaju.To je ocigledno neizbezno,ali to kosta,kosta takodje “prisustva” Srbije na Kosovu,bar u minimalnoj meri,kada se radi o drzavnoj imovini i interesima Srba koji tamo zive.

  5. Ako EU, ne postuje svoju rezoluciju, zasto bi ovaj dogovor,sadasnji?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *