Завршена седма рунда дијалога Београда и Приштине

БРИСЕЛ – У Бриселу су данас након нешто више од два сата завршени трилатерални разговори председника Владе Србије Ивице Дачића са косовским премијером Хашимом Тачијем у присуству високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Нешто пре 14 часова почео је састанак Ештонове и Дачића, најавила је на свом Твитер налогу портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич. Ештонова је претходно имала одвојени сусрет с Тачијем.

То је, у односу на досадашњу праксу у оквиру дијалога, извесна промена, јер су се одвојени сусрети раније увек одржавали пре заједничког састанка. Уобичајено је било, што ни овог пута није изостало, да се пре почетка разговора актери дијалога сусретну са високим америчким званичником задуженим за Западни Балкан Филипом Рикером.

Очекује се да се по завршетку данашње рунде учесници обрате медијима.

Данашња рунда дијалога посвећена је пре свега северном Косову, а Коцијанчич је јуче новинарима у Бриселу рекла да “напори иду у правцу напретка у дијалогу” и подсетила да је висока представница ЕУ прошле недеље посетила Београд и Приштину због консултација са политичким лидерима.

Иако се раније могло чути да је ова рунда преломна за исход дијалога због априлског рока у коме Европска комисија треба да састави извештај о напретку у нормализацији односа Србије и Косова, извори Тањуга у Бриселу сад кажу да ће током следећих недеља вероватно бити нових рунди.

Функционер Европске комисије који је желео да остане анониман изјавио је раније Тањугу да уколико овог пута не дође до договора још има времена за наставак дијалога с обзиром да се министри иностраних послова земаља чланица, који треба да одлуче о евентуалном отварању преговора Србије о придруживању ЕУ, састају у Луксембургу тек 22. априла.

То је на известан начин данас у Београду потврдио и шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавом да постоје добре шансе да се постигне напредак у данашњем дијалогу који би довео до споразума Београда и Приштине о заједници српских општина на Косову и Метохији, али да ће учесници дијалога имати још времена уколико је то потребно.

Српски званичници су пред седму рунду дијалога оценили да је договор Београда и Приштине могућ уколико Приштина начини уступке, али да су мале шансе да се то догоди данас.
Тако је премијер Ивица Дачић након састанка са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом рекао да Србија очекује напредак у дијалогу, али да треба видети хоће ли бити позитивног одговора друге стране.

Први потрпедседник владе Александар Вучић пренео је комесару за проширење да је Србија постигла напредак на европском путу чинећи многе уступке те да то сада очекује и од Приштине.

Потпредседница владе Сузана Грубјешић оценила је раније данас да договор у седмој рунди није извесан, као и да то није пресудна рунда како се најављивало и поручила да би међународна заједница требало више да се фокусира косовску страну, која, како је казала, није спремна за компромис.

2 коментара

  1. … а каква бива “будућност” `пактова` под притиском ??! …

  2. Ova fotografija ,sa proslog sastanka,najbolje govori o pregovarackom “procesu”,jer se vidi da Eston ima nekoliko dokumenata,Dacic isto,ostali isto…svi osim Tacija i njegove delegacije,koji samo gledaju,prekrstenih ruku,smeju se,sipaju vodu…pomalo dokoni.
    Taci deluje kao americki izaslanik,guverner Kosova…sto zapravo i jeste.Zato se ubi smejuci,i malo ga je bas i briga sta ce Dacic reci,samo ga Dacicev POTPIS zanima.

    Mene interesuje,ima li Srbija NEKI USLOV za datum,evropskoj Uniji.Recimo,da se zabrane albanske zastave,zastave susedne Drzave… na Kosovu i celoj Srbiji.Imaju kosovsku zastavu?!

    Da li Srbija ista trazi od EU,ili mi,sa doktrinom “Evropa nema alternativu”,prakticno nemamo nikakve uslove,za dalje integracije u EU.
    Ne samo da ce nam kicmu polomiti i kozu odrati…trazice da povucemo tuzbu protiv Hrvatske,sto je Ivan Mrkic u Zagrebu najavio…i da ZABORAVIMO JASENOVAC i sve zlocine nad srpskim narodom,U SVIM RATOVIMA.
    Bicemo optuzeni ,posle i od Nemacke,i Bugarske,ne samo Hrvatske i Bosne…za sve “navodne zlocine”,naterace nas u moralno ali i materijalno ropstvo,nekom otplatom duga zrtvama “srpske agresije”…jer je logicno da platis,ako si kriv.
    EU nije ista pre i posle raspada SFRJ.
    EU NIJE ISTA PRE I POSLE NATO AGRESIJE NA SRBIJU.

    A deluje da je sve isto…zahvaljujuci nasem nepodnosljivom cutanju i popustanju,ZAHVALJUJUCI NASOJ DIPLOMATIJI BEZ DIPLOMATIJE…koja je sve evidentnije i sve jasnije ,posledica najcistije ljutske gluposti.MI NE ZNAMO!!!

    IMA LI REPUBLIKA SRBIJA JASAN STAV PREMA RATOVIMA U XX VEKU???
    KAKO MISLI SRBIJA DA BUDE OZBILJNA DRZAVA U XI VEKU???
    Ili ce nam Brisel napisati udzbenike iz istorije???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *