Вучић: Понуђен папир неприхватљив за Србију

БЕОГРАД – Први потпредседник владе Александар Вучић рекао је данас на седници владе да је током седме рунде дијалога у Бриселу на столу био папир који Србији није дао ни један одсто шансе да га прихвати, сазнаје Тањуг из извора у Влади Србије.

Вучић, који је председавао седницом јер је премијер Ивица Дачић на путу за Њујорк, где ће учествовати на седници СБ УН о Косову, је оценио да нико осим српске стране није показао спремност за било какав уступак.
“Ви, сви чланови Владе, знате да јесмо и колико јесмо посвећени добијању датума и ЕУ интеграцијама. Прочитаћу вам део предлога који смо добили и једино што могу да вам кажем је да, на жалост, нико осим нас није показао спремност да направи било какав уступак или компромис, што нама није пружило апсолутно никакву шансу да понуђено и прихватимо”, река је Вучић министрима.

Он је нагласио да Србија не одустаје од европског пута, да ће наставити тим путем.

Он је истовремено изразио наду да ће договор са Приштином бити постигнут, али и указао да “пред наш народ не можемо да изађемо празних руку”.
“Нико од нас се у политици није родио, а ја лично, у њој свакако нећу ни умрети. Не морам овим послом ни да се бавим, али желим да знате да нам нису дали ни један посто шансе да папир прихватимо”, закључио је први потпредседник Владе.

Са Вучићем се сложио и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, рекавши да су јуче у Бриселу пред Србију постављени неприхватљиви услови и да се “малтене дошло у ситуацију попут оне у Рамбујеу да се Србији нуди нешто за шта сви унапред знају да не може да прихвати, јер је испод минимума националних интереса”.
“Чињеница је да оно што је понуђено као уступак Приштине за договор не представља никакв суштински помак – ми нећемо да претворимо заједницу српских општина у невладину организацију”, нагласио је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Он је рекао да је ситуација таква да није направљен помак у смислу поштовања макар “средњег нивоа захтева Србије и предлога за компромисно решење”.
Он није желео да говори о детаљима шта је тачно тражено од Србије, наводећи да је то питање за оне који су учествовали у преговорима.
“Ми не можемо да прихватимо да заједница српских општина буде сведена на ниво невладине организације, већ она мора да има степен извршних овлашћења”, рекао је Дрецун, који је и посланик СНС.
Периодом који је остављен до следеће рунде, 2. априла, намера је, сматра Дрецун, да се купи време да се “спаси што се спасити може”.

Он наглашава да је оно што Приштина уз помоћ Брисела покушава да понуди неодговорно, а “ако се жели напредак у дијалогу, мораће и други да се више потруде, јер Београд је урадио све што је могао”.
“Ако неко мисли да нас сада оптужи за евентуални неуспех у постизању договора, то спада у домен онога што се не зове реалном политиком”, нагласио је Дрецун.

Највећи проблем у дијалогу је то што Приштина није спремна да направи суштински компромис, а то је да се заједници српских општина дају извршна овлашћења, каже Дрецун и додаје да уколико се заједници не да бар део значајнихих извршних овлашћења – нема простора за договор.
“Стога је на Ештоновој да изврши притисак на Приштину”, каже Дрецун.

Како је рекао, сада је право време да се Влада Србије консултује са Скупштином Србије како би се видело шта треба учинити у овакавој ситуацији будући да се, како је навео, отвара простор за спекулације пошто нису познати детаљи разговора у Бриселу.
Он каже да ипак не види могућност да дијалог буде прекинут И наглашава да је евидентно да се преговарчи “крећу у оловним чизмама” , али да је сваки, па И најмањи помак драгоцен јер улива наду да ће се постићи одржив договор.

 

Влада: Наставити дијалог и пронаћи решења без притисака

 

Влада Србије јединствена је у ставу да се настави дијалог Београда и Приштине и у конструктивној атмосфери и без притисака пронађу решења која ће осигурати опстанак и сигуран живот Срба у јужној покрајини и отворити европске перспективе за Србију.

Влада је на данашњој седници оценила да се само праведним решењем проблема на Косову и Метохији може обезбедити трајна стабилност у читавом региону.
О току и садржају седме рунде разговора вођене јуче у Бриселу чланове Владе Србије је информисао први потпредседник Александар Вучић.

На седници је оцењено да је интерес Владе Србије да се постигне решење које ће осигурати достојанствен живот и просперитет за све грађане, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

6 коментара

  1. има `папир` – нема `папир` ??! И ко ту онда, дволичи ??? Ако би и оног, најмање образованог, у некој забити, упитали, да ли би прихватио суд, у којем је `судија` на страни противника, одговор би био : “Не!” ?! А шта то ради српски “врх” ?! И где су `плодови` тог “мултилевел” маркетинга званог “европски пут” ??! Ко се више и сећа свих тих напетости и `узбуђења` пре “кандидатуре” ?! Отрезните се, са оваквом неразумном “посвећеносшћу” навлачите проклетство на “Београд”….?!

  2. Оливера Петровић

    Ово Вучићево пренемагање личи ми на “тврђење пазара” али не у надметању са Шиптарима и другим непријатељима већ са сопственим, српским народом. Сврха тог пренемагања је да се народу свакодневно дочарава наводна мукотрпна борба са неумољивим дивовима из ЕУ како би смо на крају лакше поднели потпуну предају. Да је борба садашње власти за српске интересе у ЕУ истинска, до сада је и Вучић морао да увиди да је узалудна и окренуо би се стварним пословима којих је на претек у самој Србији.

  3. Dacic i Vucic su veliki ljudi.Sada mi na Kosovu vidimo koliko brinu o nama.

  4. Dokle god EUROPSKA UNIJA ne bude imala ALTERNATIVU, rastakanje SRBIJE
    nece takodjer imati za EU, alternative. To su dva paralelna procesa,
    a namjera ZAPADA je da sav SRPSKI narod udje u E U , ali i da nestane
    SRPSKE DRZAVE. Gradjani “bivse” drzave naci ce se u nekoliko bivsih susjednih drzava, ali u E U . Taj gnusni posao mogu obaviti samo KVISLIZI , IZDAJICE, PETOKOLONASI, KUKAVICE, PRODANE DUSE……..a takvi vode SRBIJU od “odlaska” SLOBODANA MILOSEVICA do dan danas. SRPSKI NARODE …………PROBUDI SE!!!!

  5. FIN…
    Bilo je lepo,uzbudljivo,zaplet…RASPLET…IZLUDELI SMO I BAJDENA…”NISU AMERIKANCI ZNALI STA MI MISLIMO”…
    “Pristina popustila”…”Nema 1% sansi da pristanemo…”???
    Sve je dogovoreno,BICE KAKO JE CEDOMIR JOVANOVIC REKAO…DAVNO
    …Plan Ahtisari…Doduse,neki politicki lideri su tada PLJUVALI PO JOVANOVICU,a sada ce to potpisati,KOLEKTIVNO,TAKO SE TO RADI…ali,mi smi LICEMERI…oni nisu…mi nismo unovcili nasu VERU u Kosovo…oni jesu unovcili svoju NEVERU…
    THE END…”da se ne lazemo,O CEMU MI PRICAMO”???

  6. Izvinite, mnogo smo naivni…i iznenadjeni a da niste i uvređeni…Ne mi smo malo retard, i ne znamo ko i kako rasparčava i izdaje i prodaje NAŠE…Postoji prirodni zakon…i svako dobije ono što mu pripada i kako zasluži…Čuvajte se!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *