Шта је Србији понудила Кетрин Ештон

Основне смернице о формирању заједнице српских општина у осам тачака, које је висока представница ЕУ за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон понудила Србији.

Висока представница ЕУ за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон понудила је Београду документ у осам тачака, којима се дефинишу надлежности заједнице српских општина на Косову.

Кетрин Ештон је овај нацрт уручила премијеру Србије Ивици Дачићу током последње рунде преговора, која је 20. марта одржана у Бриселу. Наставак дијалога, тзв. осма рунда заказана је за 2. април.

После седме рунде разговора Дачића, Ештонове и Хашима Тачија, није постигнут договор. Представници Србије нису били задовољни садржајем папира који је Кетрин Ештон предочила као врсту финалног предлога.

Интернет портал Радио-телевизије Србије тај документ преноси у целини.

1. “Асоцијација/Заједница” српских општина биће формирана од општина са српском већином на Косову и одражаваће њихов идентитет.

2. Асоцијација/Заједница ће имати статут. Може бити распуштена једино одлуком општина које у њој учествују и у складу са процедурама предвиђеним статутом.

3. Структура Асоцијације/Заједнице ће бити успостављена на основу модалитета које садржи постојећи статут асоцијације косовских општина.

4. У складу са Европском повељом о локалној самоуправи и закону Косова, општине које учествују могу одлучити да ли ће делити надлежности и извршавати их кроз Асоцијацију/Заједницу.

5. Асоцијација/Заједница ће стратешки надзирати области као што су економски развој, образовање, здравство и остала локална питања од општег интереса или значаја.

6. Асоцијација/Заједница ће извршавати остале додатне надлежности које им у будућности могу доделити централне власти.

7. Асоцијација/Заједница ће представљати српску заједницу пред централним властима и у ту сврху имаће место у Консултативном савету заједница.

8. Општински избори ће у северним општинама бити органозовани 2013. године, уз помоћ Организације за европску безбедност и сарадњу у складу са косовским законима и међународним стандардима.

http://www.rts.rs

5 коментара

  1. Zapad je uvideo sa kime ima posla i zato nudi golu tekstualnu konstrukciju koja ne govori nista, a istovremeno od onoga koji je cita pravi ushicenog drzavnika ( tipa De Gola ) sa osecaanjem da je izdejstvovao istorijski uspeh za stranu koju zastupa.Naravno, samo dok se ne vrati kuci.Odavde stvari izgledaju realnije.A osmeh Ketrin Eston i tapsanje po ramenu Filipa Rikera, postaju kamen oko vrata na savesti onih koji zamajavaju i mrcvare Srpski narod.

  2. Mislim da sav normalan svet gubi strpljenje i da Vlada Srbije treba da ove pregovore odlozi,a dotle DA NE RASPISUJU NOVE IZBORE,preuzmu stvarnu odgovornost na sebe,i REDEFINISU doktrinu Srbije.Posebno,da nacionalisti,kakvi su bili Dacic,Vucic i Nikolic,daju kriticki opis “devedesetih”,i da oni kazu sta je valjalo a sta ne kod Milosevic i Seselja,i time objasne da NATO jeste agresor,a ne “oslobodilac” Srbije,sto danas govori onaj Sasa,Vukov pitomac i Verkov adjutant…da objasne ,da Srbija nije agresor i da je Milosevic nastao na Kosovu Polju,pokusavajuci da Pokrajinu vrati u sastav Srbije,a ostali su to iskoristili i izazvali raspad zemlje,za sta su okrivili Srbiju?
    Nikolic,Dacic i Vucic,moraju to da razoblice,da objasne Srbima i Svetu,kao saborci i saradnici Milosevica i Seselja,i da na tome grade SVOJU DALJU POZICIJU,I POZICIJU SRBIJE I SRPSKOG NARODA.
    Nije dovoljno reci- ja se ne slazem sa Milosevicem,ili Seseljom,PRAVIM ZAOKRET?
    Neka kazu da li je Milosevic izvrsio agresiju i ako to dokazu,verovacemo njihovim argumentima da EU nema alternative,
    kosta sta kosta.Naravno,tada i oni snose odgovornost da takav hipoteticki stav.
    Ovako,odreci se Milosevica i Seselja,i predstaviti se kao “neko drugi”,bez odgovora naciji i svetu,sta se desilo kada su oni saucestvovali u politici Milosevica i Seselja,deluje najblaze zbunjujuce,jer ne znamo KO SU ZAPRAVO gospoda Vucic,Dacic i Nikolic…jer ne znamo sta je Srbija u ratu devedesetih bila,agresor ili zrtva,i ne znamo kojim putem dalje…
    Ovo je bitno,jer ce mo za ulazak u EU,koji mislim da nikada nece biti,MORATI PRIZNATI KRIVICU,mi Srbi i Srbija, sto Srba ima u Hrvatskoj samo 4,3%,sto ih manje od 4% ima u Federaciji BiH,na Kosovu,bez severnog dela?
    KAKAV JE TO APSURD…KAKVO JE TO MENJANJE ISTORIJE?
    Ako srpsko rukovodstvo cuti o tome,posebno ovo nacionalisticko,KOJE JESTE BILO NACIONALISTICKO,Vucic,Dacic i Nikolic,nema sanse da opsranemo ni u EU ni van nje.

    SRBIJA I SRPSKI NAROD NE PRISTAJU DA SU BILI AGRESOR.
    Srpski narod i Srbija nece celu svoju buducnost ,sa ili bez EU,da zive gledajuci u cipele…
    Ako treba,svi ce mo se izvinuti,kome treba…ali NEKA SE I NAMA IZVINU.Ovako,ponavlja se istorija da se “seku srpske glave” i da se Srbiji i srpskom narodu tovari teret,koji nisu zasluzili.

    AKO NAM NEKO DOKAZE DA JESMO BILI AGRESORI,onda Nikolic,Vucic i Dacic,snose deo ozbiljne odgovornosti za to,i ne mogu jedan sekund dalje,predstavljati srpski narod i Srbiju.
    Bez te istine,nikome nece biti dobro.

  3. Ове рунде као окршаји у боксу, леви директ десни кроше.Бомбардујте нас опет молим Вас , драже су ми бомбе него Ваш осмех.Мајко моја мила, постадосмо мањина у рођеној држави, а морамо да молимо Брисел да нам да инструкције како и где да живимо. Потсећа ме на индијанска племена у резерватима. Бели човек је донео штап који грми, па је отерао Индијанце у резервате и онда их истребио, а после су довели црне робове из Африке и сви су живели срећно до краја нашега живота. Жао ми је што нисам погинула у рату, моја душа ово више неможе да поднесе. Могла сам да одем као многи али нисам и нећу , оставићу кости на рушевинама моје отаџбине.Можда је она Вама господо политичари шака зоби да се позоба или средство за размену,али је мени моја отаџбина светиња, мој почетак и мој крај.

  4. Pamet u glavu I da se okanemo estradnih politicara! Ostalo ne vredi ni komentarisati. Cist gubitak vremena I snage.

  5. Gospodo iz vlasti, ,,zabranjujem vam da u moje ime vise pregovaratu sa zlocinackom evropom. Nemate potrebe da sedite za istim stolom sa narodima koji su tvorci koncentracionih logora, i pogodbi po sistemu 100 srba za jednog okupatora. Ne zelim da zivim sa onima koji su u svojo tradiciji imali inkviziciju,,. nemozete mi uzeti pravo da se branim, sebe i svoju porodicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *