PROMENA USTAVA?

BEOGRAD, 23. mart 2013. (FoNet) – Premijer Srbije Ivica Dačić u izjavi za Novosti nije isključio mogućnost da promena Ustava Srbije bude na dnevnom redu “ukoliko se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju”.

“Svaka inicijativa ili predlog u tom smeru mora da bude deo ozbiljnog političkog paketa i iscrpne stručne rasprave, jer je za taj krupan potez neophodan najširi nacionalni konsenzus”, rekao je Dačić za “Novosti”.

Ni ministar pravde i član predsedništva SNS Nikola Selaković ne isključuje mogućnost ustavnih izmena.

“Kada jednog dana bude ušla u Evropsku uniju, Srbiju očekuje promena Ustava, jer je kroz to prošla svaka zemlja na tom putu”, rekao je za Novosti Selaković, čija je stranka još pre dve godine predala zvaničan zahtev za izmenu Ustava, po kojoj bi se broj poslanika sa 250 smanjio na 125.

Prema rečima profesora Ratka Markovića, neozbiljno je predlagati izmenu Ustava zbog neke parcijalne odredbe poput, recimo, broja poslanika.

Promena ima smisla ako je cilj da se menja funkcionalno i teritorijalno uređenje države, naglasio je Marković.

On je precizirao da je Skupština dužna da akt o promeni Ustava stavi na referendum, ako se ta promena odnosi na preambulu, načela, uređenje vlasti, ljudska i manjinska prava, proglašavanje ratnog stanja…

“Ustav se ne bi morao menjati zbog usvajanja zakona o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije, jer on u normativnom delu obrazlaže taj stepen autonomije. Taj zakon u suštinskoj autonomiji usvajao bi se po ustavnoj proceduri, ali bez referenduma”, objasnio je Marković.

Borislav Stefanović, član predsedništva DS, smatra da će promena Ustava, uz odredbe o Kosovu, otvoriti čitav niz drugih pitanja.

“Osim o broju poslanika razgovaraće se sigurno i o ovlašćenjima Vojvodine, manjinskim pravima”, rekao je Stefanović.

Vladimir Ilić, zamenik predsednika URS, slaže se da su neophodne ustavne promene.

Promenu Ustava zagovaraju LSV i SVM, koji zahtevaju više ovlašćenja i jači status Vojvodine, a jedina parlamentarna stranka koja se čvrsto protivi promeni Ustava jeste DSS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *