ИГРАЈУ ЛИ САД ДВОСТРУКУ ИГРУ НА КОСОВУ ИЛИ ДАНИЈЕЛ СЕРВЕР: СПОРАЗУМ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ МАЛО ВЕРОВАТАН

Разговори између Београда и Приштине дотичу се доста озбиљних питања, међутим мало је вероватно да ће дијалог довести до потребног споразума.

Договор је пре свега немогућ због одсуства било каквих додирних тачака у полазним ставовима Приштине и Београда. Приштина полази од чињенице да је прогласила независност коју признаје прилично велики број земаља у свету, укључујући 22 земље чланице Европске уније и водећу силу у свету, САД. А платформа за Косово коалиционе владе Србије и председника Томислава Николића полази од тежње Београда да задржи суверенитет над Косовом и омогући систем у којем би косовски Срби имали одвојену управу.

Идеја о асоцијацији општина на северу Косова предвиђена је у Ахтисаријевом плану, у којем су тачно наведене функције те асоцијације, од којих су неке административне. Међутим, српска страна тражи много више од тога. Она тражи успостављање српске полиције и српских судова, што је неоствариво. Нигде, па ни на Косову не могу да функционишу два одвојена правна система. Поред тога, Београд не може да тражи привилегије из Ахтисаријевог плана, а да не испуни његове обавезе, односно претходно не призна независност Косова.

Очигледно је да би предаја северног дела Косова Србији, изискивала уступање претежно албанског Прешева Косову. Међутим, не знам никога у Београду ко би пристао на то. Дакле, само суверене земље могу да мењају своје границе, а други услов је фактичка размена територија. У случају да то постигну, две стране би још морале да објасне међународној заједници на који ће начин обезбедити да суседне Македонија и Босна и Херцеговина сачувају стабилност.

Наведене околности отежавају преговарачку позицију српског премијера Ивице Дачића. Председник је премијеру предао „врућ кромпир“, односно мандат зарцтан у Платформи, који он једноставно не може да спроведе. Задатак је немогуће испунити јер се у Платформи поново истиче суверенитет Србије над Косовом. Дачић је вероватно веома забринут јер се налази у процепу. Уколико са Приштином постигне споразум који би на било који начин означавао признавање независности Косова, наћи ће се у ситуацију која му не одговара. А не одговара му ни ситуација у којој није постигао никакав договор. Другим речима, у оба случаја је губитник.

Постигнут је одређени напредак у дијалогу између Београда и Приштине, пре свега зато што се одвија на тако високом нивоу. Међутим, постизање стварног договора изискује додатни џиновски помак.

http://www.glasamerike.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *