Почетна / Други пишу / ИГРАЈУ ЛИ САД ДВОСТРУКУ ИГРУ НА КОСОВУ ИЛИ ДАНИЈЕЛ СЕРВЕР: СПОРАЗУМ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ МАЛО ВЕРОВАТАН

ИГРАЈУ ЛИ САД ДВОСТРУКУ ИГРУ НА КОСОВУ ИЛИ ДАНИЈЕЛ СЕРВЕР: СПОРАЗУМ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ МАЛО ВЕРОВАТАН

Разговори између Београда и Приштине дотичу се доста озбиљних питања, међутим мало је вероватно да ће дијалог довести до потребног споразума.

Договор је пре свега немогућ због одсуства било каквих додирних тачака у полазним ставовима Приштине и Београда. Приштина полази од чињенице да је прогласила независност коју признаје прилично велики број земаља у свету, укључујући 22 земље чланице Европске уније и водећу силу у свету, САД. А платформа за Косово коалиционе владе Србије и председника Томислава Николића полази од тежње Београда да задржи суверенитет над Косовом и омогући систем у којем би косовски Срби имали одвојену управу.

Идеја о асоцијацији општина на северу Косова предвиђена је у Ахтисаријевом плану, у којем су тачно наведене функције те асоцијације, од којих су неке административне. Међутим, српска страна тражи много више од тога. Она тражи успостављање српске полиције и српских судова, што је неоствариво. Нигде, па ни на Косову не могу да функционишу два одвојена правна система. Поред тога, Београд не може да тражи привилегије из Ахтисаријевог плана, а да не испуни његове обавезе, односно претходно не призна независност Косова.

Очигледно је да би предаја северног дела Косова Србији, изискивала уступање претежно албанског Прешева Косову. Међутим, не знам никога у Београду ко би пристао на то. Дакле, само суверене земље могу да мењају своје границе, а други услов је фактичка размена територија. У случају да то постигну, две стране би још морале да објасне међународној заједници на који ће начин обезбедити да суседне Македонија и Босна и Херцеговина сачувају стабилност.

Наведене околности отежавају преговарачку позицију српског премијера Ивице Дачића. Председник је премијеру предао „врућ кромпир“, односно мандат зарцтан у Платформи, који он једноставно не може да спроведе. Задатак је немогуће испунити јер се у Платформи поново истиче суверенитет Србије над Косовом. Дачић је вероватно веома забринут јер се налази у процепу. Уколико са Приштином постигне споразум који би на било који начин означавао признавање независности Косова, наћи ће се у ситуацију која му не одговара. А не одговара му ни ситуација у којој није постигао никакав договор. Другим речима, у оба случаја је губитник.

Постигнут је одређени напредак у дијалогу између Београда и Приштине, пре свега зато што се одвија на тако високом нивоу. Међутим, постизање стварног договора изискује додатни џиновски помак.

http://www.glasamerike.net

3 коментара

 1. Сервер је то лепо објаснио али мисли дасу СРБИ толико глупи и немају појма о ничему а они су ето американци најпаметнији и сви морају да раде и живе како господа из Америке каже да некажем нареди. Прво Косово је отети де Републике СРБИЈЕ и тоје одрадила управо Америка са таквима као Сервер.Према Србима су имали један став јер онису лоши момци пасу послали „Милосрдног ЂАВОЛА-НАТО“ да то реши и направи то терористичко независно Косово.Албанци са Косова који имају своју државу Албанију имали су сва права на Косову као ни једна национална манјина у ЕУ. То им је било мало они су хтели прво Републику Косово а после је све лако, мислим на уједињење са Албанијом.Бунили су се и за време Тита дасу морали и тенкови да изађу на улице.Уствари задњих 100 година СРБИЈА нема мира од њих. Максимално су искористили доброту СРПСКОГ народа,мислим да је напокон крај илузије о суживоту а и добросуседским односима.Косово је СРПСКО и може такви као Сервер(дасе неизразим)да говоре шта хоће док мачем држе под окупацијом Косово.Али треблиби да знају дасу и Турци држали 500 година под окупацијом овај народ али је Српска МАТИЦА на Косову остала.Америка неће вечно држати под окупацијом наше Косово а када буду отишли са Косова отићиће и сви терористи који непоштују СРБИЈУ и њене законе.Ово што ради Америка је контрапродуктивно и тај став даје Косово јединствен случај у свету говори о њој самој.Србија није заслужила од Америке такав СТАВ. Није заслужила од Америке ГЕНОЦИД и медиску сатанизацију за коју би се и Гебелс постидео.Америка је протерала Србе са својим генералима и усташама из Хрватске,бомбардовали су Босанске Србе па су на крају бомбардовали Србију даби направили терористичко КОСОВО.Народ у свету је сватио ову игру Америчке политике и то већ почиње да јој се враћа као бумеранг.Можда невиде као ни Сервер који никада није ни био на Балкану али хоће да кроји границе.Пали Серверу од нас….
  0  0
 2. Serveru je faca zlikovacka, genocidno-teroristicka.Devedesetih su tukli po srbima od Vardara pa do Like i Korduna.
  0  0
 3. Americi stoji voda do zuba, dace Bog te ce imati „svoga“ posla.
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *