Дипломата: Постигнут договор, спорно именовање судија

БЕОГРАД – Представници Београда и Приштине постигли су договор о извршним овлашћењима за северни део Косова, али још нису успели да се усагласе око тога ко ће именовати тамошње судије, објавио је данас портал Балкан инсајт, позивајући се на неименованог европског дипломату.

Две стране се још нису договориле око тога ко ће, поред Еулекса, бити задужен за именовање судија на северу Косова, рекао је тај дипломата.
“Извор је навео да су две стране већ постигле договор о извршним овлашћењима за будућу ‘Заједницу српских општина’, која ће заменити ‘паралелне’ институције које финансира Србија и која ће деловати под свеобухватном контролом Приштине”, наведено је у тексту.

Балкан инсајт је подсетио да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон допутовала данас у Београд, после Приштине, како би покушала да реши питање будућег облика правосудног система на северу Косова.

Ештонова је, после састанка у Приштини с косовском председницом Атифетом Јахјагом, премијером Хашимом Тачијем и лидерима опозиције, изјавила да је тема разговора била спровођење досад постигнутих договора и потреба да се разговори о отвореним питањима што пре реализују.

Председник Србије Томислав Николић и премијер Ивица Дачић изјавили су, после разговора са Ештоновом, да договор није постигнут, али, док је Николић рекао да Београд никад није био ближе споразуму који би омогућио да људи на Косову имају шансу да живе боље, Дачић је казао да договора неће бити док се суштински не размотре предлози Србије везани за заједницу српских општина.

Николић и Дачић су се, на заједничкој конференцији за новинаре, сложили да договор Београда и Приштине о заједници српских општина још није постигнут, а да је “запело” код сагласности око надлежности те заједнице, при чему је Николић изразио оптимизам и додао да је и Ештонова умерени оптимиста.

Балкан инсајт је подсетио да две стране на састанку у Бриселу 4. марта нису успеле да постигну договор, пошто је Приштина тражила да Србија распусти такозване паралелне структуре на северу, док се Београд залагао за ширу аутономију за све области на Косову настањене претежно Србима.

Наредна рунда дијалога најављена је за 20. март.

5 коментара

  1. Sve ovo me podseca na situaciji kada vam se neko divlje useli u stan, pa vas dovede u situaciju da ga molite da vam dozvoli da koristite toalet.A vi jadni i nemocni pricate po komsiluku price opravdanja kako to trpite jer je to bolje nego da pribegnete nasilnim resenjima.E pa dragi moji politicari, srozali ste se kompletno. Ako vi znate sta radite i sta uopste hocete,Bog me ubio.Vi ste samo jedna ucenjena druzina, koja mora da ispunjava ponizavajuce naloga stranih gazdi,zarad svojeg opstanka, a da pritom od sebe pravi glupog avgusta, objasnjavajuci narodu kako je to spas za Srbiju, srpski narod na Kosovu i koje kakve druge gluposti.Jadan ovaj nas narod, sta li ga jos ocekuje sa ovakvim politicarima?!

  2. KOSOVSKI SRBI – da bi opstali, moraju zvanicno da “RASKINU ODNOSE SA OVAKVOM DRZAVOM SRBIJOM”, da proglase AUTONOMNOST od SRBIJE, i da sami krenu u “p r e g o v o r e “! Ukoliko sve to ostvare u dogovoru
    i sa podrskom RUSIJE …….siguran sam u svjetlu buducnost za KOSOVSKE SRBE……………….

    • Pa Rusija im je nudila drzavljanstvo i teritoriju u Sibiru a Srbi su to odbili.Trazili drzavljanstvo Rusije pa odbili.Sa Rusijom se niko ne moze izigravati.

  3. “СРПСКИ ИЗДАЈНИЦИ”Стићи ће вас клетва са ГАЗИМЕСТАНА

  4. Nejasno je KO IMA IZVRSNA OVLASCENJA NA SEVERU KOSOVA?
    Medjuti,u daljem tekstu se vidi da ce izvrsna ovlascenja IMATI PRISTINA,sto je Nikolic i rekao u Briselu,(“a Srbi ce imati PRAVILA”),cime se ukidaju PARELELNE INSTITUCIJE???

    Dakle,jedini normalan zakljucak,na osnovu ove vesti je,da je Srbija prepustila sever Kosova,time i celo Kosovo,Vladi Hasima Tacija.

    Znaci,Dacic ide da to “junacki” potpise,20.marta u Briselu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *