Дачић: Споразум који се појавио у медијима није аутентичан

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да наводни споразум о заједници српских општина на Косову и Метохији који се појавио у медијима није аутентичан, и навео да се никакав документ нити званичан папир није нашао на преговарачком столу у Бриселу, нити је понуђен од високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Дачић је, после свечане академије поводом погрома 17. марта 2004. године, рекао новинарима да је свака прича о том споразуму и анализирање његових тачака апсолутно бесмислена, јер он не постоји.

Објављивање тог наводног споразума Дачић је назвао “пробним балоном”, и позвао да се то не ради, али није одговорио на питање ко конструише такве ствари у јавности.

Упитан да ли ће можда бити одржан референдум – Косово или Европска унија, уколико преговори западну у ћорсокак, Дачић је рекао да не мисли да било ко размишља о референдуму у овом тренутку и да је најважније да дође до неког договора.

Он је, међутим, рекао да је постизање договора неизвесно, јер не види да би косовски премијер Хашим Тачи пристао на извршна или законодавна овлашћења за заједницу српских општина, а “за нас је неприхватљиво да пристанемо на законе Косова”.

Премијер Дачић је најавио “узаврелу дипломатску активност у наредним данима” и нагласио да Србија остаје у дијалогу.
“Ми не одлазимо од преговарачког стола”, рекао је Дачић одговарајући на питање докле ће Србија остатати у дијалогу, односно шта би могло да доведе до тога да се повуче из тог процеса.
“То што ми нећемо да прихватимо свако решење не значи да ћемо ми да одемо. Напротив, ја не видим други начин да се дође до неког решења осим сталног инсистирања на договору”, закључио је Дачић.

 

Нико не размишља о референдуму

 

Дачић је изјавио да у овом тенутку нико не размишља о рефереднуму “Косово или Европска унија”.
“Не мислим да било ко размишља о референдуму у овом тренутку, сада је најважније да се дође до неког договора”, рекао је Дачић новинарима, одговарајући на питање да ли се размишља о расписивању референдума уколико дијалог са Приштином западне у ћорскокак.

Дачић је, међутим, додао да је у овом тренутку потпуно неизвесно хоће ли доћи до договора, јер не види да би косовски премијер Хашим Тачи могао да пристане на извршна и законодавна овлашћења за заједницу српских општина на Косову и Метохији, а за “Србију је неприхватљиво да пристане на законе Косова”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *