Без договора у Бриселу, постигнут напредак

БРИСЕЛ – И након седме рунде преговора још није постигнут договор Београда и Приштине али је известан напредак у дијалогу остварен, а разговори ће бити настављени 2. априла.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да је у последњој рунди дијалога са Приштином постигнут одређени напредак, али да у овом тренутку не може да каже да су две стране ни близу ни далеко од договора.

“Како време пролази, оптимизам за долажење до решења би могао да буде све већи”, рекао је Дачић у Бриселу после вишечасовног састанка са косовским премијером Хашимом Тачијем и високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.

Србија, како је истакао, жели договор због стабилности читавог регина и добробити грађана, а не због добијања датума почетка преговора о придружењу ЕУ.

“Залажемо се за свеобухватно и дугорочно решење, а да би до тога решења дошли потребно је уложити много труда, поштовати интересе обе стране. Не могу да кажем да смо ни близу ни далеко од договора, јер у сваком моменту се поглед на то где се налазимо мења”, рекао је Дачић.

Неуобичајено за раније рунде разговора овог је пута у Бриселу најпре одржана трилатерални састанак српског и косовског премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија с шефисом европске дипломатије Кетрин Ештон, да би након два сата уследили одвојени разговори, најпре Ештон – Тачи, а затим и Ештонове с Дачићем.

Такође мимо праксе у претходним сусретима после одвојених сусрета троје актера били су поново за столом и та фаза седме рунде дијалога траје и даље.

У међувремену је поподне, како наводи извор Тањуга, разговор на кратко прекинут како би висока представница ЕУ обавила раније заказан разговор са комесаром за проширење Штефаном Филеом. Тањугов извор из Европске комисије каже да смо “ушли у најосетљивију фазу”, да верује да ће ова рунда бити завршена тек касно ноћас, али није могао да открије никакве друге детаље о току разговора председника владе Србије и косовског премијера.

Раније вечерас амерички дипломата задужен за Западни Балкан Филип Рикер изјавио је да верује да је могуће да у дијалогу Београда и Приштине буде постигнут договор, под условом да “обе стране буду конструктивне и усредсреде се на будућност својих народа”.
“Верујем да је могуће пронаћи решење”, рекао је Рикер новинарима након што је данас у Бриселу имао одвојене сусрете са учесницима дијалога и функционерима Европске уније.

Иако су главни актери на политичкој сцени Србије уочи седме рунде били веома опрезни у изјавама о могућем решењу, пре свега за заједницу српских општина, што је главна тема, чини се да је данашња серија разговора делом доказ да обе стране, као и посредник ЕУ, желе да се до задовољавајућег решења дође.

Претходно је седма рунда била означена као кључна, због чега се наметало да ће резултирати решењем, али су последњих дана, посебно након живе дипломатске активности највиших функционера Србије, али и порука које су Србији упућене из најмоћнијих земаља Уније, и изјаве и надања постали умеренији.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је данас да постоје добре шансе да се постигне напредак у овој етапи дијалога и да дође до споразума Београда и Приштине о заједници српских општина на Косову и Метохији, али је додао и да ће учесници дијалога имати још времена уколико је им је то потребно да би се договорили.

То време очигледно управо тече у Бриселу, јер сусрет се непланирано одужио, мењајући формате, најпре све троје, па одвојено, па поново заједно Ештон, Дачић и Тачи и при томе с непознаницама – колико ће овог пута разговори трајати, да ли ће се актери обратити након окончања, да ли појединачно или заједно, што је у току дана било уз оптицају, и коначно – шта ће бити епилог.

Српски званичници су пред седму рунду дијалога оценили да је договор Београда и Приштине могућ уколико Приштина начини уступке, али да су мале шансе да се то догоди данас.
Тако је премијер Ивица Дачић након састанка са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом рекао да Србија очекује напредак у дијалогу, али да треба видети хоће ли бити позитивног одговора друге стране.

Први потрпедседник владе Александар Вучић пренео је комесару за проширење да је Србија постигла напредак на европском путу чинећи многе уступке те да то сада очекује и од Приштине.

Потпредседница владе Сузана Грубјешић оценила је раније данас да договор у седмој рунди није извесан, као и да то није пресудна рунда како се најављивало и поручила да би међународна заједница требало више да се фокусира косовску страну, која, како је казала, није спремна за компромис.

Један коментар

  1. Pregovori su prekinuti sinoc…HVALA BOGU.
    Ivica Dacic treba danas,21.marta,da podnese ostavku i da se izvini srpskom narodu za izjavu da “Kosovo nije nase”…
    Da funkcionice drzava,trebao bi i da odgovara!
    On je tom izjavom otvorio branu i mi se sada nalazimo pod nekontrolisanom briselskom bujicom neprihvatljivih zahteva.

    Sve sto potpisu i pokusaju da umotaju u lepu ambalaze,BICE MANJE nego da Dacic nije gore recenom izjavom,Srbiji zario noz u srce i dusu.
    Najavljena KARIKATURA od rekonstrukcije Vlade,gde ce “ako uspeju pregovori”(zasto???),kako nocas najavlje stampa,premijer postati Vucic,u polulegalnoj letecoj izmeni…jeste SKALAMERIJA i jeste LAKRDIJA.Treba raspisati izbore,a ne kao u latinoamerickim poludrzavama,prebacitavi duznosti,na prijatelje i familiju.

    Ako tako bude,Srbija ce postati “Srbija d.o.o”,jos jedno u nizu preduzeca,sa spornom “privatizacijom”…koja ce djuture,sa nama,sa zenama i sa decom…uci na “svetsko” burazersko trziste,gde ce joj “multinacionalne” kompanije,zavrnuti usi,za sva vremena.

    Mene uopste vise ne interesuju “procenti saglasnosti” Dacica i Zmije Tacija,jer smo dozvolili,da ako im daju sutra da u Leposavicu dobiju Srbi vatrogasno drustvo,to ce samozvani vlasnici “Srbije d.o.o.”,sa pojedinacnom podrskom naroda jedva od 10%,i oni koji ih podrzavaju sa jos manjom podrskom…trijumfalno saopstiti ,kao nacionalnu pobedu?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *