СНС раскинула коалицију са ДСС у Косовској Митровици

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Српска напредна странка раскинула је данас коалициону сарадњу са Демократском странком Србије у општини Косовска Митровица, а Крстимир Пантић поднео је оставку на место председника те општине.

Власт у Косовској Митровици чиниће СНС са УРС-ом, СПС-ом, Грађанском иницијативом “Србија, демократија, правда” – Оливер Ивановић и ПУПС-ом. Нова већина има 17 одборника, а у опозицији остају одборници ДС сада заједно са ДС С. Седници Скупштине општине присуствовало је 27, од 30 одборника.

Седницу скупштине обележила је размена оптужби између дојучерашњих коалиционих партнера СНС и ДСС, као и расправа о самом дневном реду која је трајала сат времена.

Нова већина у Скупштини општине Косовска Митровица разрешила је председника Скупштине општине Александра Бабинцева (ДСС) и на његово место изабрала Ксенију Божовић (СДП). Са места секретара Скупштине разрешена је Љиљана Љумовић (ДСС), а на њено место изабран Иван Маченовски (СПС).

За њихову смену гласало је 16 одборника, док остали нису гласали.

Крстимир Пантић поднео је данас оставку на место председника општине Косовска Митровица због претходног именовања на место заменика директора владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Пантић је у изјави новинарима подсетио да га је Влада Србије 29. децембра прошле године именовала на место заменика директора владине Канцеларије за КИМ.
“Сходно одредбама Закона за борбу против корупције да јавни фунцкионер не може обављати истовремено две јавне функције, у складу са законом и временским периодом који је одређен тим законом, одлучио сам да на данашњој седници Скупштине општине поднесем оставку на место председника општине”, навео је Пантић.

Он је додао да ће нови председник општине Косовска Митровица и чланови опшнског већа бити изабрани на наредној седници Супшине општине која ће бити одржана у најкраћем могућем законском року , најкасније за недељу дана.

 

РЕАГОВАЊА – СНС: Нарушени односи, ДСС: Не учествујемо у издаји

 

Српска напредна странка указала је данас да је до смене општинске власти у Косовској Митровици дошло зато што је ДСС страначке и личне интересе стављала изнад интереса грађана, док из ДСС-а одговарају да је разлог за раскидање коалиције са СНС-ом у овом граду чињеница да не желе да учествују у “издаји града”.

Досадашњи председник општине Косовска Митровица и функционер СНС-а Крстимир Пантић рекао је да је до смене општинске власти дошло због озбиљног нарушавања односа у владајућој коалицији у граду.
“Једини разлог због чега је дошло до смене општинске власти у Косовској Митровици је тај што је ДСС своје страначке и личне интересе стављала изнад интереса грађана”, рекао је он.

Пантић је као пример за то навео да су чланови ДСС кључ од стана који је био намењен породици Вучетић, чија су деца повређена у недавном бомбашком нападу у Косовској Митровици, доделили општинском портпаролу Радмили Костић, која је члан ДСС и није социјално угрожена.

Општински одбор СНС-а одмах се изјаснио против коалиционе сарадње са ДСС-ом уколико тај стан не буде враћен и предат на употребу породици Вучетић, а у међувремену је поднета и кривична пријава против Костићеве, рекао је Пантић.

Пантић је рекао да очекује да ће надлежни органи ових дана извршити принудно исељење и додао да је то био један од последњих догађајаја који су га навели на размишљање и одлуку да СНС замени коалиционе партнере у Косовској Митровици. Он је подвукао да не жели да грађани Косовске Митровице буду “таоци политике коју води ДСС, не само последње две године, већ читаву деценију у овом граду и на северу Косова”.

Пантић је указао да су сада већ бивше коалиционе партнере више пута упозоравали да њихово такво понашање не може бити толерисано и да не жели на такав начин да буде председник општине. Напомињујући да је ДСС позван да ради у интересу грађана или да обе стране почну да траже новог коалиционог партнера, Пантић је рекао да је СНС са странкама са којима иначе учествује у власти на републичокм нивоу договорио нову скупштинску већину и да су разговори били јавни.

“Постигли смо договор о расподели функција у општини Косовска Митровица, тако што ће свака странка добити онолико места колико има одборника у локалној скупштини”, објаснио је Пантић, додајући да је са њима потписан коалициони споразум који ће гарантовати да ће ова власт радити искључиво у корист грађана.

Уколико било која од странка владајуће коалиције своје личне интересе стави изнад интереса грађана, локална власт ће бити распуштена у року од 60 дана, нагласио је Пантић.

С друге стране, функционер ДСС-а и одборник у локалној скупштини Косовске Митровице Марко Јакшић каже да је разлог за раскидање коалиције са СНС-ом у овом граду чињеница да ДСС не жели да учествује у “издаји града”.

ДСС је принципијелна национална странка, нисмо хтели да толеришемо издају која се дешава у граду, нисмо желели да учествујемо у свему томе и будемо декор, казао је Јакшић у изјави Тањугу.
“СНС је направио коалицију са више мањих странака, са друге стране ми смо часно, достојанствено и поштено остали при ставу да не желимо да учествујемо у издаји града који смо упорно бранили последњих 13 година”, рекао је Јакшић.

Председник Грађанске иницијативе “Србија, демократија правда” Оливер Ивановић, чији су одборници данас постали део владајуће коалиције у општини Косовска Митровица, изјавио је након формирања нове општинске већине да ново руководство треба да се бави локалним проблемима.

Ивановић је казао да је просто направљена нова већина и да она има право да поставља своје људе и брине о граду на начин како мисли да је најбоље.
“То је легитимно и то је воља грађана. У овом случају, већина као таква није била дискутабилна. Надам се да ће ново руководство водити рачуна о ономе што су стварни проблеми Косовске Митровице, а не да причамо о високој политици јер то није ствар локалне самоуправе”, рекао је Ивановић.

Локални проблем су канализација, водовод, чистоћа, струја, паркинг и то су ствари које ми можемо и морамо решавати, истакао је он.
“Мислим да ова нова коалиција на локалном нивоу у Митровици, учећи на грешкама претходне, има шансе да не направи грешке као претходна и да покуша нешто да поправи у граду”, рекао је Ивановић, чија ће Грађанска иницијатива “Србија, демократија правда” у новој владајућој коалицији у Косовској Митровици учествовати са три одборника.

http://www.tanjug.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *