Ратко Паић: Турска се удаљава од ЕУ и окреће Путину, а шта ће Србија?

Недавно је турски премијер Реџеп Ердоган поновио своје критике на рачун Брисела и нагласио да Турска тражи алтернативу Европској унији. Притом је јасно рекао да алтенативу види на Истоку и зато је саопштио Владимиру Путину да је спреман рећи збогом Европској унији, ако Турска буде примљена у организацију ШОС, коју предводе Русија и Кина. С обзиром на сличну ситуацију и никад веће противљење Европској унији у Србији, поставља се питање да ли је и њој суђено кренути таквим путем?

Наиме, ради се о томе да Турска већ пола века стоји у чекаоници пред вратима Уније, у коју никако да је пусте. Та земља је први пут предала захтев за чланство у Европској економској заједници, претечи ЕУ, још далеке 1959. године, али питање турског чланства се не помера са мртве тачке због тога што Турска не признаје Републику Кипар, у чему се одмах примећује сличност са Србијом, коју Европа условљава у вези Косова и Метохије.

Зато је турски премијер изјавио да се приоритети Анкаре премештају са Запада на Исток, јер се по његовим речима, Турска већ уморила од бесперспективног стремљења према Европској унији. «Недавно сам рекао господину Путину: „Примите нас у Шангајску организацију. Примите нас, и ми ћемо одустати од ЕУ», – рекао је Ердоган.

Председник владе Турске је јошнагласио да је ШОС престао да буде само одбрамбени блок, него је прерастао у структуру регионалне сарадње на многим нивоима, а на критике опозиције да би таква нова оријентација на исток нанела штету демократским институцијама Турске, Ердоган је одговорио тако што је навео ружне поступке чланица Европске уније, попут окупације Алжира и депортације Рома.

Иако је Ердоган низ година са ентузијазмом водио своју земљу у правцу Европске уније, сада је, нескривајући велико разочарање и огорчење, дошао до тога да отворено изјављује како се без Европе може, при чему је јасно изрекао нови правац кретања за Турску, а то је Исток.

А када је реч о ШОС-у или Шангајској организацији за сарадњу, рецимо да је то организација коja у економском и војном смислу повезује Русију, Kину и неколико других држава, а из Турске су се могла чути и мишљења којакажу да је организација ШОС, како су истакли, „боља и снажнија од Eвропске уније“.

Иначе, мишљење турског премијера није усамљено у Турској, зато што тамо и међу грађанима постоји велики отпор према евроинтеграцијама, јер се убедљива већина од чак 66% становника те балканске земље противи учлањењу Турске у Европску унију.

А с обзиром да и у Србији по најновијим подацима драматично опада подршка европским интеграцијама, па тако сада сличан проценат од 59 посто грађана Србије не подржава улазак земље у ЕУ, онда се можемо запитати да ли је то пут који у будућности чека и Србију?

Уосталом, када је председник Србије Томислав Николић током актуелне посете Турској изјавио „да ће Србија испунити све услове које једна држава може да испуни да би постала чланица Европске уније, али да то не значи да нећемо имати билатералне односе на највишем нивоу са другим међународним организацијама“, можда је притом мислио баш на оно што је већ урадио председник владе Турске Ердоган, када је замолио Путина за пријем у ШОС.

Глас Русије

2 коментара

  1. Razlika izmedju SRBIJE i TURSKE, je ogromna.
    Dok TURSKA oduvjek stiti i bori se za svoje -TURSKE interse, SRBIJA
    poslije MILOSEVICA, vodjena PUNOKRVINM I Z D A J I C A M A RASPRODAJE SRBIJU, gdje “patuljci od ljudi” koji se nalaze na celu drzave vide iskljucivo svoje,licne, egoisticne interese.I kao sto nazalost vidimo, “zapadni prijatelji” su uspjeli “instalirati ” i rezervne IZDAJICE (ove danasnje) tako da izbori nisu donijeli nista novo, niti mogu donijeti ista novo, sem novih IZDAJICA!!!!!

    • Uskoro ce USA da nastoji da sa “Sangajskom grupom”,napravi stratesko parterstvo…sto je indirektno najavio Bzezinski u svojoj najnovijoj knjizi Strategijska vizija…
      Turska ima problem sa “Sangajskom grupom”,jer je clan NATO?
      Srbija ima otvoren prostor,ali njena glava gleda samo Brisel?Kinezi cute,Rusi cute…cekaju da Srbi dodju sebi.

      Posto jos uvek ne znamo,a verovatno nikada necemo ni sazanati,”Briselske uslove” za prijem u EU,mozda je nerealno traziti “Sangajske uslove”,ali,ako bi smo ih stavili na sto,na uvid…mnogi “NATO oficiri za vezu”,u nasim redovima,izgubili bi posao.

      Posto je “drzava” zauzeta sama sobom,gde jedan Briselski lobi,namesta igranku drugom Briselskom lobiju…predlazem da Udruzenje golubara iz Obrenovca,zatrazi formalno prijem svoga udruzenja u “Sangajsku grupu”.
      Mozda se bar vrapci vrate u Beograd?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *