Отворена НИС „Петрол“ бензинска станица у РС

Пише  Наташа Јовановић

Ако постоји крајишки Елдорадо, онда су то свакако Лакташи, надомак Бање Луке где годишње никне нових фирми и привредних објеката колико и у некој мањој држави. На таквом плодном тлу своје место је нашла „Нафтна индустрија Србија“. Не би требало заборавити, свака нова бензинска пумпа, а једну је, осму по реду, НИС управо отворио под брендом НИС „Петрол“, знак је да Република Српска све снажније показује одлике доброг места за улагање.
На отвореној бензинској станици клијентима је понуђен широк асортиман моторних горива и техничких течности високог квалитета: бензини марке „европремијум“ БМБ95, БМБ98 и БМБ95, као и „евродизел“ и гориво Д2, ТНГ, и еколошки додатак ,,Ад блуе“, који је намењен тешким дизел возилима. Ширење мреже бензинских станица ће омогућити НИС-у већу продају горива „евро 5“ квалитета из Рафинерије „Панчево“, чија је модернизација завршена крајем прошле године.
Компанија је и у области истраживања и производње почела ширење у региону – у Румунији, Мађарској и БиХ, а према најавама руководства, већ у овој и 2014. години се очекују први резултати у повећању производње нафте и гаса из тих концесија.
„У оквиру програма развоја малопродајне мреже, у балканском региону планирамо да у 2013. години на територији Босне и Херцеговине пустимо 36 бензинских станица у рад, а у развој мреже до краја године укупно ће бити инвестирано око 90 милиона евра. После завршетка модернизације Рафинерије нафте ‚Панчево‘, производимо довољно квалитетног горива стандарда ‚евро 5‘ и можемо да дозволимо себи активан рад на регионалном тржишту горива. Отворили смо већ осам бензинских станица НИС ‚Петрол‘. Истовремено желимо да продужимо делатност у области истраживања и производње нафте у РС. У претходне две године уложили смо 10 милиона евра у сеизмику. Ове године планирамо наставак инвестиција више од 10 милиона евра у бушење прве две бушотине и продужавамо нашу активност у сеизмици. Ширимо се и надам се да постајемо један од највећих инвеститора у овом крају, да доприносимо напретку ових земаља“, истакао је Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.
У име Владе РС министар индустрије, рударства, енергетике РС Жељко Кнежевић истакао је да је евидентно да НИС последњих неколико година у РС делује као један од најзначајнијих инвеститора. „То свакако доказује и данашње отварање савремене бензинске станице која ће засигурно становништву и привреди пружати висококвалитетне услуге по европским стандардима“, истакао је Кнежевић.
Највећу мрежу од преко 300 бензинских станица под брендом НИС „Петрол“, НИС има у Србији, где је недавно отворио и прву бензинску станицу под премијум брендом „Газпром“. НИС у Бугарској, осим пумпи, има и складиште нафтних деривата. У Румунији је, такође започет развој мреже „Газпром“ бензинских станица отварањем првог објекта, а до краја године, на територији ове земље биће отворено 50 бензинских станица. Ова компанија је потписала и уговор о куповини 100 одсто власништва компаније „ОМВ БХ“ д.о.о, захваљујући чему ће НИС преузети мрежу од 28 бензинских станица ОМВ-а на територији Босне и Херцеговине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *