Енергија знања

Шта спаја младе таленте и компанију НИС?

Подршка талентованим ученицима и студентима који су стипендисти републичког Фонда за младе таленте била је повод да генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и министарка омладине и спорта Републике Србије Алиса Марић потпишу, у Палати Србијe, Протокол о сарадњи. Потписани документ је само једна од многих активности које је НИС покренуо у оквиру пројекта „Енергија знања“, који обухвата различите видове сарадње с бројним научним институцијама и универзитетима.
Министарка Марић истакла је да потписивање Протокола о сарадњи између Фонда за младе таленте и НИС-а представља добар пример сарадње државе и привреде, и додала да се на тај начин даје ветар у леђа најталентованијим, најобразованијим и најодговорнијим младим људима, што је један од циљева Министарства омладине и спорта и Фонда за младе таленте.
„Указана ми је велика част што данас, у име Министарства омладине и спорта отварам сарадњу са компанијом као што је НИС. Протокол који потписујем испред Фонда за младе таленте помоћи ће најталентованијим младим људима у Србији, а ваша новчана подршка значиће много нашим најбољим студентима и надареним ученицима“ – нагласила је Алиса Марић, министарка омладине и спорта.

КАДАР КОЈИ СЕ ТРАЖИ На овај начин, НИС посебно жели да стимулише ученике и студенте да уче математику и физику. Млади који стичу образовање из ове две научне области претежно уписују техничке факултете и постају кадар који је Компанији потребан.
„Руководећи се народном изреком На младима свет остаје, желимо да талентованим ученицима и студентима дамо шансу, да их посебно подстакнемо и наградимо. Зато као друштвено одговорна компанија пружамо подршку најбољима, онима који стварају будућност Србије, али и наше компаније. Намеравамо да им обезбедимо праксу, могућност стручног усавршавања, као и започињање каријере у НИС-у. Већ имамо изузетно добру сарадњу с државним органима. Путем програма Прва шанса и НИС шанса, заједно смо запослили преко 400 младих људи у НИС-у“, истакао је Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.
У складу с потписаним протоколом, НИС ће студентима и ученицима средњих школа које стипендира и награђује Фонд за младе таленте ,,Доситеја“ омогућити похађање стручне праксе. Овај фонд је у надлежности републичког Министарства омладине и спорта. Сарадња конкретно подразумева запошљавање дипломираних стипендиста Фонда према потребама и могућностима НИС-а, као и организовање праксе и радионица у циљу упознавања с пословањем Компаније и стицања практичног искуства и знања.

СЕЛЕКЦИЈА НАЈБОЉИХ Такође, за средњошколце који победе на такмичењима у области физике, математике и руског језика, НИС ће организовати летњи камп у Бечићима, где ће најбољи имати прилику да стекну нова знања и унапреде своје вештине похађањем тренинга, радионица и предавања. Протокол о сарадњи се односи на студенте завршне године основних академских и мастер студија на факултетима чији је оснивач Република Србија. Обухваћени су и студенти на завршној години студија првог степена, затим студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица Европске уније и Европске асоцијације за слободну трговину (ЕFTA – European Free Trade Association), као и они на водећим светским универзитетима. Осим студената, сарадња подразумева и ученике средњих школа који су постигли успехе на такмичењима у земљи и иностранству. У складу с потписаним Протоколом, селекцију најбољих ученика и студената обављаће НИС, под условом да су стипендисти Фонда за младе таленте.
Пројекте од значаја за развој науке и образовања у Србији, као и промоцију знања међу младима, НИС финансира путем корпоративног програма ,,Наука и млади таленти“, у оквиру којег је и пројекат ,,Енергија знања“.