Благо ономе ко довијека живи: Браћа Милошевић уписани у књигу вјечног живота

Дугогодишњи југословенски дипломата и брат бившег предсједника Србије Слободана Милошевића, Борислав Милошевић, сахрањен је данас у породичној гробници у Лијевој Ријеци, код Колашина. Опело на гробљу у мјесту Љеворечке Тузи служио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Он је казао да ће Борислав и Слободан Милошевић остати упамћени по томе што су жртвовали себе за добро своје државе и народа, као и за добре односе са Русијом.

“Кад помислим на синове Светозара Милошевића, једног часног вјероучитеља, стално ми се на ум враћа она ријеч Његошева – благо ономе ко довијека живи, имао се рашта и родити”, навео је митрополит Амфилохије. Он је рекао да су Борислав и Слободан Милошевић вјечно себи уписали у часну књиги свесловенску.


“Слободан Милошевић је записао себе у књигу вјечног живота и у памћење неизбрисивим словима. Његов живот и животно дјело су били у духу великомученика косовског Лазара. Видовданско и Лазарево житије је и житије Слободана Милошевића. Његов брат Борислав ишао је истим тим часним и честитим путем, као човјек и дипломата”, навео је митрополит Амфилохије.

Као цар Лазар

Према његовим ријечима, ко је био и какав је био Борислав Милошевић најбоље свједочи вијенац који је на његов ковчег положила делегација Министарства одбране Русије.

“Као и његов брат Слободан, тако је и Борислав, ишао оним путем који је зацртао Свети Петар Цетињски, који је поручио да је проклет буде сваки онај Црногорац који не буде вјеран мајци Русији. Борислав и Слободан су испоштовали тај завјет. Остали су вјерни свом народу до последњег издисаја”, казао је митрополит Амфилохије.

Он је истакао да су Борислав и Слободан Милошевић остали вјерни Косову и Метохији.

“Слободан Милошевић остаће записан златним словима у историји Црне Горе и Србије, односно српског народа, као човјек који се до последњег издисаја жртвовао, а жртва његова је такође она о којој Његош говори, говорећи о Милошу Обилићу. Жртва његова је благородна. То је жртва која не може бити избрисана, као ни његов витешки подвиг против повампиреног наци-фашистичког духа у Европи и на Балкану”, навео је митрополит Амфилохије.

Он је подсетио на ријечи француског генерала Галоа да се Слободан Милошевић не бори само за слободу и част свог народа и државе, већ за слободу и част свега онога што је часно и узвишено у Европи.

Митрополит црногорско-приморски је нагласио да из памћења не може бити избрисано ни свједочење Слободана Милошевића пред Хашким судом, који није суд већ бесуђе.

Хашко бесуђе

Он је казао да га је Слободан Молошевић позвао да буде његов свједок на суђењу.

“Позвао ме из Хага да будем његов свједок. Извинио сам се, нијесам могао, иако ми је срце говорило да треба то да испоштујем. Нијесам могао, јер су ми надлежни у цркви рекли да то не био било добро за мене као митрополита црногорско-приморског. Ако, међутим, нијесам отишао у Хаг да свједочим за њега, онда данас овдје на овом мјесту свједочим оно што сам требао и морао да кажем у Хагу – да они којима је требало да буде суђено и којима ће бити суђено пред судом Божјим, пред судом историје и правде, они су Милошевићу судили, а, у ствари, судили су себи и пресудили, а он и његов брат су осветљали свој и образ часног братства Милошевића”, навео је митрополит Амфилохије.

Он је казао да су Слободан и Борислав Милошевић представљали златни вијенац не само у свом братску, већ и у Црној Гори, Србији и српском народу.

“Нека њихов примјер буде подстицај будућим покољењима како вриједи живјети и чему треба служити. Заиста благо томе ко довијека живи – имао се рашта и родити”, рекао је митрополит Амфилохије.

Некадашњи шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић казао је да Борислав Милошевић био патриота и посвећен добру своје државе и народа.

“Био је патриота и посвећен заједничкој држави и српском народу. Није се повијао ни на вјетрове, ни на олује. Био је чврст и постојан као његов родни крај у Црној Гори. А било је другачијег понашања неких других. Он је зато мјера чојства и патриотизма, односно оданости према ономе што је добро за његову државу и народ”, истакао је Јовановић.

Он је додао да Борислав није имао већег бола него што је била смрт његовог брата Слободана, за чије се достојанство борио до краја.

Захвалност Русије

Руски генерал Леонид Ивашов казао је да је Борислав Милошевић био велики пријатељ Русије.


“Борислав Милошевић био је велики дипломата, борац за словенско јединство и увијек је истицао да се ни Србија ни Црна Гора не могу одржати без уске повезаности са Русијом”, навео је он.

Он је рекао да ће се његово и име Слободана Милошевића наћи међу заслужене борце за јединство словенских народа.

“Они су читав свој живот посветили том циљу. Борили су се против неправде, зла које НАТО доноси. Зато је овдје данас вијенац Министарства одбране Русије као захвалност Бориславу за његову борбу и часно служење отаџбини”, казао је Ивашов.


Посљедњем испраћају Борислава Милошевића присуствовали су бивши југословенски премијер Момир Булатовић, представници руске Думе и Министарства одбране Русије, лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, као и функционер СНП-а Невен Гошовић.

Иако је био дугогодишњи савезни дипломата, сахрани није присуствовао нико од званичника Србије и Црне Горе.

Борислав Милошевић преминуо је у понедељак на на Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” у Београду.

Он је био амбасадор Савезне Републике Југославије у Москви, а након тога је живио у руској пријестоници.

http://www.in4s.net

2 коментара

  1. Srbija mi je ime,a Rusija prezime,
    Srbija mi je hrana ,a Rusija voda,
    Srbija i Rusija su,dva oka u glavi.
    Da li preterujem,da li govorim kao “rusofil”?
    Nemoguce…jer sam Srbin.
    Rusofil moze biti neki Holandjanin,Portugalac…a za Srbe je normalno da Rusiju ljube,kao svoju milu ,prenapacenu Srbiju.
    Samo budali moze biti cudno da brat voli brata.

    Samo bedni,rasrbljeni materijalisti,prodate duse i izdajnici svoje vere,koji (srpske)pare tretiraju kao kokain,i ponasaju se kao obicni narkomani,dakle,bez ikakve kontrole i samokontrole…samo takve protuve,ljube ruke briselskim i berlinskim srbovlasnicima.

    Svaki inteligentan covek na Zapadu tacno zna sta se desilo na Balkanu i kolika se nepravda srucila na Srbiju…
    I dok se neka rasrbljena bitanga dvoumi,koja bi da stane u prvi red srbovlasnickog briselskog,a zapravo berlinskog poretka…da li da stane mirno uz samu srpsku Himnu,Emir Kusturica ,kao inteligentan covek,svoje programe,bilo gde bio na Planeti,zapocinje ruskom Himnom…Samo budali nije jasno,zasto!

    Svaki Srbin mora da voli Rusiju,ne srazmerno njenoj moci ili pomoci,vec srazmerno samoj ljubavi prema Srbiji.

    Secam se poruke ,kada je Predsednik Putin bio u Beogradu,pa to zelim reci i ruskim oficirima,koji su bili na sahrani:
    “Porucite nasoj Majci Rusiji,da smo dobro,da ce mo izdrzati, i da je nikada izdati necemo!”

  2. Neka ti je vecna slava Borislave Milosevicu i hvala ti za sve sto si ucinio za srpski i crnogorski narod. Znamo da ti je najteze bilo kada su ti ubili brata Slobodana NATO zlikovci preko tzv.haskog tribunala. Nazalost DOS-ovska vlast na celu sa izdajnikom Djinidjicem,odvela je tvog brata(a naseg predsednika) Slobodana,vezanog u lancima,kao zver, i isporucila neprijatelju srpskog naroda. Za to “Delo” bili su novcano nagradjeni od strane amera i zapada. Takvim izdajnicima,koji su trazili jace i zesce bombardovanje tadasnje SRJ,danas na zalost,mnoge ulice sirom Srbije nose njegovo ime. A taj isti je zapoceo unistavanje Srbije i srpskog naroda,a njegovi podrepasi su samo nastavili i do gole koze opljackali narod i drzavu. Nedolaskom novih-starih vlastiodrzaca na tvoj zadnji odlazak u vecnost,samo pokazuje koliko su odani i verni kao psi, EU i amerima, i da oni su zapravo isti kao i predhodni koji su izvrsili pljacku veka Srbije. Verovatno da i ovi novi-stari vlastodrsci imaju udela u tome,a posebno “ekspert” Dinkic koji je najvise zasluzan za ekonomsko unistenje drzave,a od naroda Srbije stvorio robove u sopstvenoj zemlji. Nadamo se da ce pravda ipak pobediti u ovoj napacenoj Srbiji,da ce ovi odnarodjeni od svog naroda zauvek otici, a da je Srbija i srpski narod zasluzila da je vode posteni,moralni i cestiti ljudi,prave patriote,cije ce cilj biti SRPSKI INTERESI,a ne poslusnost i slugarstvo prema dokazanom neprijatelju EU i Amerike. U to budite ubedjeni dragi Milosevici, a vama obojici neka je vecna slava i hvala vam na pozrtvovanost gde ste zalozili i svoje zivote.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *