БЕЗ ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ НЕЛЕГАЛНОГ

БЕОГРАД, 06. фебруар 2013. (ФоНет) – Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је вечерас да после 17. фебруара 2008. године, када је једнострано проглашена независност Косова, никада не би седео са представницима привремених институција у Приштини, јер би то била легализација нечега што је нелегално и зато што би посредник била Европска унија (ЕУ). Преговори Београда и Приштине, уз покровитељство или под диктатом Брисела, су почели 2011. године, водила их је једна Влада и закључила низ споразума и закључака на штету Србије, изјавио је Коштуница у емисији “Сведок” РТС. Садашња Влада прихватила је све споразуме и наставила дијалог са Приштином, рекао је Коштуница. Разговор који је председник Србије Томислав Николић имао са Атифете Јахјагом је другачије природе од оних које води Влада, оценио је Коштуница и додао да Николић на тај начин треба да охрабри и подстакне даљи дијалог.

Он треба да подстакне Београд и Приштину у дијалогу који се води на нивоу премијера и треба да доведе до утаначења даљих споразума у енергетици и телекомуникацијама, а да се у априлу постигне нека врста свеобухватног споразума, нагласио је Коштуница.

Коштуница је рекао да свако ко иде на преговоре у Брисел мора на уму да има Устав, а тамо може да иде и без платформе и резолуције које су усвојене у парламенту, јер оне нису ограничење и дају зелено светло за даље преговоре и уступке.

Према његовим речима, Србија је стављена у положај у којем није била ниједна земља, а то је да се за чланство у ЕУ одриче своје територије.

На том путу ка датуму Србија стално губи. Ако тај пут кроз преговоре даје такав резултат, шта је алтернатива, упитао је Коштуница и одговорио да је друга могућност да се не преговара у условима у којима сте саучесник са онима који вам отимају територију и да се врати на прави пут, у Савет безбедности Уједињених нација.

Да ли Србији има живота без ЕУ? Ја мислим да има. Србија у борби за Косово и Метохију може да буде јача, а не слабија ако не јури за чланством, истакао је Коштуница.

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница изјавио је вечерас да су избори неопходни, због улоге председника Владе Србије Ивице Дачића у успостављања границе са Косовом и информација о његовој повезаности са припадницима нарко клана Дарка Шарића.

Мора постојати врло јак разлог да се избори после промене власти одрже за годину дана, рекао је Коштуница у емисији “Сведок” на РТС.

Коштуница је истакао да подстоје два јака разлога зашто су избори неопходни, а први је начин на који председник Владе води преговоре у Бриселу.

Из корака у корак он ради на успостављању границе између Србије и Косова, а ствар је превазишла меру када је премијер почео да говори да би у оквиру свеобухватног споразума могло да се разговара о чланству Косова у Уједињеним нацијама, објаснио је Коштуница.

Други разлог, додао је лидер ДСС, је због веза које су премијер и његови сарадници имали са нарко кланом Шарића, што би, по пракси и стандардима у свету, захтевао да председник Владе поднесе оставку и влада падне.

Не кажем да је премијер знао ко су људи са којима је имао комуникацију, али сувише је људи умешано. Нису то дружења и кафански сусрети, већ сусрети у којима су чланови Шарићевог клана имала користи, а Србија огромну штету.

Доводи се у питање углед Владе, указао је Коштуница. То су два врло јака разлога зашто би председник Владе Србије требало да поднесе оставку, а то по правилу води ка новим изборима, рекао је Коштуница.

Коштуница је рекао да ће Главни одбор ДСС донети одлуку о начину изласка на изборе, али треба имати у виду да они још нису расписани.

Коштуница је рекао да се залаже да се у оквиру одговарајућих институција сви случајеви спорних приватизација испитају. Претпоставка невиности и овде важи, нема ту ничега што бих довео у питање. Пустимо судовима да те ствари реше, рекао је Коштуница.

Уочавам да се сада, кроз деловање потпредседника Владе Србије, испољава јака, чврста воља за обрачун са корупцијом, а ово је преломни тренутак, имајући у виду аферу која је погодила саму Владу кроз контакте Дачића са припадницима Шарићевог нарко картела, рекао је Коштуница.

Да је сада премијер, Коштуница каже да би прво учинио да институције делују у оквиру Устава и закона, а потом би повукао јасан рез у евроатлантским интеграцијама и преговорима са Бриселом, како би земља могла да се ослони на властите снаге.

3 коментара

  1. РАДОСЛАВ

    Из опозицине хладовине лако се мешкољити. Србија много памти и
    трпи политичаре који нераде од интереса државе и нације СРПСКЕ.
    Кажем памтимо и политичаре ДОСОВСКЕ и њихову политику која није
    била национална већ тај ФАМОЗНИ ДОС ишао у загљај онима који су
    сипали БОМБЕ по СРПСКОМ народу.Прање савести касно стиже за учињена политичка дела.Србији су потребни избори нових политичара
    који нису били САСТАВНИ ДЕО ДОСа.

  2. Браћо Срби – прст на чело а памет у главу.Тешка су времена и за уређене и стабилне државе.Ванредни избори – за ванредне ситуације.Није тренутак-кажу многи.Зато што би многе започете ствари зауставило.
    Ја мислим да је време да падне влада и да буде нових избора.Баш зато да се зауставе многе ствари које су у току – а моје је мишљење нису у интересу државе Србије.Лакрдија око Косова – па драга браћо да није жалосно било би смешно како се наша демократска власт односи према Косову.
    Многи кажу -зауставиће се инвестиције.Које и чије.Премијер и министар полиције се састаје са криминалцима.Каже да није знао да су криминалци.Можда и није.Али шта је са њима разговарао и договарао.Што о томе не прича.Зато што га нико не пита.Или не сме да пита.
    Не може одговор на свако питање да се покрива јевроатланском (светлом и безалтернативном ) будућношћу Србије.Јевроатланска унија и нато пакт су две стране једне те исте монете.Чија вредност свакодневно пада.

  3. I ja sam na stanovištu Koštunice.No da pokušam da razumem teoriju EU nema alterenativu.Da pretpostavimo da nekim čudom dobijemo datum i budemo primljeni u EU.Po logici,ovih,kojima EU nema alternativu mi bi smo time rešili pitanje KiM,jer bi i mi kao članovi EU određivali sudbinu KiM.No to su POGREŠNE PROCENE.Kako je EU i amewrika napravila PRESEDAN sa priznavanjem otcepljenja tako će NAPRAVITI PRSEDAN po pitanju prijema u EU i opet nas izigrati.Jednostavno sa njima je igra NEMOGUĆA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *