RTV: Govor mržnje u tekstu o Radio-televiziji Vojvodine u Pečatu, sledi tužba

NOVI SAD – Radio – televizija Vojvodine upozorava na to da se tekstom o Javnom servisu Vojvodine u listu “Pečat” otvoreno koristi govor mržnje koji podseća na dobro poznatu nacionalističku histeriju 90-ih godina, navodi se u saopštenju Kolegijuma generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine.

U tekstu autora Miodraga Zarkovića tvrdi se da su u rukovodstvu RTV-a antisrpski jurišnici i osvedočeni srbomrsci. Uz tu i druge uvrede tekst obiluje klevetama i fabrikovanim informacijama na račun autora i menadžmenta RTV-a, kao i predsednika NDNV-a Dinka Gruhonjića.

Ilustracija stava kojim “Pečat” na javnu scenu vraća govor mržnje i šovinistički mrak 90- tih je završni deo teksta :

“Na osnovu uvida u nacionalnu pripadnost većine rukovodilaca, od kojih su neki pomenuti u tekstu, ali i na osnovu uvida u program novosadske TV teško je izbeći da iza tog zločina stoji razgoropađeni hrvatski lobi”.

RTV skreće pažnju državnim institucijama na to da takve kvalifikacije mogu ozbiljno da ugroze rad pokrajinskog javnog servisa ali i bezbednost zaposlenih zato što se ponovo prebrojavaju nacionalna krvna zrnca novinara, kao kada je na čelu novosadske TV bio sadašnji direktor i glavni urednik “Pečata” Milorad Vučelić.

RTV proizvodi program i na devet jezika nacionalnih zajednica, tako da samo možemo da pretpostavimo kako se oni osećaju posle podsećanja na vreme bujanja pogubne nacionalne histerije.

RTV će zbog ovog teksta tužiti “Pečat”, a nadležne državne institucije pozivamo da reaguju i odlučno zaustave ponovno širenje govora mržnje u Srbiji.

NUNS: Propagiranje govora mrženje

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje povodom teksta “Di su naši TV novci” objavljenom u Pečatu, zbog propagiranja govora mržnje.

Potpisnik teksta Miodrag Zarković, inače stalni tv komentator Pečata, izrekao je jezive nacionalističke uvrede na račun rukovodilaca, urednika i novinara Radio televizije Vojvodine. Jezikom devedesetih koji nedeljnik Pečat svesrdno neguje, “novopridošli rukovodioci” Informativnog programa RTV se označavaju kao “sve sami antisrpski jurišnici. U tekstu kojim se ne analizira kvalitet programa RTV, tvrdi se da je vojvođanski javni servis “od jula 2011. potpuno u rukama protivsrpskih kadrova, čija je ostrašćena mržnja prema naciji u čijoj državi žive i deluju bespogovorno dokazana”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Na meti ove nacionalističke poternice su Sanda Savić, Danica Vučenić i Dinko Gruhonjić, ugledni medijski profesionalci i dobitnici prestižnih novinarskih nagrada. Autor ovog komentara mržnje na kraju otkriva i motiv svog fanatičnog besa: “Na osnovu uvida u nacionalnu pripadnost većine rukovodilaca RTV-a…teško je izbeći zaključak da iza tog zločina stoji razgoropađeni hrvatski lobi”, dodaje se u daljem tekstu saopštenja.

NUNS ocenjuje da je ovaj tekst objavljen sa ciljem da se diskvalifikuju pojedinci koji značajno doprinose programskom unapređenju i izgradnji Radio televizije Vojvodine u javni servis svih građana, nezavisno od njihovog nacionalnog, verskog, ideološkog ili političkog opredeljenja.

“Ovakvim nacionalističkim pamfletima podstiču se ultradesničarske organizacije koje poslednjih meseci sistematski prave spiskove nepodobnih medija i organizacija, optužujući ih za navodnu antisrpsku delatnost. Time se u Srbiji ponovo stvara klima podela na “patriote” i “izdajnike” kakvu smo imali tokom devedesetih, kada su ljudi koji su imali drugačije mišljenje bili izloženi bespoštednoj harangi”, zaključuje se u saopštenju.

Podrška UNS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava kolege sa Radio Televizije Vojvodina koji protestuju što se njihov profesionalni novinarski rad u tekstu objavljenom u magazinu Pečat ocenjuje tako što se prebrojavaju njihova nacionalna krvna zrnca.

UNS izražava žaljenje što Pečat ne ume da kritikuje profesionalni rad svojih kolega bez denunciranja njihove nacionalne pripadnosti i političkih uverenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *