НЕ ЗАБОРАВИТИ КОСОВО

БЕОГРАД, 04. јануар 2013. (ФоНет) – Поглавар Српске православне цркве (СПЦ), патријарх Иринеј поручио је у Божићној посланици да би Срби требало да запамте и науче своје потомке да ускликну: “Ако заборавим тебе, Косово, и тебе, Метохијо, нека ме заборави десница моја!”.

Запамтите и научите децу своју, да би они научили децу своју, нагласио је Иринеј, да је изгнани јеврејски народ скоро 20 векова чекао дан повратка земљи отаца својих, а српски народ пет векова чекао ослобођење Старе Србије.

Овоземаљска правда и право не јемче на право на своје, “па ни живот онде где постојимо откад постојимо”, оценио је Иринеј и упитао “да ли се, уосталом, правда моћника овога света икада другачије испољавала”.

Он је подсетио да се овогодишњи Божић слави пред почетак свечаног обележавања 1.700 годишњице Миланског едикта, којим је цар Константин хришћанима “дао слободу и право да Христа слободно проживљавају”, што је сада, како је указао, ускраћено свештеницима Охридске архиепископије.

Њеног поглавара, архиепископа Јована, напоменуо је Иринеј, држе заточеног у тамници они који већ више деценија не дозвољавају да “ризу Христову, безбожном руком раздерану, поново саставимо”.

Партијарх је напоменуо и да је Божић дан утехе и наде за све избегле и изгнане Србе, које је позвао да не очајавају и не тугују, јер би требало да се сете да је највећи и најпознатији изгнаник у људском роду био Исус Христос.

Поглавар СПЦ је позвао и Србе у дијаспори да не забораве своју веру и језик, “богомоље и гробове својих предака и своје светосавске корене”.

4 коментара

  1. Василим

    >>> Поглавар Српске православне цркве (СПЦ), патријарх Иринеј поручио је у Божићној посланици да би Срби требало да запамте и науче своје потомке да ускликну: „Ако заборавим тебе, Косово, и тебе, Метохијо, нека ме заборави десница моја!“. <

    ::::::
    Амин!Све је речено!
    Догодине у царском Призрену!

  2. Доживили смо велика понижења због наше политике од готовог имамо
    ВЕРЕСИЈУ.Гостили смо Бајдена у Дечанима и сад нам Западни Амбасадори одлучују дали треба срушити споменик у Прешеву. Наш
    председник и премијер прерано КУКУРИКНУШЕ па сад морају слушати
    оне који су нас бомбардовали и ОРГАНЕ људске вадили.

    • “Normalno je” da strane ambasade sada odlucuju o “spomeniku” u Presevu,jer,kako su mediji ranije rekli,srpska Vlada je,da ne spominjem ime…po podizanju istog “obavestila strane ambasade”…Zasto,ne znamo?
      Drugo,ako sada odlazak Nikolicu ,kao,uslovljavaju reciprocitetom,to jest da njihovi politicari udju u “uzu Srbiju”,kako su titoisti voleli da kazu…DAJTE IM.
      Ako je Kosovo Srbija,za nas,onda i oni mogu da idu po Srbiji.Iako je to njihov lazni razlog,nasamarili su nas,po milioniti put!
      Srpske vlasti moraju da odigraju i “prljavi ples”,ako treba.
      Da sam ja Toma,naredio bih Dacicu da nocas uklonI sve albanske zastave i spomenike provokacije,da uhapsi Muslijua ako se tako zove,koji juce kaze da je “Srbija okupator u Presevu…”,da zove Tacija,dakle Dacic,i sa njime dogovori odlazak u Gracanicu,ako treba i sa reciprocitetom…i da NE KONTAKTIRA STRANE AMBASADE,povodom untrasnjih stvari Srbije.

  3. Svim citaocima novine Pecat, cestitam Bozic!

    S’postovanjem redovni citalac pecata, Rahoveci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *