Александар Мезјајев: ЗАШТИТА КАРАЏИЋА – НОВИ СВЕДОЦИ

Средином јануара настављено је изношење одбране у процесу против бившег Председника Републике Српске Радована Караџића. Међу првим сведоцима у 2013. години, треба издвојити сведоке из земаља агресора, које су народима у републикама бивше Југославије нанели тешка страдања и које су биле директни учесници оружаног конфликта. Такви сведоци су главни и најпожељнији за оптужбу, али су увек непријатни за Хашко тужилаштво, када они наступају у својству одбране оптужених Срба. Међу новим сведоцима Радована Карађића који су се појавили у 2013. години, налазе се амерички професор Роналд Хатчет (Ronald Hatchet) и један број бивших сарадника УНПРОФОРА из В. Британије и Канаде.

Професор Р. Хатчет је сведочио о мировним инцијативама Р. Караџића из 1994. године. Између осталог, он је сведочио да је предао мировни план Р. Караџића тадашњем председнику САД Билу Клинтону. Без обзира на то што је Клинтон одобрио идеју, касније је Државни департмент ту идеју одбацио. Интересантно је да је у новембру 1995. године, био потписан чувени Дејтонски мировни споразум, који се практично у потпуности подударао са оним што је годину дана раније предлагао Р. Караџић. Бивши командант УНПРОФОРА, британски генерал Вер Хајес (Vere Hayes) сведочио је о предаји оружја у Сребреници и о томе како је Насер Орић прекршио тај споразум. Канадски сарадник у седишту УНПРОФОРА у Загребу (који је сведочио под псеудонимом KW-554), сведочио ја да одговорност за експлозију на пијаци Меркале, не може бити приписана Србима. Штавише, он је сведочио да је имао приступ документу канадске обавештајне службе, у коме се извештава да Радован Караџић није знао за масовне злочине у Сребреници у јулу 1995. године. Бивши сарадник британског батаљона УНПРОФОРА (који је сведочио под псеудонимом KW-570), сведочио је да је напад на Меркале у фебруару 1994. године, био извршен са позиције која је у директном додиру са пијацом.

Чињеница да западни сведоци сведоче под псеудонимом, као да представља необичан феномен. Али само на први поглед. У ствари та чињеница говори о томе да оним представницима који су се осмелили да сведоче у корист Срба, прети реална опасност. И хистерија и прогон у медијима од стране разних удружења (видети нпр. изругивачке репортаже о сведочењима сведока на сајту Sense-agency) и још озбиљније претње. Треба рећи да Трибунал не омогућава такву заштиту свим сведоцима који је траже у процесу против Радована Караџића. Само што је (25. јануара) судија издао решење да се сведоку KW-466 не омогуће заштитне мере. А сведок би био веома интересантан: он је био одстрањен из Канцеларије Високог представника за БиХ, у вези са сумњом да он “пружа помоћ Радовану Караџићу и Ратку Младићу” – то јест, сведок је подвргнут прогону од стране “међународне” организације! На тај начин Трибунал покушава да натера сведока да не сведочи због неудобности по себе.

Трибунал продужава и са забранама писмених сведочења, на пример стенограми пресретених телефонских разговора самог Радована Караџића. Суд дозвољава само оне пресретнуте разговоре које предочи тужилаштво, а друге не дозвољава. Браво судије, исправно! Другачије није ни могло бити – јер је пресуда Р Караџићу већ донета, треба избацити све оно што може бити основа за његову одбрану, јер би се касније морали презнојавати како да заобиђу доказе који оправдавају оптуженог.

Међутим, чак ни положај ових сведока пред МТБЈ у односу на позицију сведока Срба, не може се поредити. Хашки трибунал је увек био агресиван према Србима, иако је тактика дискредитације таквих сведока увек једнострана. Тако је већ постало традиција непрекидно упозоравати многе српке сведоке одбране Р. Караџића, о томе да им се “дарује” имунитет од могућег “самоинкримисања” за време давања исказа. На тај начин се стално подвлачи да су сведоци Р. Караџића, као бајаги злочинци који су и сами чинили злочине и природно, поверење према њима није велико.

Међутим, једном злочинцу – овај пут истинском – нису дозволили да дође на сведочење Р. Караџићу. Радован Караџић је тражио да озлоглашени Насер Орић дође у својству сведока његове одбране. Орић је одбио а суд је одбио захтев Караџића да Орића приведу на сведочење. Ми смо раније већ говорили да је Р. Караџић спроводио изузетно ризичну тактику одбране позивајући огроман број екстремно непријатељских сведока. Са тачке гледишта утврђивања истине – то је једина исправна тактика, која је достојна уважавања. Међутим, у МТБЈ ће ти сведоци лагати и покушавати да нанесу Караџићу максималну штету. Адвокат Насера Орића је у свом писму од 23. јануара 2013. године, упозорио да ће сведочење (у случају да он ипак дође да сведочи) које ће Орић дати у процесу Р. Караџићу, “имати крајње негативне последице” за самог Караџића и он је – у складу са правилима МТБЈ – дужан да се са њима помири и прихвати их и да се не може Орић унакрсно испитивати.[1] На тај начин, позивање такве врсте сведока (који ће уједно и лагати) оправдан је само онда када заштита има у рукама необориве доказе за њихове лажи. Због тога МТБЈ и не жели да зове Орића. Званични разлог одбијања је тај, што судије сматрају да “Караџић није предузео све потребне кораке како би убедио Орића да дође добровољно” и уопште “како се односи према тој ствари поводом његовог сведочења”. Ипак, јасно је да се суд ипак плаши да ће Караџић изнети доказе Орићеве кривице у оним злочинима за које га оптужују. Био би то директан удар по самом МТБЈ, јер је трибунал 1998. године ослободио Орића кривице!

Суђење Караџићу улази у веома драматичан стадијум. Изазивајући најодиозније учеснике југословенског рата, оптужени иде на колосални ризик са циљем да се успостави истина о делу. Међутим, управо је успостављање истине главна претња за трибунал и због тога ће он учинити све како би искључио или минимализовао могућност изношења истине о догађајима на територији бивше Југославије.

 



[1] Међутим, Орићев адвокат овде није сасвим тачан – јер постоје процедуре које дозвољавају да се сведочење прогласи “непријатељским”. Ипак, узевши у целини, упозорење адвоката је тачно  – Орић ће се трудити да нанесе Караџићу максимално велику штету. Друга ствар – било би интересантно видети како би се понашао тужилац!

Извор: “Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

2 коментара

  1. SATANISTI PRIHVATITE ISTINU…VASI PLACENICI SU NA DRUGIM DUZNOSTIMA…A VAS ZAO DEBELE PLATE-TRIBUNALA…NA KRAJU VI PUSITE I ODLAZITE KAO OLOS IZLUZENI-TAOLET PAPIR…ZA DEBELU LOVU STE BILI SLUGE-TO STOJI…A TAMO KO SUDI????OLOS OD EMIGRANATA-ZA PASOS SATANISTICKI…NISTA CUDNO…GLUVOM SAPUTATI I CORAVOM NAMIGIVATI NEMA ZNACAJA…COVEK SE RODI DA JEDNOM UMRE,A CAST I OBRAZ OSTAJE DO VIJEKA…DA NJEGOSE SRBINE…POCIVAJ U MIRU-AMIN BOZE.

  2. Najveca hula na Duha Svetoga je kada od gotove istine pravite neistinu. Svet se samo zamajava lazima kojima se opravdava za grehe koje ucinise neki drugi, a optuzuju jedan mali narod koji od svog postanka stalno samo brani svoje dostojanstvo i svoju slobodu koju i drugi narodi imaju. Dokle god svet postoji na lazima, nikada mira biti nece, jer ne spasava Svet laz vec Istina. Vrlo je vazno da svi svedoci kazu to sto hoce i to sto znaju, ili sto im je namera, a sve drugo ce ici po zapovesti Bozijoj koju je Sin Boziji rekao svim ljudima sveta ;NE LAZI”. Svi koji lazu dozivece svoju sudbinu koja je svakom obecana, u to ne treba sumnjati. Obzirom da cemo svi kao ljudi nestati sa lica zemlje, bez obzira dali lazemo ili govorimo istinu, onda je bolje da govorimo istinu je r ce nas ona osloboditi straha koji dolazi na one koji lazu. Strah je ravna smrti koja se svakoga dana sve vise kako smo stariji ostvaruje, a to je previse da svakoga dana umiremo sve dok ne sidjemo sa uma. Oni koji su krivi i priznaju to govoreci istinu, oni osecaju takvu radost u Dusi koja im daje snagu da se kaju iskreno do kraja zivota osecajuci u sebi radost jer su rekli ISTINU! Radovane Karadzicu, ISTINE SE DRZI JER ONA CE TE OSLOBODITI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *