Уставни суд да се изјасни о споразумима са Приштином

БЕОГРАД, 10. децембар 2012. (ФоНет) – Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница позвао је данас судије Уставног суда Србије да се изјасне о иницијативи ДСС за оцену уставности уредби Владе Србије, заснованих на споразуумима Београда и Приштине, уз оцену да је најгоре решење ћутање и избегавање властите дужности и уставне обавезе. Те уредбе, по мом и не само мом мишљењу, са становишта међународног и нашег унутрашњег права, исцртавају, односно успостављају међудржавну границу између Србије и Косова и Метохије, заправо унутар Србије саме, између два дела Србије, навео је Коштуница у писму судијама. Он је подсетио да је у предлогу који је поднет 24. октобра изнет и подробно образложен захтев да Уставни суд, до своје коначне оцене донесе привремену меру, заправо обустави извршење свих појединачних аката и радњи који су донесени, односно предузети на основу уредби о којима је реч.

“Како се пред очима целе наше јавности у најдраматичнијем смислу отворило питање да ли је уставно или није уставно успостављање интегрисаног управљања прелазима на административној линији са Косовом и Метохијом, само по себи се подразумева да је ваша дужност да правовремено и у складу са Уставом одговорите на ово за нашу земљу и наш народ судбоносно питање”, навео је Коштуница.

“Као судије Уставног суда ви најбоље знате да је питање границе прворазредно уставно питање, онако како је оно утврђено у члану 8. Устава Србије”, поручио је он.

Због тога сте, пре свега, ви данас позвани да одговорите и испуните своју дужност судија Уставног суда и донесете одлуку о захтеву да се привремено забрани примена наведених уредби, пре свега Уредбе о контроли преласка административне линије према АП Косово и Метохија, истакао је Коштуница у писму судијама Уставног суда.

Он је указао и да је, ако судије сматрају да су ове уредбе у складу са Уставом и да треба се примењују, сада тренутак да се то саопшти грађанима Србије.

“Уколико сматрате да су ове уредбе противуставне још је важније да, сагласно вашој надлежности, одмах донесете потребне одлуке како не би настале неотклоњиве штетне последице по државне и националне интересе”, навео је Коштуница.

“Очи наших грађана, очи српског народа упрте су у вас и чекају вашу одлуку”, истакао је Коштуница у писму судијама Уставног суда Србије.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *