Раша, Евроунија и кисели купус

Пише Драгомир Антонић

Кад год је Србија требало да се понизи или да учини нешто на своју штету – журба је била оправдана. У супротном – журба је непотребна

Кренем у четвртак, 13. децембра, на пијацу. Бајлонијева ми је најближа. Хоћу да купим теглу ајвара, главицу киселог купуса и кило туршије. Живим у стану на трећем спрату стамбене зграде и немам услова за бављењем финалном производњом у пољопривреди, али волим зимницу. Нека се нађе у кући. Увек неко наиђе. Одем до Раше из Мионице који на тезги продаје зимницу. Увидео човек да нема вајде од државног посла и окренуо се породичној мануфактурној производњи. Сви укључени. Жена, деца, баба, Рашина мајка. С пролећа посаде поврће. Лети раде: заливају, окопавају, разгрћу, чувају од града, чупају оно што се није примило. С јесени оберу што је родило. Затим крене кисељење купуса, стављање туршије, печење паприке, цеђење, љуштење, млевење, упржавање и очас посла ајвар је готов. Крајем новембра ето га на тезги. Зими се продаје. Производно-продајни циклус је заокружен – рекли би теоретичари економске „науке“.

НЕИЗЛЕЧИВА БОЛЕСТ Док купујем увек са Рашом разговарам. Веселе је природе. Зна многе народне вештине и приче. Ретко се на нешто жали. Разуме живот. Овог пута је био мало другачијег расположења. Некако се сневеселио. Питам га шта је, а он каже хоће да забране продају туршије и купуса на тезгама. Забрањују ми да радим. Ко хоће да забрани – питам, а он каже иди, види решење окачено на зид пијачне управе. Одем и има шта да видим. У застакљеној табли стоји папир са заглављем ЈКП „Градске пијаце“ број 9519 од 16.11. 2012. године – у потпису директор Предраг Веиновић. На папиру крупним словима ћирилицом (да ли сте приметили да забране и лоше вести су увек написане на ћирилици) крупним словима написано НАРЕДБА, а затим ситније исписана реченица: „да је на пијачним тезгама законом забрањена продаја дувана, сухомеснатих производа, као и конзервираних производа (ајвар, кисели купус, паприке)“. Даље у тексту се износе претње и казне које ће снаћи оне на чијим се тезгама нађу тегле ајвара или пластична кофа са купусом рибанцем. Помиње се суд, инспектори… Образложења нема, али су продавци закључили да је то због усклађивања наших прописа са прописима Евроунијатске мафијашке организације… Правилно су закључили. Лепо доктори, у поверењу, кажу да је шизофренија неизлечива болест. Мислио сам да смо се болести решили пролетос на изборима, али изгледа да је болест узела маха и да је лек тешко пронаћи. Боже, опрости ми, као да је болест наследног карактера. Наследи се власт, али се наследе мане и врлине. С једне стране се ори: Купујте домаће! С друге стране забрањује се продаја домаће производње на пијацама. С једне стране: џирло девојке Милица и Сузана плаћене да нам објашњавају да ЕУ нема алтернативу, а с друге стране: грађани Србије који покушавају, не да живе, већ да преживе уз помоћ стотину алтернативних начина. Грађани проналазе алтернативне путеве, а власт нема никакво алтернативно решење?! Двоје у једном бићу направи велику гужву у глави. Што би рекао Раша из Мионице, ако су већ хтели да забрањују што нису то урадили пролетос, па да ништа не садим. Како ћу сад штету да извадим?

ЊИХ СРБИЈА НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ Господо народни посланици, пре него што у Парламенту гласате и усвојите неки закон размислите и помислите на Рашу и хиљаде Раша у Србији који од свог рада покушавају да живе. Ви сте власници посланичког мандата. Ви одлучујете. Устав вам гарантује ваша права. Водите рачуна да ваши бирачи живе данас и да живе у Србији. Раша плаћа таксе и све доприносе. Новац одлази у буџет. Из буџета примате плату. Зато кад изгласате закон знајте да ће његове благодети уживати или последице сносити искључиво грађани Србије. Ништа што ви усвојите неће утицати на живот грађана у Европској унији. Већина, иако су сви добили „Нобелову награду“, не знају ни да ви постојите, а камоли какве законе и прописе доносите. Њих Србија не интересује. Нема потребе да им се додворавате и према њима законе усклађујете. Још мање због њихових политичара који су јавно рекли да нема проширења заједнице. Канцелар државе Немачке, госпођа Ангела Меркел децидирано изјави да се у Унију нико више неће примати у догледно време. Канцелар је била врло убедљива, као што моћна особа може бити убедљива и уверљива. С друге стране имате нашу власт и џирло девојке које неуморно блебећу о датуму, као да су заказале код фризера уочи Нове године, па нису сигурне да ли ће трајна бити урађена на време. Зато вас из дубине душе своје молим да престанете са лагаријама о датумима,јер што им се више улагујете нама, грађанима је све горе. Пристали сте на границу са Косовом и Метохијом, а заузврат као награду добили смо обавештење да је ФИФА примила Фудбалски савез Косово за члана. Господин Дрецун изјави „да журба око Платформе је непотребна. Важно је да буде урађена на реалности“. Наш премијер врат поломи да уведе границу 10. децембра. Ту је било потребно журити. Кад год је Србија требало да се понизи или да учини нешто на своју штету – журба је била оправдана. У супротном – журба је непотребна. Оканите се више испразних речи и још празнијих прича о некаквом уласку Србије у ЕУ. Тога једноставно нема и неће га бити. Половина активних становника Србије ће биолошки изумрети чак и кад би се неко чудо десило, па Србија 2026. године постала члан те мафијашке организације. Ућутите. Нема празних речи. Или како је чика Јова записао у песми „Јатутунска јухахаха“. Навешћу вам само две строфе, а ви прочитајте целу песму. Поучна је.
У краљевству Јутутуту,
Краљ тринајсти Балакаха
Обећао свом народу
Да ће дати јухахаха (датум за ЕУ)
Сретни су ти Јутутунци,
Сретан ли је Балакаха,
Кад их тако развесели,
Празна речца: Јухахаха!

 

5 коментара

  1. Antonicu,mene ovi prevrtljivci iz sns(da Dacica ne pominjem)nisu mogli prevariti!Kad sam govorio da ce oni nastaviti isstim putem kao Dos-manlije nisu mi komentare hteli objavljivati!Kad dodje pravi Srbin koji ce da kaze javno glasno i jasno “putuj jevropo”i da nam se oci nikada vise ne vide,a bili zdravo i mi i oni,tada ce Srbija da progleda!Pre toga ne!Mada treba uzeti u obzir da nas ta jevropa i nece bas ostaviti na miru,jer trgovina sa zapada mora da ide na Istok i Jug,a Srbija je tu bas na sred toga puta!Zato i jevropa laje o ulasku Srbije u eu na taj nacin da se to prikaze kao jevropi i nije neki interes da Srbija udje u nju!I te kako joj je interes ali mora prvo da ponizi Srbiju na svaki moguci nacin,da bi se navodno osigurala da je Srbija bezopasna!Na svaki moguci nacin!Vise treba Srbija jevropi nego ona Srbiji!U to mozete biti sigurni!

  2. I sto je najzalosnije je to sto ovi nasi snishodljivci misle da ce sa time sto docekuju krvatske umetnike odobrovoljiti krvate?Nece,nece,nece to oni shvatiti kao gest dobre volje sa srpske strane,nego upravo ce shvatiti kao nase ulizivanje,dodvoravanje,izvinjivanje za ono za sta nas optuzuju a to je agresija na njihovu “lijepu”!Kako to krvati shvacaju pa najbolje se vidi iz njihovog ponasanja prema srpskim umetnicima!A upravo ovakva snishodljivost i daje krvatima pravo i snagu za takvo ponasanje prema Srbima!To je ta srpska snishodljivost kojoj cini se kraja nema!

  3. РАДОСЛАВ

    Неизлечива наша болест ИНАТ спашава нас од ЕУ. Ова болест оних и
    ових што владају Србијом је континуитет ДОСОВСКИ И ЖУТО-КАРТЕЛСКИХ, јер бивши заменик председника владе постаде председник што онај у Бриселу парафира то ови озванише без да
    питају Рашу. Али нешто ми шапуће,осећам долази прољеће, биће
    оних који ће откључати замандаљена врата гедовине и очевине
    биће више туршије и оно што иде уз туршију,ОВО ЈЕ СРБИЈА БРАЛЕ!!
    Биће више РАША РАДОВАНА и Милица на нашој Бајлони пијаци гос,
    Драгомире.

  4. Srbija je kulinarski i gastronomski gigant.EU ce nas ukalupiti,u njihove kalupe,gde hrana nema ukus i miris.Gde se hrana ne kvari.
    Nasi politicari ne shvataju da EU nije samo ekonomsko pitanje jedne zemlje,a oni samo neke milione pominju…EU je i politicko pitanje,ali sociolosko i svako drugo.Jednostavno,to je nesto na sta mi nismo navikli.Cudi lakoca sa kojom se o EU govori,u nase ime.
    Ako nam navike uniste,onda mi nismo mi,nego smo oni.
    Ja sam jednom,daleko od Srbije,trazeci ukus kajmaka,namazao maslac i preko njega,neki poluzgrudvani sir…jer tamo kajmaka nema.
    A ako misle,nasi rukovodioci,da ce nase krave ,sutra,na nasim modernim farmama, imati vizit karte kada budemo u EU,neka ne zaborave da te krave nece biti nase,vec njihove.Onih koji ce nam projektovati,cime ce mo se baviti,koliko krava imati…jer seljak iz Bavarske se uvek protivi prosirenju EU,tj da jos neko izadje na trziste sa svojim sirom,mlekom,i ne daj Boze,kajmakom.

    • Sve sto je karakteristicno za jedan narod u ovom slucaju srpski narod,oni hoce da uniste i omalovaze,pa i prodaju kajmaka!Eto vidimo i sami koliko je ta fasisticka eu precizna i dokle ide njen rasisticki i fasisticki duh,do u najdetaljnije unistavanje karakteristika jednog naroda!I prodaja kajmaka im smeta,a da ne govorim o politici,istoriji,ili bilo cemu drugom!Od kada postoji Srbija kajmak se prodavao na pijaci i nikome nista nije falilo,ali to mudracima iz jevrope smeta!Ne smeta to njima nego hoce da satru sve sto karakterise srpski narod,a dati ce tom istom narodu da zadrzi one potpuno nebitne stvari kako za eu tako i za obicnog coveka!Ponasaju se isto kao i prema svojim narodima,dali su im pravo da glasaju za glupe stvari a za krupnije stvari i ne pitaju taj isti narod apsolutno nista!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *