Почетна / Интервју / „Нуклеарне очи“ чувају здравље

„Нуклеарне очи“ чувају здравље

Разговарала Наташа Јовановић

Шта је то ПЕТ центар, у којој мери најсавременији апарат може да дијагностикује малигна обољења и предвиди њихово даље ширење, те који је пут радиоактивне супстанце од произвођача до пацијента, појашњава доктор Владимир Обрадовић, директор Центра за нуклеарну медицину

Савремена нуклеарна медицина је знамење будућности која је стигла. Праћење уживо најфинијих процеса на нивоу ћелије, некада незамисливо, данас је свакодневна пракса. Захваљујући ПЕТ-у, који представља највиши технолошки домет у дијагностици, најтежа обољења откривају се са готово непогрешивом тачношћу. Отуда се значај сваке здравствене установе у свету мери по томе да ли поседује ПЕТ или не. Национални ПЕТ центар, у склопу Центра за нуклеарну медицину Клиничког центра Србије, постоји од 2009. године.
Како функционише овај центар, на који начин се дијагностикују обољења, те ко од пацијената и када тражи помоћ врхунских стручњака који раде на ПЕТ-у, разговарали смо са проф. др Владимиром Обрадовићем, специјалистом нуклеарне медицине, редовним професором Медицинског факултета у Београду и директором Центра за нуклеарну медицину.

Какве све могућности у дијагностици болести и њиховом даљем лечењу нуди ПЕТ?
ПЕТ центар је установа у којој се врши позитронска емисиона томографија (ПЕТ), врхунска техника која пружа изузетне могућности у дијагностици најтежих обољења, која су истовремено и најчешћа. Она истовремено пружа и огромне могућности за биомедицинска истраживања на молекуларном нивоу. Реч је о врсти снимања које се базира на примени радиоактивних изотопа који емитују позитронско зрачење. Наиме, различита биолошки активна једињења се обележавају тим позитронским емитерима и убризгавају у крв. Регистровањем зрачења помоћу специјалних уређаја, у прилици смо да посматрамо суптилна дешавања на ћелијском и молекуларном нивоу. Зато ПЕТ припада савременој молекуларној медицини. На тај начин ми дијагностикујемо различите облике канцера, затим специфичне болести мозга, а ПЕТ је од великог значаја и за дијагностику коронарне болести срца. Дакле, најчешће и најтеже болести долазе на ПЕТ дијагностику. Национални ПЕТ центар, иако засад поседује само један ПЕТ/ЦТ уређај за снимање, има инфраструктуру изграђену за две такве машине, као што налаже пракса у свету. Уређај који поседујемо обезбеђује истовремено ПЕТ и ЦТ снимање. Захваљујући томе, на добијеним комбинованим снимцима се приказују како функционалне, тако и структурне промене, што све заједно повећава прецизност ове дијагностике.

Да ли је онкологија најзаступљенија у овој дијагностици?
Онкологија представља 80 одсто наше дијагностике, док тренутно у преосталих 20 одсто спада неурологија, где ова метода даје изванредне резултате у дијагностици различитих деменција, од којих је данас најпознатија Алцхајмерова болест, потом паркинсонизма и епилептичних жаришта. Када је реч о испитивањима у кардиологији, која још нисмо започели, ПЕТ је метода која даје најбоље податке о виталности срчаног мишића и изузетно је важна код процене која би терапија требало да се примени код ових болесника.
Каква је разлика између ПЕТ-а и других метода дијагностиковања обољења?
Магнетна резонанца, скенер и ултразвук, који су данас у технолошком смислу напреднији него што је то био случај раније, имају значајну улогу код дијагностификовања малигних и других обољења. Међутим, изузетност ПЕТ-а лежи у чињеници да се помоћу ове технике, када је у питању на пример онколошки пацијент, види функционално („живо“) туморско ткиво и добија поуздана информација о томе где се тумор евентуално проширио. Дакле, не само да га дијагностикујете као почетну болест, већ прецизно видите да ли је тај процес дао регионалне или друге метастазе. С обзиром на то да ПЕТ-ом видимо функционално туморско ткиво, овом методом можемо прецизно да пратимо и ефекте примењене терапије. Ако је терапија успешна, туморско ткиво се више неће видети. Отуда је ПЕТ од велике вредности за праћење развоја болести и ефеката терапије, и представља завршни терцијерни ниво дијагностике. Међутим, требало би имати casino online у виду да употреба радиоактивних супстанци, на којима се заснива примена ПЕТ-а, захтева њихову што бржу примену због радиоактивног распада којем подлежу. Зато је, у ситуацији када смо принуђени да из иностранства увозимо и користимо само једну од њих, сваки минут пута од производне лабораторије до наших пацијената драгоцен.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *