Дачић: Платформа од три документа, принципи иду у парламент

Премијер Ивица Дачић изјавио је да се Платформа о Косову састоји од три документа – принципа за преговоре, предлога како би изгледала аутономија и анализе међународног положаја Србије, а да је од почетка договорено да само принципи за преговоре иду у парламент.

“Од августа се ради на три документа. Први и основни су принципи за преговоре и тај документ ће бити усвојен као резолуција, заједно на њему радимо, а предложиће га Влада”, рекао је Дачић за новогодишњи број “Блица”.

“Други (документ) је предлог како изгледа аутономија, на којем је радио кабинет председника Николића, а трећи је анализа међународног положаја Србије. Све то је део платформе о Косову и Метохији”, рекао је премијер.

Према његовим речима, “од почетка је било договорено да само принципи за преговоре иду у парламент, а конкретан предлог аутономије није предвиђен за усвајање у парламенту”.
“То ће на крају преговора и онога што се постигне бити преточено у закон о суштинској аутономији Косова и потом усвојен у скупштини”, рекао је Дачић.

Он је навео да резолуција, односно основни принципи за преговоре, “има неколико основних ставки: нема признавања Косова, у фокусу интересовања нам је статус српске заједнице на КиМ, процес треба да буде праћен напретком у европским интеграцијама, обавеза поштовања постигнутих споразума, тежња ка свеобухватном решењу”.

“Резолуција треба да се нађе пред посланицима 11. јануара. Од тих основних принципа се неће одступати у преговорима. Наравно да у тим разговорима Србија може да изнесе своје виђење привременог решења, које не подразумева коначно решење статуса КиМ”, казао је Дачић.

Кад је реч о предлогу кабинета председника Николића, Дачић је рекао да је “тај документ генерално најпозитивнији који је Србија предложила у последњој деценији, али је садржао реченицу да ’ништа није договорено док све не буде договорено’”.

“Цео државни врх сматра да би било најбоље да се ишло на свеобухватно решење, међутим, то се не може уклопити са другим битним циљевима. Евидентно је да динамика ЕУ интеграција намеће да се ново пролазно време за Србију, односно датум почетка преговора, одреди у марту, а дотле динамика разговора о КиМ сигурно неће омогућити да се све договори, односно реализује оно што се предлаже у документу”, казао је премијер.

“Зато је неоходно имати флексибилнији приступ како не бисмо дошли у ситуацију у којој нам се прекидају преговори са ЕУ и да немамо више ни о чему да причамо са Приштином. Та одредница док све није договорено је промењена. Дакле, корак по корак у остваривању циљева”, рекао је Дачић.

Извор: КиМ радио

2 коментара

  1. Василим

    >>>„Зато је неоходно имати флексибилнији приступ како не бисмо дошли у ситуацију у којој нам се прекидају преговори са ЕУ и да немамо више ни о чему да причамо са Приштином……”<

    "Флексибилни приступ" је преведено на Србски језик, пристајање на све ултиматуме, на парче , етапно.Тако је до сада било.

    Значи принцип "штапа и шаргарепе" ради пуном паром, тако да ће на крају кад нам отму све , ЕУ дати једну шргарепу у д*пе, гратис.

    Зато , не трчите пред руду….ако има разума!

    Срећни празници, свим људима добре воље!

    Догодине у царском Призрену!

  2. Dacic jos nije shvatio da nije u koaliciji sa Tadicem i “zutima”!On radi sve ono sto bi Tadic radio da nije izgubio izbore. Za njega jos uvjek “E U nema alternative” a SRBIJI je odabrao NESTANAK kao alternativu .On je postao najveci PROBLEM za SRBIJU veci od Amerike i E. U. Svaki pojedinacni glas koji je dobio na izborima, dobio je na IME I UGLED SLOBODANA MILOSEVICA. On “odradjuje” dug STRANCIMA koji su utjecali na to da on zauzme visok polozaj u SRPSKOJ politici. Treba ga si cim prije rijesiti, ako ne drugacije, a ono novim izborima……………

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *