Штаб за ванредне ситуације: Погоршана безбедносна ситуација

На подручју општине Косовска Митровица дошло је до погоршања безбедносне ситуације, оцењено је на састанку општинског Штаба за ванредне ситуације.

У закључцима након састанка Штаба наводи се да је на снази покушај спровођења свеобухватне стратегије коју су Албанци припремили у сарадњи са делом међународне заједнице, а чији је окупација севера покрајине и наметање косовских институција.

Штаб је најоштрије осудио јутрошњи инцидент у мултиетничком насељу Брђани у Косовској Митровици где је дошло до пуцњаве али и пасивно понашање КФОР-а, ЕУЛЕКС-а и косовске полиције који, како се наводи, нису покушали да спрече и ухапсе Албанце који су пуцали на окупљене Србе.

“Одсуство реакције сматрамо директном подршком покушајима да се промени етничка структура становништва у Косовској Митровици. Одговорност за евентуалну ескалацију насиља сносиће исључиво припадници међународних снага који су задужени да осигурају мир и безбедност за све становнике на Косову и Метохији,” додаје се у саопштењу.

Због погоршања безбедносне ситуације на северу Косова данас ће на Тргу браће Милић у Косовској Митровици са почетком у 12 часова бити одржан протест грађана, додаје се у саопштењу Штаба.

Штаб за ванредне ситуације позивао је грађане да остану мирни и не дозволе да буду испровоцирани.

“У случају да међуанродне снаге не предузму потребне мере да заштите српско становништво у Косовској Митровици, обавезу да осигурају безбедност грађанима преузеће припадници Цивилне заштите у складу са одредбама Женевске конвенције”, закључено је у саопштењу.

Извор: http://www.radiokim.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *