СРБИЈА ГЛАВОМ ВОДИ ПОЛИТИКУ

БЕОГРАД, 21. новембар 2012. (ФоНет) – Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да има довољно разлога да се предстојећи разговор са Приштином одложи или откаже, али се тиме ништа не добија, и поручио да Србија “главом води политику”, која ће имати позитивне ефекте.

Ми у тим разговорима не чинимо никоме ништа, ми то радимо за себе, рекао је Дачић, одговарајући на питање новинара да ли би евентуална ослобађајућа пресуда за Рамуша Харадинаја могла да угрози разговоре с Приштином.

Дачић је указао да је у недавном разговору са високом предстваницом ЕУ Кетрин Ештон оценио да развој догађаја у региону иде уназад, али је нагласио да Србија “главом води политику”, која ће имати позитивне ефекте.

Он је поновио да не може нико да не буде одговоран за злочине над Србима у Хрватској.

Говорећи о случају Агробанка, Дачић је нагласио да је то само један од поступака који се воде и да ће истрага бити настављена. Нема ограничења да ли ће неки предмет бити рађен или не, нагласио је Дачић, који присуствује конференцији “Антикорупцијски форум Србије”.

На питање да ли ће фирме Мирослава Мишковића евентуално бити под истрагом, он је одговорио да хоће, ако за то буде разлога и доказа да је реч о неком кривичном делу. Такође је подсетио да је и потпредседник Владе помињао неке предмете са списка који би требало испитати.

Надлежни су добили материјале од Савета за борбу против корупције у којима се говори и о приватизацији неких пољопривредних комбината, додао је Дачић и подсетио да већ годинама постоје приче да је то механизам за отимање земље.

Дачић је, поводом информације да се у центру Прешева налази споменик борцима “Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе”, оценио да је то недопустива провокација.

Он сматра да би држава морала да реагује, али указује да то може да буде безбедносни проблем. То не сме ту да се налази, боље сами да га уклоне, поручио је Дачић.

Он је изразио жаљење због ослобађања неких окривљених у акцији “Балкански ратник” у Словенији и оценио да је то била “добро координисана међународна акција”. Нико није суштински оспорио доказе, већ начин на који су они прикљупљени, објаснио је Дачић. Поводом афере прислушкивања, он је рекао да истрагу воде тулижалштво и Унурашња контрола МУП.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *