КРВАВИ СНОВИ

Пише АЛЕКСАНДАР ЂАЈА

Посета Хилари и Кетрин у овом тренутку Београду и Приштини (ма како то звучало парадоксално) последњи је притисак Запада да натера Србију да призна Косово. Ако тај притисак издржимо и не поклекнемо, са новом влашћу и много јачом заштитом наших моћних пријатеља на Истоку,  Косово ће заувек остати део Србије

Амерички државни секретар Хилари Клинтон рекла је прошле недеље у Приштини да је косовска независност неспорна и да ће нормализација односа са Србијом бити кључна за привредни и друштвени напредак Косова: „За мене, моју породицу и за моје америчке суграђане, то је више од спољнополитичког питања. То је лично питање“. Такође, у наставку овог одлива емоција пред златним спомеником своме мужу Билију у Приштини, Хилари се присетила посете албанским избеглицама 1999. године (које је ОВК истерала из њихових домова и натерала да се уплакани сликају за Си-Ен-Ен): „Нисам сигурна да је било који народ направио толики напредак у тако кратком периоду као људи на Косову.“ Хашим Тачи је, пак, отишао три корака унапред у својој катарзи, рекавши да ће Косово и његови грађани доживотно (или, до смрти, свеједно) бити захвални САД-у и земљама Западне Европе за све што су учинили за његову земљу. Додао је, међутим, да то још увек није Косово „наших снова“ (вероватно зато што његова ОВК није успела да убије или протера баш све косовске Србе!)

КАД „БАНДЕРА ПРОЛИСТА“ Да резимирамо: Косово је „лична својина“ породице Клинтон. Бившег председника Америке и саксофонисте Била, државног секретара Хилари и њихове ћерке Челзи – која је то постала 1999. године, после ратног злочина бомбардовања Србије и отимања њене јужне покрајине. Нажалост, како то често бива у животу, због тога нису били кажњени Клинтонови, већ њихов пас Бади, који је почетком 2002. године подлетео под аутомобил и угинуо. „Дубоко смо ожалошћени Бадијевом смрћу. Био је одан друг и доносио нам је много радости. Врло ће нам недостајати“, изјавили су тада Клинтонови… Потресно.
Што се Кетрин Ештон, високог представника ЕУ у овој крвавој фарси о „косовском сну“ тиче, она је уз Хилари, углавном, само статирала, али је, ипак, успела да у обраћању јавности снажно истакне улогу Хашима Тачија у дијалогу са Београдом и изразила наду да ће га народ и политичари подржати. Како и не би, кад су на Косову његове „демократске“ методе убеђивања надалеко познате! Као што су познати и брендови његових веома скупих одела и кравата, која му, што би мангупи рекли, пристају „као пилету сисе“. Зашто не носи оно што му најприродније стоји, униформу терористичке ОВК, у којој је, како га Дик Марти сумњичи, командовао својим „хирурзима“ за вађење органа заробљеним Србима? Па, ипак, таква опскурна личност има смелости да данас дрско изјављује како је суштинска аутономија за север Косова „био стари сан Србије, који се никада неће остварити“. Очигледно, „у страху су велике (Тачијеве) очи“, јер би прави договор и истински мир између српске и шиптарске стране на Косову и Метохији – аутоматски Хашима Тачија послао тамо, где Американци и Британци обично смештају своје бивше најамнике за прљаве послове, а који превише знају! Што се Србије тиче, он је и даље на њеној потерници, суштинска аутономија севера Косова је, практично, готова ствар, док ће Тачи столицу у УН добити кад „бандера пролиста“ или коју годину касније.
Али, то је његов проблем и његова судбина, од које га вероватно неће заштитити ни помало фрапантна чињеница да је, својевремено, толико „импресионирао“ бившег државног секретара САД-а Мадлен Олбрајт, да је она одмах по повратку у Вашингтон треснула песницом о сто председника САД-а (где ли је само Моника тада била?) и узвикнула: „Били, бацај бомбе на те одвратне Србе!“

[restrictedarea]

И ЕУ У ТРАНЗИЦИЈИ? Да, баш на „одвратне Србе“, како нас је, уосталом, назвала и у Прагу, почетком овог месеца, када је група просрпских демонстраната упала на представљање њене књиге „Прашка зима“, тражећи од ње да потпише своје фотографије са Хашимом Тачијем, као и слике НАТО бомбардовања на којима је писало „Отето Косово“. Они су је толико разбеснели, да је скочила са столице и почела да виче на њих, називајући их „одвратним Србима“! Разуме се, заборавила је да су „одвратни Срби“ њу и њену породицу спасли од одласка у нацистички концлогор у Другом светском рату. Да су знали како ће их пола века касније убијати бомбама са осиромашеним уранијумом, махали би јој марамицом у вагонима за Аушвиц и Маутхаузен!
На крају, шта су, заправо, овом посетом, Хилари Клинтон и Кетрин Ештон понудили српском народу? Ако одбацимо претњу укидања виза или (за сада хипотетичну) некакву нову претњу санкцијама или бомбама, остаје – ништа. Свима је јасно да је ЕУ у некој врсти „дубоке транзиције“ или озбиљне кризе смисла свог постојања. Зато Запад у овом тренутку игра на карту договора са Србијом као са цивилизованом државом, јер сматра да ће лакше од ње добити уступке, него од предузећа за производњу и промет хероина – „Република е Косовес“ д.д.о. Посета Хилари и Кетрин у овом тренутку Београду и Приштини (ма како то звучало парадоксално) последњи је притисак Запада да натера Србију да призна Косово. Ако тај притисак издржимо и не поклекнемо, са новом влашћу и много јачом заштитом наших моћних пријатеља на Истоку, Косово ће заувек остати део Србије. Показаће се, заправо, да је и сам НАТО, према речима председника Русије Владимира Путина, „атавизам из времена Хладног рата“, чије је постојање – бесмислено.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *