Барак Обама изборио други председнички мандат

Американци су одлучили: Обама остаје у Белој кући још четири године

После, по оцени већине медија, драматичне и врло по резултатима тесне изборне трке,  Барак Обама може да одахне. Свега неколико хиљада гласова преломило је електоре у кључним државама и донело Обами раније недостижну предност од  100 електорских гласова. Према последњим пројекцијама, Обама је освојио 303, а његов противкандидат републиканац Мит Ромни 206 гласова електора. За победу је, према правилима,  потребно 270 или више гласова.
У победничком говору, Барак Обама је оптимистично поручио да „долазе боља времена“ и саопштио који су кључни циљеви његовог другог мандата: смањење буџетског дефицита, решење питања пореза, имиграциона реформа и смањење зависности од иностране нафте.

[restrictedarea]

Мит Ромни је признао пораз и упутио честитке Бараку Обами, истовремено саопштавајући да се више неће кандидовати на председничким изборима.
Неуспех Републиканаца донео је многима олакшање, између осталих и Русији, којој се није допала регановски интонирана Ромнијева реторика, као ни његова спремност да заоштри односе и покрене нову трку у наоружању. Мада, у суштини,  то и јесте била само реторика, порука упућена да задовољи десно крило републиканаца. Ромнијевим поразом незадовољан је најпре Израел, који се надао да ће нова републиканска влада дати много већу подршку његовој све агресивнијој политици на Блиском истоку, а посебно поводом растућих напетости са Ираном.
Американцима Обамина победа оставља повољнију социјалну климу, реформисано здравство, већа социјална  давања,  али и веће порезе за богате.
Што се тиче других земаља, односно америчке спољње политике, ту се не очекују никакве промене, с обзиром на то да је администрација остала иста и да нема потребе за посебним заокретом у односу на досадашње ставове. Имајући то у виду, ни Србија не би требало  да очекује помак у ставовима САД-а.
Иначе, осим одлуке о председнику, Американци су дали одговоре и на неколико референдумских питања: 54 одсто становника Калифорније је гласало против укидања смртне казне, а у Колораду и Вашингтону је легализована марихуана, она ће се наиме у овим срединама куповати и користити као релаксант. Државе Вашингтон, Мејн и Мериленд су легализовале истополне бракове.

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *