НИКОЛИЋ:ХЕРОЈСКА ПРОШЛОСТ

Фото: ФоНет

БЕОГРАД, 23. октобар 2012. (ФоНет) – Србија је једна од ретких земаља која може да се поноси својом традицијомм и историјом вредним учења и памћења, наша традиција обликује наше животе и данас, и не смемо да је занемаримо да бисмо прихватили туђу, изјавио је вечерас председник Србије Томислав Николић на свечаности поводом 100 година од ослобођења Старе Србије у Првом балканском рату.

Николић је, на свечаној академији поводом обележавања 100 година Првог балканског рата, рекао да Балкански ратови подсећају на херојску прошлост, кад су Срби као победници учествовали у стварању мапе овог дела Европе.

На академији која је одржана на Правном факултету у Београду, Николић је студентима поручио: “Не прихватајте никад захтев кројача људских судбина да Србија, да би била прихватљива, пригуши своју историјску традицију и да се жртвује за више политичке интересе очувања крхке политичке стабилности, региона на пример”.

Нема народа који не прославља значајне догађаје из своје историје, рекао је он, а кад смо ми Срби у питању, поносно можемо да кажемо да су били херојски и у складу са демократским ослободилачким начелима Европе онога доба и почивали на дубоким темељима српске историје и културе.

Према речима Николића, Срби из своје прошлости ‘не треба да издвоје скоро ништа, што не би задовољило вредносна мерила садашњег времена, што би требало заборавити или чега би се требало стидети’.

Истакавши да Србија треба да буде поносна на своје ослободилачке ратове, он је упитао како младима, који данас сурфују, твитују и лајкују објаснити да је Балкански рат био неминован.

Ми данас настојимо да вам обезбедимо миран живот, посвећен стварању, рекао је Николић.

Он је поручио да данас, кад се изговори реч рат треба додати реч – прошли, никако будући, јер се данас битке за истину и правду воде речима, тимским радом, разумевањем, алтруизмом и љубављу.

Живот је највећа вредност и нико нема тапију на туђи живот и простор вас и ваших потомака. То није само моја обавеза већ и оног ко ће једног дана вољом народа доћи уместо мене, поручио је председник Србије.

“Нерадо говорим о рату, али у њему су учествовали и ваши преци и оставили вам у легат слободну и чаробну земљу, гостољубиву, поносну, храбру какви су и они били”, рекао је Николић.

Према његовим речима, земља коју су преци заокружили представља ‘споменик у срцима, изливен у неуништивом материјалу сећања’.

“И боље је тако, и увек је боље да потомцима не остављамо проблеме и нерешена питања, да деци и унуцима не остављамо ратове”, нагласио је.

Не треба да водимо ратове и не треба да заборављамо оне који су вођени, закључио је Николић.

Декан Правног факултета изразио је захвалност студентима и члановима Српског културног кола “Деспот Стефан Лазаревић” што су организовали Свечану академију, уз оцену да је Први Балкански рат, догађај који је преломио векове.

То је догађај, који је био беочуг 20. века и који је потребно другачије посматратаи него што то чини историја коју смо до сада учили, која је чини се умела да тачно одреди место српског народа у укупној евроспкој и светској историји, рекао је Аврамовић.

Ови млади људи су тако показали колико су свесни прошлости и будућности, борећи се да не би неко други почео да пише нашу историју, на неки, други начин, закључио је декан.

На свечаности је хор “Обилић” извео химну Србије, а глумац Горан Султановић приповедање у улози Милана ракића, српског конзула у Приштини.

Свечаној академији уз председника Србије и његову супругу Драгицу Николић, присуствовали су патријарх српски Иринеј, министар правде Никола Селаковић, министар културе Братислав Петковић и бивши премијер Србије Војислав Коштуница.

2 коментара

  1. Sve što je rekao je na mjestu.
    Samo toga treba da se drži u dnevnopolitičkom djelovanju, i onda će ostati uspravan u sjećanjima budućih naraštaja.
    Dijaspora

  2. Nemojte braco samo zaboraviti da imamo posla sa naslednicima porazenih u obadva svetska rata,a koji danas osvetoljubivo sprovode politiku revansizma prema Srbiji i svemu sto je Pravoslavno!Da se ne plase napali bi na Rusiju bez trunke jedne razmisljanja! Vidite kako se odnose prema neistomisljenicima koji su inace pripadnici njihovih naroda,npr:Asanz i “Wikiliks”!Mozemo zamisliti kako se tek prema nama odnose i postupaju!Sa svakim treba saradjivati i razgovarati,ali ne zaboraviti da smo pred Gospodom Bogom ponizni,a pred covekom ponosni!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *